Destination Gotlands prisökning kom inte som någon chock, men att den skulle bli så hög var inte vad idrotten hade kalkylerat med.
– Vi behöver jobba på flera sätt för att kompensera den här kostnadsökningen, säger Karin Wennbo, klubbchef i Endre.
– Vi lägger stora summor på resor, men om man tittar på den kostnadsökning som Destination Gotland gör kanske det rör sig någonstans mellan 70 000 och 100 000 kronor, fortsätter hon.
Endre har i dag, förutom A-laget i SSL, även ungdomslag som spelar matcher i förbundsserier.
– Det är en verklighet som vi behöver anpassa oss till. Vi får helt enkelt jobba ännu hårdare för att hitta de pengarna i retur, säger Karin Wennbo.
Visby Roma är den klubb som reser mest via färjetrafiken. André Lundholm, sportchef i Visby Roma, är bekymrad över framtiden:
– Inflationen slår stenhårt mot oss och det här är inte den enda höjningen. Hotellpriser och måltider har redan gått upp jättemycket. En lunch har gått från 70-80 kronor till 120-130 kronor på tre år. Lägger du sedan på drivmedel- och hotellpriser så är det ett stort problem för oss. Vi kan inte ta in de pengarna någon annanstans. Vi kan inte höja våra priser rakt över linjen på samma sätt varken till åskådare eller sponsorer utan det blir att spara och försöka hitta nytt.
Hur gör ni för att ta er igenom det här?
– Det är bara att dra ner ännu mer och på kostnadssidan. Parallellt jobbar vi stenhårt på att öka intäktssidan och försöker få med en del företag som i dag inte är med och stöttar gotländsk idrott. Det finns många företag som stöttar på ett fantastiskt sätt, men sedan finns det tyvärr stora företag på Gotland som inte gör ett dugg för idrotten och det är tråkigt om man tycker att Gotland ska vara en bra plats att leva på.
Visby Romas A-lag har ungefär 20 bortaresor per säsong i seriespel och sedan tillkommer slutspel. Sportchefen tvingas också att med allettan runt hörnet konstatera att även turtätheten till Oskarshamn kommer att medföra merkostnader i form av längre och krångligare resvägar.