Framstående mångsidighet för gotländsk duo

För närvarande pågår kvalet till Crossfit Open världen över och gotländskorna Jennifer Andersson och Johanna Isakson har med rätta höga ambitioner.

Jennifer Andersson har fått en lite motig start, men har fortfarande gott hopp om en hög placering på Sverigelistan.

Jennifer Andersson har fått en lite motig start, men har fortfarande gott hopp om en hög placering på Sverigelistan.

Foto: Jonas Bäckström

Sport2019-10-23 15:13

För tävlande crossfit-utövare råder betydelsefulla veckor i oktober och november.  Den gotländska duon Jennifer Andersson och Johanna Isakson, Crossfit Visby, håller sig väl framme i den svenska eliten. 

Förra årets Crossfit Open slutade med placering 26 i Sverige i damklassen för Jennifer. Till höstens Crossfit Open kom Jennifer med goda meriter, innehållandes bland annat en finalplats till Aphrodite Games som avgjordes på Cypern. 

Målet är att förbättra sin Sverigeplacering, gärna så pass högt som till topp 10. 

– Jag vet inte om man vågar säga så. Men absolut, målet är ju det men jag vet ju inte om det blir så, säger Jennifer Andersson. 

Inledningsvis har det dock inte gått fullt så bra som hon hoppats, marginalerna har varit på fel sida och efter två av fem workouts befinner hon sig på plats 82. 

– Det har inte direkt varit några favoriter hittills. Den första workouten var köttig kan man säga, och den andra var lång och enformig med några få övningar som jag inte riktigt gillar.  

Hon är dock inte nämnvärt nedslagen eller oroad, utan ser goda möjligheter till att klättra i resultatlistan.

– Förra året hade jag också två workouts som blev lite sämre placeringar, så på sätt och vis följer det mönstret. Mycket kan fortfarande hända, jag tror att jag ska kunna avancera en del. 

Crossfit kräver mångsidighet. Styrka,  uthållighet, explosivitet och rörlighet är alla viktiga egenskaper. 

– Man måste hålla en jämn nivå i allt och ha egenskaperna välbalanserade, säger Jennifer Andersson.

För Johanna Isakson har istället varit fantastisk.   

– Det har gått väldigt bra hittills. Placeringsmässigt är det överraskande bra, men prestationsmässigt är jag där jag tycker att jag ska vara. Men det är fortfarande tre av fem workouts kvar, säger Johanna Isakson.

I skrivande stund befinner sig Johanna i delad Sverigeledning i Sverige, och på världslistan i klassen för kvinnor 40-44 år är hon på plats 50.  

– Mitt mål är att komma topp fem i Sverige. Just nu har jag dessutom min absolut bästa världsplacering, så nu sätter man helt plötsligt världsrankingen i fokus och sverigelistan blir sekundär. Men mitt mål är alltjämt att ta mig vidare till kvalet, och för det är det topp 200 i världen som gäller.

Hon beskriver hur det på förhand är svårt att veta var man står, med tanke på hur jämnt det är i konkurrensen. 

– Innan det drog igång pratade vi om att det kan bli allt från plats 115 till 800. Det är väldigt små marginaler som gör att man kan falla väldigt kraftigt på listan om man har otur. De marginalerna är vad Jennifer har drabbats av hittills.  

Har du prickat in toppformen? 

– Nej, förutsättningarna har faktiskt inte varit de bästa. Jag har fyra barn och vi har haft lite sjukdom i familjen, så jag har sovit och ätit lite sämre. Sådana saker som är livet helt enkelt. 

Att ha kvalet fem veckor nu på hösten kan inte vara optimalt, sett till de förkylningar som härjar till höger och vänster?

– Nej, verkligen inte. 

Jennifer håller med.

– Den här årstiden är lite jobbig, man är livrädd för att bli sjuk. 

Båda prisar varandra samt tränaren Robin Hedvall.

– Vi sporrar varandra med våra satsningar, och det är Robin som gör jobbet bakom och ser till att vi hela tiden utvecklas. Han anpassar våra träningsprogram, om vi skulle göra det själva skulle vi bli övertränade, säger Johanna Isakson. 

Johanna Isakson har inlett Crossfit Open strålande.
Johanna Isakson har inlett Crossfit Open strålande.
Jennifer och Johanna

Jennifer Andersson

Ålder: 30 år

Längd: 167 cm

Vikt: 67 kg

Bästa Crossfit Open-resultat: 26:a i Sverige och plats 1414 globalt i Crossfit Opens damklass våren 2019.

Johanna Isakson

Ålder: Fyller 42 år i dag.

Längd: 168 cm

Vikt: 71 kg

Bästa Crossfit Open-resultat: Plats 6 i Sverige och 193 i världen i klassen för damer 40-44 år våren 2019.

Karta: Crossfit Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!