Företagarna: Därför sponsrar vi gotländska idrotten

De gotländska företagen sponsrar lokal idrott av olika skäl – en sak har alla gemensamt.
De värderar gotländsk idrotts betydelse i samhället. ”Vi har ett ansvar att ge tillbaka, att bidra och kanske till och vara drivande i hållbar samhällsutveckling”, säger Daniel Eriksson, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Gotland.

Erik Hultgren tycker det är viktigt att man uppmärksammar eldsjälarna och ledarna som inte syns så mycket.

Erik Hultgren tycker det är viktigt att man uppmärksammar eldsjälarna och ledarna som inte syns så mycket.

Foto: Hultgrens

Sport2023-11-27 11:30

Varje år satsar LF Gotland 1,2 miljoner kronor i sponsringsinsatser. Cirka 800 000 kronor går till idrotten. Företaget, sprunget ur ett samarbete mellan några lantbrukare 1828, har behållit sina värderingar.

I dag är företaget en storaffär med försäkring, bank och fastighetsförmedling i portföljen.

– Man kan fundera på skälen bakom vår sponsring, den kostar en del pengar och framför allt en hel del tid, säger Daniel Eriksson.

Svaret är att företaget vill vara en del av samhällsbygget där idrotten är en viktig arena att verka på.

– Vi kallar vårt stöd till den gotländska idrotten för värdegrundsbaserad sponsring, säger Daniel Eriksson.

undefined
Daniel Eriksson berättar att LF Gotland varje år lägger drygt 1,2 miljoner kronor i sponsorinsatser.


För de stora aktörerna är det ganska naturligt att arbeta med värdegrunder, de lite mindre sponsorerna lägger inte samma vikt vid det.
Erik Hultgren, vd Hultgrens Mark & Anläggning AB sponsrar lokal sport med hjärta och själ. Inte konstigt att han är huvudsponsor för urgotländska Stångaspelen och kategorin Årets Eldsjäl på den gotländska Idrottsgalan.

– Tycker det är viktigt att man uppmärksammar eldsjälarna och ledarna som inte syns så mycket. De som verkligen brinner för jobbet, säger han.

Inte heller konstigt att han från Endre IF:s sponsorsgrupp blev värvad in i arrangörsgruppen. Kanske har du sett honom bära sarg och skyltar vid Endres hemmamatcher.

– Man känner sig delaktig och det är ett bra gäng som jag trivs jättebra i, säger Erik Hultgren.

Han lägger årligen mellan 250 000 och 300 000 kronor på att stötta gotländska föreningar. Som grundare, ägare och chef för sitt företag väljer han klubbar – och hur mycket pengar han stoppar in.

– Vill jag lägga 50 000 kronor på en vettig klubb gör jag det. Det är viktigt med mindre lokala företag som tar sina egna beslut och inte styrs av någon chef på fastlandet, säger han.

LF Gotland skriver bara ettåriga avtal, förutsättningar förändras och behöver följas upp. Genom att bidra till miljöer där barn och ungdomar kan motionera uppfylls företagets sponsringsstrategi, där står också att företaget ska stötta kulturen och bidra till samhällsutveckling.

– Idrotten är en del i vårt arbete att hjälpa gotlänningarna må bra. Mår de bra mår vi bra, säger Daniel Eriksson, privat initiativtagare till ett gubblag i fotboll för att lira boll i ett socialt sammanhang.

Ingenting är gratis, inte heller ett sponsringssamarbete med LF Gotland. De ställer krav.

– I grunden kräver vi att idrottsföreningarna ska ha ett aktivt värdegrundsarbete, som kan se lite olika ut beroende på förening, säger

Daniel Eriksson och poängterar att kraven inte får tynga ner en ideell verksamhet:

– Ledarna kämpar hårt för att få ihop verksamheten, vi vill hjälpa till att bygga och lyfta men det måste ske utifrån deras förutsättningar.

Utan bakgrund som aktiv idrottare men med en ledargärning i ryggen sätter Erik Hultgren ungdomarna först. 

– Jag vet vad idrotten ger ungdomarna. Kan man få in dem på rätt väg från början är det bra, säger han och fortsätter:

– De behöver lära sig umgås över åldersgränser, ta hänsyn, lära sig ta med- och motgångar. Det känns viktigt att kunna bidra till det, säger han.

undefined
Erik Hultgren är även med och arbetar för Endre.



De senaste åren har fem av trettiofem föreningar strukits ur Länsförsäkringars rullor på grund av att de inte kan eller vill fortsätta samarbetet.

Hur viktig är idrottssponsring för er?

– Väldigt viktig, den är naturlig för oss. Det skulle inte alls kännas bra om vi tog bort den, säger Daniel Eriksson och berättar att de även sponsrar kulturlivet och olika samhällsinsatser.

Hur har marknaden förändrats?

– Vi har inte drabbats jättehårt av pandemin men konjunkturerna påverkar ju alla. Vi har inte justerat vår sponsringspott upp eller ner, vi ser sponsring som en investering i framtiden, inte en kostnad.

Erik Hultgren, vad vill du ha tillbaka som sponsor?

– Jag vill att vi syns, inte för att jag kommer få jobb till firman men om man ser att jag stöttar idrotten känns det bra. Att bli bjuden på sponsormiddagar är inte viktigt, men det är trevligt. Mina pengar ska gå till verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!