”Det kommer behöva ske hårda prioriteringar”

De höga elpriserna har inte gått någon förbi, och värre väntas det bli de kommande månaderna. Det råder stor ovisshet kring hur hårt detta kommer slå mot den gotländska idrotten.

Orosmolnen är tilltagande kring hur hårt de höga elpriserna kommer slå mot det gotländska idrottslivet.

Orosmolnen är tilltagande kring hur hårt de höga elpriserna kommer slå mot det gotländska idrottslivet.

Foto: Marcus Ericsson

Sport2022-10-18 17:15

Per Wallstedt, fritids- och idrottsstrateg på Region Gotland, vittnar om att oron för energipriserna är utbredd bland de gotländska idrottsföreningarna. 

– Det vi får till oss av föreningar är att det här såklart är en jättestor och viktig fråga, framförallt från de som har energidrivande anläggningar och i synnerhet då för elintensiva vinteridrotter, säger Per Wallstedt.

På uppdrag från politiskt håll har en kunskapsinhämtning genomförts i enkätform.

– Vi har gått ut och pratat med föreningar om hur de ser på situationen inför vintern. Det vi får tillbaka är en stor oro och en bild av att det kommer behöva ske hårda prioriteringar i verksamheterna. Jag har full respekt för att det känns jättetufft för föreningarna att hantera, efter 2,5 år som har präglats av stor osäkerhet i pandemin. 

LÄS MER: ”Ska vi undvika en konkurs måste vi stänga ishallen”

– Vi vet att elen kommer bli mycket dyrare men ingen vet hur mycket dyrare så det är svårt för föreningarna att veta exakt hur hårt det kommer slå.  Men det är ingen som tror att elpriserna plötsligt kommer gå ner så det är klart att det måste hanteras på något sätt. Exakt hur det ska ske är inte beslutat ännu, och det är upp till politiken att bestämma.

RF-Sisu Gotlands distriktsidrottschef Bo Ronsten känner sig hoppfull om att det kommer skjutas till lokala medel till föreningar. 

– Både tjänstemän och politiker har lyssnat på idrotten och förstår att det är en prekär situation med elpriserna, säger Bo Ronsten och fortsätter:

– Jag tror att vi blir hyfsat framgångsrika med att kunna få lite stöd från Region Gotland för att klara det mest akuta. 

Beslut väntas tas den 26 oktober då Regionstyrelsen sammanträder.

Region Gotlands kunskapsinhämtning från idrottsföreningarna visar att energikostnaderna väntas öka med en bra bit över en miljon kronor för det fjärde kvartalet i år jämfört med motsvarande period 2021. Detta är i nuläget naturligtvis endast en kostnadsuppskattning. 

 Har du fått någon indikation gällande stödets storlek?

– Det är lite för tidigt ännu, vi får se vad de kommer fram till. Men man har insett det prekära läget. 

Tillsammans med flera specialidrottsförbund driver RF-Sisu frågan också på riksnivå. 

– Där har det dock inte visats någonting, det har hittills varit noll och intet och det är nästan ett skämt, säger Bo Ronsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!