Ett segertåg till elitserien
INNEBANDY: Rena segertåget.På något annat sätt kan inte Endres marsch upp till elitserien beskrivas.Det här är vinnartjejerna som gick obesegrade både genom seriespel och genom kvalspel.
Med sången menar Nährström schlagersången. Endres innebandylag är nämligen ett schlagertokigt lag.
När gotländskorna vunnit östra ettan överlägset skulle elitseriekvalet inledas med en dubbelhelg på bortaplan i Norrland. Först Boliden i Skellefteå på lördagen och sedan Dalen i Umeå på söndagen.
Problemet var att kvalhelgen krockade med finalen i schlager-SM.
I stället för tv-tittande blev det då radio och cd-spelning av schlagerlåtarna i minibussarna på Norrlands vägar. Favoritlåten ?ont, det gör ont, det gör ont? med Lena Philipsson dånade i Endregängets öron under kvaläventyret.
Segrar utan nyckelspelare
Med denna uppladdning blev det också ljuv musik på planen.
Alla var spända på hur Endre skulle klara sig utan nyckelspelaren Maria Jakobsson, som dragit till Australien, men det gick bra även utan henne. Endre vann med 6?2 mot Boliden, 7?4 mot Dalen och sedan avgjordes allt helgen efter när det blev 6?4 mot Dalen hemma i Södervärnshallen.
Då behövdes inte sista kvalomgången ens spelas.
? Vi gjorde bra matcher, men det är faktiskt alla schlagers jag minns. Både på bortaresan och på segerfesten på banketten efter sista matchen. Det var en glädje som var fantastisk, tycker Göran Nährström.
Varför klarade ni att gå upp till elitserien?
? Vi var mogna för det efter tre division I-säsonger och hade lärt oss mycket efter vägen. Sedan värvade vi Sabina Wedberg mitt under säsongen och vi fick Frida Almgren till kvalet, analyserar Nährström.
En förklaring var förstås också poängproduktionen av matchvinnaren Anna Jakobsson som i serie och kval gjorde totalt 56 poäng, 31 mål och 25 assist, på 19 matcher. Emma Larsson var också en bra poänggörare, med 34 poäng i serien och åtta i kvalet.
Publikrekord
I höst fortsatte sedan framgångarna för Endre i elitserien.
Nykomlingen inledde helt respektlöst med två hemmasegrar mot Södertälje och Balrog och 7?5-segern mot guldtippade Balrog sågs av hela 1?043 personer.
Det var då publikrekord för grundseriespel i svensk daminnebandy.
Efter sista grundseriematchen i lördags slutade Endre femma efter sju segrar (en efter förlängning) och sju förluster. Det betyder att Endre i januari nästa år får inleda med tre bonuspoäng och då toppar allsvenskan. Efter en enkelserie får ettan och tvåan där i vår spela åttondelsfinal i SM-slutspelet.
? Det är klart att vi jobbade på fjärdeplatsen när vi hade känning på den. Men femma-sexa hade vi sagt från början och det är vi nöjda med. Som jag ser det var en femteplats det bästa som kunde hända. Superelitlagen är ännu lite för bra för oss och i allsvenskan får vi fyra hemmamatcher. Det är sportsligt det bästa, säger Göran Nährström.
Endre är rikskänt
2004 innebar också ett massmedialt genombrott för lilla Endre IF och dess tjejer. Både TV4 och SVT har varit på ön och gjort reportage, vilket gett stort genomslag i Sverige.
? Vansinnigt kul, allting. Jag hade också ett mål att vi skulle bli omskrivna i kvällspressen under hösten och det blev vi när Aftonbladet hade en grej om Balrogmatchen, säger Göran Nährström stolt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!