Gemenskapen viktig i Fårövarpan
Fårö IF:s Bertil Broberg, 83, stegar fram till 15-metersmarkeringen. Han gungar på knäna, för högerarmen bakåt och föser iväg aluminiumklumpen mot målet. Varpan landar med en dov duns ett par decimeter ifrån den lilla trästickan.
Foto: Michael Häglund
Sedan är det Hablingbos tur. Flerfaldige SM-medaljören Berne Appelqvist kastar från 20-metersmarkeringen. Varpan flyger i en hög båge och landar precis mitt på målet.
Men Fårövarpan handlar inte bara om resultat. Gemenskapen är minst lika viktig. Varje lag består av tre deltagare, varav minst en måste vara 20-meterskastare. Det gör att både damer och oldboys kan hävda sig med herreliten.
- En ganska mysig tävling på något sätt. Det brukar vara fint väder varje år också, säger Berne Appelqvist.
Fem fastlandslag deltog i tävlingen som avgjordes i en dunge i närheten av Sudersand.
- Jag har aldrig varit på Fårö förut så det är roligt att komma hit. Det är bra mark och fint väder. Det verkar ju nästan inte gå att misslyckas här på Fårö. Ja, det ska vara med min egen kastning då i sådana fall, säger Stefan Olsson, från Frölunda Varpaklubb.
Arrangörsföreningen Fårö IF representerades av hela fyra lag. Men bara familjen Broberg är bofasta på Fårö.
Bertil Broberg, 83, tävlade tillsammans med sonen Benny, 47, och barnbarnet Annika, 16.
Och på sidan om stod mormor Elisabeth Broberg och hejade.
- Tänk på gamla gubben. Han är gammal han, förtydligar Elisabeth Broberg, samtidigt som Bertil stegar fram och gör sig beredd för ännu ett kast.
Bertil Broberg har varit aktiv i idrottsföreningen sedan 1944. Och han hade sin storhetstid för 40-50 år sedan.
- Då kunde han kasta varpa minsann. Nu är jag glad bara han kan vara med, säger Elisabeth Broberg.
Ett av Bertils kast studsar på marken och letar sig bort från banan ut mot publiken. Inte långt ifrån där Elisabeth Broberg står.
- Nej, nu jäklar ska han pricka kärringen också! Ja lite svinn får man ju räkna med, säger Elisabeth Broberg och skrattar.
förbundet har tillsammans med klubbarna genomfört en rad åtgärder särswkilt riktade mot ungdomar. Värvningskampanjer, ungdomsläger och varpatåg. Ändå verkar det vara väldigt svårt att locka nya generationer varpakastare. Barnbarnet Annika, 16, var en av få yngre deltagare i Fårövarpan för seniorer.
- Det är gemenskapen som är roligast. Alla känner alla och är som en stor familj ungefär. Sedan är det extra kul att farfar kunde vara med i år också.
Kommer du själv att vara med vid 83 års ålder?
- Nja, det vet jag väl inte. Det är väl osäkert om sporten ens finns kvar då.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!