Gotland kan gå miste om ny beachvolleytour

VOLLEYBOLL: Efter många års problem går det nu bra för svensk volleyboll. Antalet ut­övare ökar och det är beach­volleyn som står för ökningen, 30 procent på två år.
Nu gör Svenska volleybollförbundet en storsatsning på beachvolley i Sverige, i och med den planerade proffstouren sommaren 2007.
Men det är oklart om sommarparadiset Gotland finns med i satsningen.

Sport2006-02-02 06:00
- Vi är alltid intressanta för förbundet när det gäller beachvolley på sommaren. Och det skulle kännas konstigt om inte Gotland var med i en turné genom turist-Sverige. Men vi måste få hjälp centralt ifrån om vi ska vara med, säger Sven Tellström, en av eldsjälarna i öns volleybollklubb Team Gotland.
Idén med den nya beachvolleytouren är färsk och tävlingarna ligger ännu så länge 1,5 år fram i tiden.
Det konkreta än så länge är att Svenska volleybollförbundet skapat bolaget Svenska Volleyevent AB som har sitt första uppdrag att skapa en proffstour i beachvolley i Sverige 2007.
Sverige är trots sitt norra läge geografiskt med kort utomhussäsong en bra beachvolleynation.
Flera spelare återfinns i världstoppen och lag har deltagit i alla tre ­beachvolley-OS hittills, i Atlanta 1996, Sydney 2000 och Aten 2004. Nu laddar tre lag för att kvalificera sig till Peking-OS 2008.

Läktare för 2 000 åskådare
På hemmaplan finns fyra inomhushallar, belägna i Göteborg, Malmö, Umeå och Uppsala.
Proffstouren 2007 är tänkt att turnera på ett tiotal platser i sommar-­Sverige och en stor beacharena med plats för 2 000 åskådare ska byggas upp på varje ställe.
En tredjedel av tävlingarna ska spelas på naturstrand, medan resterande ska avgöras centralt i större städer. En del av touren kommer att tv-sändas och målsättningen är att den svenska touren ska bli den bästa i Norden och en av de bästa i Europa.
- En proffstour är en förutsättning för att våra beachspelare även fram­över ska kunna utvecklas och slåss om en plats i världseliten, säger Svenska volleybollförbundets ordförande Christer Malm.
En av de svenska spelarna som satsar internationellt är gotlänningen Hannes Brinkborg. Men steget är långt till att gotlänningarna ska få se honom spela på hemmaplan 2007.
- Om de vill ha en arena för 2 000 ser det mörkt ut. Men det beror på hur mycket som görs centralt. Vi är en liten organisation och kan bara vara med på ett hörn i arrangemanget. Vi behöver hjälp med sponsorer och än är det för tidigt att säga något om det här, säger Sven Tellström.
Gotländsk beachvolley har egna problem på hemmaplan. På Tofta strand, där världsspelare som Simon Dahl och Stefan Gunnarsson tränade i somras, finns inget permanent nät och bara de riktiga entusiasterna har ett sådant med sig.

Hoppas på P 18
På de två planerna vid A 7 i Visby är underlaget undermåligt och det går inte att tävlingsspela.
- Vi vill ha nya planer på idrotts­centrumet på P 18, men vi har inte anvisats någon plats ännu. Det är vårt stora problem. Om vi ska vara värd för en proffstour vill jag helst ha det på P 18, men risken är att det är för kort om tid. Det viktigaste är att vi får våra planer att spela på där, säger Sven Tellström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!