"Framgången är ett hot"

ALLMÄNT: Han har följt ö-spelen sedan deras barndom och haft en stor roll i deras uppväxt.Bo Frykenstam vill gärna se Island Games på Gotland 2015, men innan dess måste regelverket ändras.- Värdöarna får ta för stor del av de ekonomiska smällarna, framhåller han.

Foto:

Sport2009-06-27 04:00
Han tog emot den första inbjudningen till något som kallades Inter Island Games på Isle of Man, redan 1985.
Ingen gotlänning kan ö-spelens historia bättre än Bo "Fryken" Frykenstam, ingen har haft en viktigare roll i den och ingen kan bättre svara på frågorna om spelens framtid.
- Isle of Man såg en nedgång inom turismen, i början på 80-talet. Britterna som semestrat där började åka till Sydeuropa i stället. Så de bestämde sig för att göra 1985 till "the year of sport" och bjöd in ett antal öar till en turnering. Även nordiska öar bjöds in, med den gemensamma vikingahistorien i åtanke. Vi fick inbjudan till Gotlands idrottsförbund och tyckte det lät kul, berättar Frykenstam.

Tung post i fyra år
Han blev själv ledare för den gotländska truppen till Isle of Man. 700 atleter från 15 öar tävlade i sju sporter, under relativt provisoriska förhållanden.
Succé blev det ändå och redan under avslutningen tog Guernsey upp stafettpinnen.
Det internationella Island Games-organet IGA bildades och Frykenstam valdes 1987 in som ledamot i dess exekutivkommitté. 1995 blev han vice ordförande, 2001 ordförande och 2005 avgick han.
- Jag tyckte det behövdes nytt blod då. Men jag blev hedersmedlem i stället och tänker fortsätta att åka på alla spel så länge jag orkar. Att ha varit med och bygga upp det här ger en känsla av stolthet.
Efter spelen på Isle of Man, där friidrottarna tävlade på kritade gräsmattor, har mycket hänt.

Spel ska ge effekt
När Åland hade spelen första gången, 1991, hade fina anläggningar byggts. 2001 kom spelen tillbaka till Isle of Man och då fanns en modern stadion och en ny simhall.
Detta är också en av Island Games viktigaste målsättningar. Frykenstam talar om "the legacy of the Games".
- Spelen får gärna innebära satsningar på värdöarna som gynnar idrotten även efteråt. Det kan handla om arenor, men även att inspirera fler att idrotta. Hur många gotlänningar får tävla internationellt, förutom på Island Games? Inte många. Flera idrottare har sagt att spelen är huvudanledningen till att de fortsätter med sin sport.
Spelen har fått allt högre status och jämförelsen med moderna OS-turneringar blir allt mindre långsökta.
Samtidigt har kostnaderna och de logistiska svårigheterna ökat, vilket har gjort spelen allt tuffare att arrangera.

VM-lösning en förebild
Frågan om Island Games växt ur sin kostym har redan ställts i flera år och Bo Frykenstam var själv med att utse arbetsgruppen "Future of the Games", som utreder just denna problematik.
- Där har man redan kommit fram till att smärtgränsen är nådd. Vi fastslog att vi inte kan vara fler än 25 öar, trots att många fler vill vara med. Antal deltagare kan inte heller öka mer. I dag kan kanske sex, sju öar arrangera, men vi hoppas också att fler kan gå ihop, som man gjort flera gånger till fotbolls-VM och -EM, till exempel.
Att begränsa antalet idrotter har dock visat sig vara en känslig fråga, då alla öar bevakar de sporter just de är framgångsrika inom. De rikare brittiska öarna har också visat bristande förståelse för att spelen inte kan bli hur stora som helst.
- De flesta öarna ser faktiskt på spelen mycket utifrån sina egna prioriteringar. Jag kan sakna lite mer solidaritet ibland. I stort har väl spelens framgång också blivit ett hot, paradoxalt nog.

Avhopp kostar arrangör
Ålands ekonomiska svårigheter inför årets spel har gjort problemen akuta.
Ön räknade med 2 500 deltagare, men fick in 3 700 anmälningar.
De investerade stort för att möta den efterfrågan, för att sedan drabbas av hundratals avhopp.
Den ekonomiska smällen blir stor - och Åland får ta den själva.
- Ändå klagar många på att det är dyrt. Förståelsen för värdön måste öka. Och det är inte omöjligt att anmälningsavgifter måste betalas in i förväg i framtiden.

Stark kandidat 2015
Förhoppningsvis kan dessa, och andra, nödvändiga förbättringar vara gjorda till 2015.
Då hoppas Frykenstam att Gotland står som värd igen - behövs det ens nämnas att han är ordförande för ansökningskommittén?
- Vi tävlar mot Jersey och de är starka. Viktiga faktorer för att vinna röster är kostnader, bra anläggningar och att vi kan erbjuda en annorlunda erfarenhet. Vi gör en PR-kupp på Åland och hoppas göra ett seriöst intryck och fånga folks nyfikenhet.

En sann supporter
Bo Frykenstam kommer att ha händerna fulla på Åland - som vanligt.
Han ska informera, dela ut priser och träffa vänner från sin 24-åriga Island Games-karriär.
Men den här gången behöver han i alla fall inte vara opartisk.
- Nej, nu ska jag heja ordentligt på Gotland. Jag har ju varit engagerad i fotboll, friidrott, tennis, badminton, bordtennis, allt möjligt. Så det finns mycket att se under veckan som kommer.













Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!