En vital 100-åring VIF Gute firas med stor fest på lördag Nominering
VIF Gute firar de första hundra åren med en stor Gutedag på lördag.Då finns alla sektionerna inom VIF Gute på plats i Östercentrum och presenterar sig och sin verksamhet.VIF Gute är nämligen mycket mer än fotboll. Klubben har handboll och just handbollstiden tycker många var storhetstiden för Gute, men också bordtennis, friidrott och orientering/skidor.
1908 bytte föreningen namn till Idrottsföreningen Gute och medlemsantalet uppgick då till 39 stycken. 1968 slogs IF Gute samman med gamla anrika Visby idrottsförening.
Antalet medlemmar har sedan ökat för varje år, liksom olika idrottsgrenar.
Från att från början endast ha haft friidrott på programmet har föreningen nu även fotboll, handboll, bordtennis och orientering/skidor.
Före 1924 fanns det ingen idrottsplats i modern mening på Gotland. IF Gute hade en liten idrottsplats i järnvägsparken bakom stationsbyggnaden vid Söderväg och även Visby IF hade en idrottsplats, men av ännu mer provisoriskt slag, i Östergravar.
Sedan 1918 hade det funnits förslag om att anlägga en idrottsplats, men inte förrän 1921 blev planerna förverkligade. Arbetet påbörjades 1921-22 och den officiella invigningen skedde den 27 maj 1927, då dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf tillsammans med kronprinsessan Louise invigde idrottsplatsen som fick namnet Gutavallen.
<span class=MR>Bordtennis</span>
Åren 1960-67 hade IF Gutes bordtennissektion stora framgångar. Då nådde herrarna division 2 östra och damerna klarade kvalet till allsvenskan. De ledande på damsidan var Siv Kinberg, Monica Gardelius, Barbro Hagvall, Gun Johansson och Inga-Maj Boberg.
Motståndet i allsvenskan blev dock för tufft och det blev bara ett år i allsvenskan.
I dag spelar A-laget i division 3 och det är de "gamla vanliga" som är med. Bordtennisen är inne i ett generationsskifte och det tar några år innan ungdomarna kan ta plats i A-laget.
Vi har startat nybörjarträning och det kom sjutton nya i måndags, men vi har stor brist på ledare, säger Egon Schwartz, ansvarig för bordtennisen.
<span class=MR>Friidrott.</span>
Samma år som Gute bildades hölls de första allmänna idrottstävlingarna på Gotland. Det var endast några få grenar. Den allmänna idrotten kallades "frispel" och omfattade längdsprång, höjdsprång, höjdsprång med stav och kappspringning.
1941 anordnade föreningen SM i maraton med två egna deltagare Einar Norrby och Sven Boberg och 2300 åskådare.
1964 kom det stora genombrottet för Gotlands mest framgångsrika friidrottsklubb. Då debuterade Jan-Olof Persson i svenska juniorlandslaget och Ilze Hed slog 19 distriktsrekord, tio senior- och nio juniorrekord.
Det kvinnliga serielaget kvalificerade sig till allsvenskan och vid USM i Karlstad vann Birgitta Hallgren diskus och Jan-Olof Persson 400 m. Ilze Hed tog brons på 80 m häck och 100m.
1967 vann Ilze Hed JSM i höjd på nya mästerskapsrekordet 165 cm och hon blev uttagen till landskamper mot Polen och Tjeckoslovakien.
VIF Gute hade stora framgångar och utsågs bl a till Sveriges bästa höjdhopparklubb när bl a Ilze Hed, Christina Nicklasson och Ann-Ewa Karlsson (Törnhammar) var som bäst. Ann-Ewas meritlista är lång med SM-meriter och landslagsuppdrag. När VIF Gute firade 75 år hyllade Ann-Ewa föreningen med att sätta nytt svenskt rekord 187 cm.
1980 kvalificerade Ann-Ewa sig till OS i Moskva, där hon hoppade 180 cm vilket inte räckte till final.
Mattias Sunneborn är en annan merittyngd friidrottare som tillhört VIF Gute.
VIF Gute friidrott är stor även idag med tre landslagsmän, Erik Larsson, Erik Scheller och Gustav Melén samt Carita Hansson i F13 som är bäst i Sverige i tresteg i sin åldersklass, säger Stig Larsson.
<span class=MR>Orientering/skidor</span>
Åtskilliga tävlingar arrangerades av Gute under 50-talets början och Gutes genom tiderna främste orienterare är Nisse Karlsson som kom till klubben 1957. Han vann sju mästartröjor och det rekordet stod sig till slutet av 1980-talet då Ronny Liljegren var som bäst och tog tretton stycken.
1966 hade Gute ett lag som var det första gotlandslaget som tog sig runt 10-mila.
I slutet av 1970-talet hade skidåkningen ett uppsving, mycket beroende på de fina vintrarna, men också på motionstävlingen 24-timmars.
I dag är skidor nästan ingenting, i och med att Gutestugan såldes har vi ingen hemvist och det är dåligt även med orienteringen.
Det är mest äldre som springer, säger Leo Lövdahl, ordförande för OL/skidor.
<span class=MR>Handboll</span>
1932 spelades den första matchen med Gute som arrangör och matcherna följde sedan slag i slag.
Den allsvenska perioden startade på våren 1979 med seger i divison 2 östra, vilket innebar kval till allsvenskan. Kvalserien spelades i enkelserie och förlorades på ett enda mål.
Gutes Sven-Erik Andersson togs ut till A-landslagstruppen mot Norge, spelade den andra matchen och gjorde en godkänd insats.
Säsongen därpå vann Gute div 2 och det blev en andra kvalserie till allsvenskan. Gute förlorade första matchen men vann de övriga och VIF Gute hade nått allsvenskan.
Inför säsongen 1986-87 hade Gute degraderats till division 2. Våren 1990 inledde VIF Gute med seger över Swithiod med 20-19 och sedan följde omväxlande segrar och förluster och VIF Gute slutade på sjätte plats.
VIF Gute samlade sedan spelarna till ett möte där det fanns två lägen göra en hårdsatsning eller lägga ner A-lagsverksamheten.
Man valde det senare och därmed var den stora handbollssagan slut. Säsongen 90/91 spelade tre seniorlag från klubben i en lokal division 3-serie och den interna serien blev avslutningen på seniorhandboll för flera år framåt.
Under elitsatsningen hade ungdomsarbetet fått stå tillbaka och de följande åren ägnades mycket tid åt att sanera ekonomin och bygga upp klubbens organisation.
Cirka 100 ungdomar är nu verksamma i klubben och tre spelare går på handbollsgymnasium på fastlandet. Klubben har sedan några år inlett ett samarbete med Smålands handbollförbund och säsongen 2004/05 deltar Gute med tre lag i den småländska serien, junior-, A- och B-pojklag.
<span class=MR>Fotboll</span>
Nu är det fotbollen som tagit över som VIF Gutes elitlag. VIF Gute vann division 4 Stockholm 1969 och gick upp i trean. 1970 kom man femma i division 3, -71 åkte man ur trean och spelade i gotlandsfyran fram till 1975. 1976 var det spel i femman.
1978 var det tal om att lägga ner fotbollsverksamheten, men så kom Hans Lindkvist tillbaka och tog tag i det, säger Erland Stenström, ordinarie i VIF Gutes styrelse sedan 1981.
Erland spelade i laget från 1967 till 1977, började som forward och slutade som mittback.
Gute spelade i division 5 till 1983/84 och avancerade sedan uppåt i seriesystemet. 1993 vann laget division 2 och gick upp i ettan.
Det var då årskullarna från 67-68 blivit "stora", bland dem fanns bl a Jesper Mattsson, Per Olsson, Jesper och Jonas Hammarlund.
1996 åkte Gute ner i tvåan och där spelar man nu och med målet att nå ettan igen, helst så fort som möjligt.
1995 var det bästa året. Då var vi en halvtimme på allsvensk kvalplats, men sen gick resultatet emot oss, vi förlorade matchen och slutade fyra, säger Erland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!