En enda klubbnål saknas
ALLMÄNT: Per-Olof Schmidt har samlat klubbnålar i hela sitt liv.Vid fyllda 85 år har det blivit över 2 000 stycken.- Jag har ringt och skrivit till föreningar i alla distrikt för att få tag på dem. Nu är det bara en nål jag saknar.
Foto: Petra Jonsson
- Det är laget i mitt hjärta. Jag kommer följa dem så länge jag lever och i år kan de rent av gå upp i Allsvenskan, säger Per-Olof Schmidt.
I början av 1980-talet stoltserade Åtvidaberg med landslagsspelare som Ralf Edström och Roland Sandberg. Laget var allsvenskans dominant och flera av spelarna var tongivande i landslaget.
- I dag följer jag dem från tv-soffan, men det är ändå något visst att gå på matcherna, säger 85-åringen.
Cykel till vallen
Det har blivit många matcher under åren som gått, men bara som åskådare. Som 13-åring hemma i Grebo socken utanför Åtvidaberg tog Per-Olof Schmidt cykeln ner till Kopparvallen varje söndag.
- Jag var medlem i Åtvidaberg och då fick man en klubbnål. Det var då som jag började samla på dem. Jag spelade aldrig själv, men stod bredvid fotbollsplan varje gång det var match. Det här var under 1940-talet och då var det IFK Norrköping och Malmö FF som var de stora lagen.
Åtvidaberg levde i skuggan av rivalerna från storstaden och Per-Olof Schmidt arbetade på en gård i trakten.
- Jag minns särskilt en match. Jag var i 15-årsåldern och Åtvidaberg spelade hemma mot Djurgårdens IF. En av spelarna, en kille i Åtvidabergs hushållsförening, fick benet avsparkat under matchen. Det är svårt att glömma sånt.
Ny stad, ny stadion
Under 1930-talet var Sverige i djup ekonomisk kris. Tändstickskungen Ivar Kreuger och hans företagsgrupp Kreugerkoncernen fick sitt ekonomiska sammanbrott och gick i konkurs 1932. Per-Olof Schmidt gick på på gården där han arbetade och funderade på framtiden.
- Ja, vad fanken. Inte kunde man gå där hela livet. Jag kom in på folkhögskola och sedan blev det lantbruksskolan i Alnarp. Det ligger i Lomma i Skåne och därifrån var det nära till Malmö.
Under åren 1947-1949 gick åtskilliga söndagsutflykter till Malmö stadion. Då spelade Malmö FF inne i stadskärnan. Den stadion de spelade på fram till i år byggdes till VM 1958.
- Efter Alnarp började jag arbeta på Sockerbolaget i Skåne, så man såg ofta Malmö och Helsingborg spela. Det var alltid fullt på matcherna på den tiden.
Pärm full med damer
Fotbolls-VM spelades i Sverige 1958 och det blev silver efter fall i finalen mot Brasilien. Per-Olof Scmidt såg inga matcher, men turneringsnålen sitter förstås på en av sköldarna hemma på Signalgatan i Visby.
- Jag flyttade ner hit 1993. Min dotter fick jobb som naprapat och brukar arbeta åt Visby Ladies. Jag har sparat varenda tidningsutklipp om dem sedan vi flyttade hit. Jag har bilder på alla som spelat i laget och deras autografer. Det har blivit 14 pärmar totalt. Jag har sett alla matcher sedan 1993 och efter SM-guldet bjöd vi hem alla tjejerna till Väte, där vi bodde då. Lina Karatsinidis minns jag särskilt, hon är polis i Stockholm i dag har jag för mig.
Noggrann bokföring
Alla klubbnålar har registrerats i en anteckningsbok med gulnade blad. Under landskapet Gotland hittar Per-Olof Schmidt klubbar som Lye IF, Rone GIK och VIF Gute. Han slår upp kaffe med grädde och serverar kakor, tre olika sorter.
- Jag dricker inte mycket kaffe längre. Inte sedan jag blev ensam. Min fru, Maria, gick bort i april. Hon blev dålig i julas och...
Tystnad.
Två åldrade ögon tittar ner i pärmen med tidningsurklipp om Visby Ladies en lång stund.
- Men jag förstår inte hur de kan vara så sent ute med att få ihop årets trupp! Det är ju redan augusti och snart börjar ju serien. Jag säger då det!
En som fattas
De 2 000 blanka klubbnålarna glimmar till i solljuset som faller in genom köksfönstret.
- Det är egentligen bara en nål som fattas mig här i samlingen, säger Per-Olof Schmidt.
Och visst. Än finns där ingen pin med FC Gutes emblem. Nog finns det mer att göra innan samlingen är komplett.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!