Ringwall gör comeback – stjärnglans över Lojsta slott

I artikelserien ”Idrotten inifrån” ger Mattias Karlsson dig spelet bakom kulisserna i den gotländska idrotten.

Gustav Bergman kommer till Gotland i helgen.

Gustav Bergman kommer till Gotland i helgen.

Foto: Mathilda Ahlberg

Sport2024-10-14 19:00

STJÄRNGLANS ÖVER LOJSTA SLOTT

768 löpare är anmälda till helgens stora orienteringstävling Helg utan älg som det här året avgörs i naturskön miljö i Lojsta på södra delen av ön.

Helg utan älg är populär nationellt sett och brukar locka en del stjärnor till ön – i år inget undantag.

Till helgens tävling är dragplåstret landslagsstjärnan Gustav Bergman från OK Ravinen som bland annat har fem VM-guld på meritlistan.

– Att få avsluta säsongen med lite rolig orientering. Det är inte helt fel alltså. Jag åker med brorsan och det kommer att bli supertrevligt att få en helg i Visby och med lite tävling på det, säger han.

Gustav Bergman avgjorde nyligen världscupsfinalen i stafett och blev rubrikernas man efter att ha gjort V-tecknet in i TV-kamerorna under upploppet. 

– Det var kul, jag tycker att det gått rätt bra, men det var skönt att få till det i sista stora tävlingen, säger Gustav Bergman.

Gustav Bergman spenderade många somrar på Gotland med familjen när han var ung och mestadels på norra delarna av ön.

– Först i Hallshuk, men de flesta somrarna hyrde vi samma stuga i Lickershamn, säger han. 

Helg utan älg blir sannolikt sista tävlingen för året för Gustav Bergman som däremot missar 2-dagars och 3-dagars nästa sommar om allt går som han hoppas. 

– Tyvärr krockar de med VM i Finland som är höjdpunkten nästa år, säger Gustav Bergman.

Även OK Linnélöparna Oskar Hagström och Rassmus Andersson tillhör Sverigeeliten och är på gränsen till landslagslöpare.

Helg utan älg startar på lördagen med långdistans och avslutas på söndagen med medel.

undefined
Gustav Bergman kommer till Gotland i helgen.

RINGWALL GÖR COMEBACK

Loove Ringwall gör comeback i norsk innebandy efter att ha varit ifrån sporten i sex år.

42-åringen har skrivit på för sex månader med Oslolaget Monolitten i damernas elitserie där han får delat huvudansvar med Victor Ekestubbe.

– Jag kände mig ringrostig så det bara sjöng om det, men jag har börjat komma in i det så sakta. Jag hade ett spelarmöte i veckan och gick igenom senaste matchen och la upp träningen efter hur den sett ut. Det är väldigt skoj att vara tillbaka, säger Loove Ringwall.

Han flyttade till de regerande norska mästarna Fjerdingby 2011 och det var även senaste säsongen på högsta nivå. 

– Planen var att vi skulle försvara NM-guldet sedan skulle jag flytta hem. 

Nu 13 år senare är han ännu kvar i Norge och har lagt till en norsk klang till sin gotländska dialekt.

– Jag hittar inte de svenska orden ibland utan börjar stamma. Det är märkligt hur det blir. När jag pratar med Jon (storebror) som bor här sedan ännu längre tid. Vi pratar mer norsk än svenska med varandra, skrattar han.

Efter säsongen 2018 då han tränade Tönsberg i de lägre divisionerna valde han att lägga coachblocket på hyllan.

– Jag kände att jag uppnått de drömmar jag haft. En dröm var att vara heltidsanställd tränare och en annan att ta upp Visby IBK i seriesystemet och det fick jag vara med om två gånger. De sista åren var på så låg nivå att jag själv kunnat ta en plats i förstafemman och det var inte så givande, säger Loove Ringwall.

Men sex år utan innebandy har gett suget tillbaka.

– Jag har känt de senaste åren att det hade varit kul. Jag var faktiskt nära en lösning med Sarpsborg 2020, men då hade vi bestämt oss för att flytta.

Kontraktet med Monolitten är skrivet säsongen ut, men redan nu vill klubben att Loove Ringwall ska förlänga avtalet och klubben har en plan för honom.

– Jag kommer också att träna juniorlaget samt hålla i tränarutveckling i klubben. Nästa säsong vill de att jag ska ta klubbens herrlag som spelar i norska division 1, säger Loove Ringwall vars comeback gett eko i Norge.

– Så fort det kom ut så fick jag en lös förfrågan från en norsk elitserieklubb. Vi får se hur det blir, fortsätter han.

Loove Ringwall blev innebandytränare redan som 15-åring för Gråbo 92:s juniorlag och har därefter tränat Bogeviken, Visby IBK, Onyx, Fjerdingby och Tönsberg.

undefined
Loove Ringwall är tillbaka inom innebandyn. Gotlänningen har skrivit på ett korttidskontrakt med Monolittens damlag i norska elitserien.
undefined
Visby IBK säkrar seriesegern med Loove Ringwall i båset.
undefined
Loove Ringwall och Mika Packalén i Visby IBK.

ORDFÖRANDEJAKTEN FORTSÄTTER

Under sommaren annonserade Gotlands innebandyförbund efter en ny ordförande, men ingen visade intresse och i augusti gick ansökningstiden ut.

Morgan Åkerblom hade önskemål om att kliva av uppdraget vid senaste årsmötet eftersom han flyttat från Gotland, men har nu valt att sitta kvar tills vidare.

– Vi har verkligen försökt och arbetet fortsätter. Jag har ringt runt 20 namn som jag trodde skulle kunna passa omen nu har jag tömt min lista, säger Mikael Nilsson, ordförande i Gotlands innebandyförbunds valberedning.

– I andra vågskålen ligger ju att Gotland blir ett distrikt tillsammans med någon annan. Jag vet inte vart föreningarna står i den frågan om jag ska vara riktigt ärlig, fortsätter han.

Mikael Nilsson menar att Gotlands Innebandyförbund har haft en bra styrelse och att man nu arbetar med frågor kring hur man ska rationalisera arbetssättet i styrelsen.

– Den nuvarande styrelsen har arbetat upp en jättebra verksamhet och därför vill man heller inte ha in vem som helst utan det ska vara någon som kan ta över det här jobbet, säger Mikael Nilsson.

HYLLNINGEN TILL ENGQVIST

I förra veckans Idrotten inifrån lyftes Emil Engqvists genombrott i superettan fram och kort efter snubblade jag på en tråd på plattformen X. På en rak fråga vilka mittbackar i superettan som varit bäst dök Emil Engqvist namn upp.

Det var IFK Värnamos tidigare sportchef Enes Ahmetovic som svarade: "Det rätta svaret är ju såklart Emil Engqvist. Krävs ju förstås en extraordinär tränare i Eldar Abdulic att ta en petad kille från Öster (mittfältare då) och göra honom till seriens bästa på sin position utifrån lagets arbetsätt"

Engqvists tränare Eldar Abdulic dök sedan in i tråden och skrev att Engqvists uppvisat en brutal nivå under 2024.

Enes Ahmetovic är ett respekterat namn i fotbollen och har varit en högst bidragande orsak till IFK Värnamos framgångar i allsvenskan på senare år. Just nu är Ahmetovic klubblös, men har ryktats till klubbar som AIK, Hammarby och Örebro.

undefined
Emil Engqvist jublar efter fotbollsmatchen i Superettan mellan Sandvikens IF och Örebro den 6 april 2024 i Sandviken.

Bonusmaterial

• Jonathan Granström fick lägga sin egen hockeykarriär på hyllan tidigt på grund av flera hjärnskakningar. Därefter hoppade han på en ledarroll inom Visby Roma J18-lag och i fjol flyttade han till Göteborg och Frölunda för att bli assisterande tränare i SHL-klubbens J18-lag och den här säsongen har han samma roll i föreningens J20-lag.

• Bottenskraparna har varit i farten och i herrarnas division 1 östra blev det en seger och en förlust. Segern kom mot fjolårets SM-tvåa Stockholmspolisen med 3–2 och förlusten (2–7) mot Linköping. Hetast offensivt var Hanse Sandblom med fyra mål och det sista gjordes av Elias Swerdhjalt.  "Vi ställer upp ett helt oprövat lag mot något av de bästa klubblagen Sverige har. Vi gör det bra. Vi har med några av de uttagna spelarna i båda våra juniorlandslag och de visar verkligen varför de tagit en plats i Sveriges undervattensrugbylandslag", säger lagkaptenen Per Berg.

• Carl Jakobssons första säsong i hockeyallsvenska Västerås tog slut i förtid på grund av skador trots en lovande start. En bra start har han fått även på denna säsong med fyra mål och fem poäng på åtta matcher. 

undefined
Jonathan Fältsjö och Viktor Ferm.

• Saskia Ekdahl och Josef Bernardsson var först över mållinjen i MTB-tävlingen Höstrusket (27 km) och Lina Kalström samt Erik Boman på korta (10 km). Norrusket ingick i Norrklassikern (Sundssimmet, Raukloppet och Höstrusket) och två som klarade klassikern var Jonathan Fältsjö och Viktor Ferm.

Malmö FF och Alingsås tar steget upp i damallsvenskan från elitettan och för gotländska Alma Nygrens Umeå talar allt för att det blir kval. Umeå har fem poäng till godo på fyran Uppsala och med bättre målskillnad när tre matcher återstår. Alma har spelat 22 matcher under säsongen och gjort fem mål.

undefined
Alma Nygren under en träningsmatch 2023.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!