GOTLANDSFYRAN KAN SKROTAS
Gotlandsfyran kan ersättas av Stockholmsfyran 2025. På initiativ från Gotlands fotbollförbund (GFF) pågår just nu diskussioner med Stockholms fotbollförbund (STFF) om att upplösa Gotlandsfyran för att sedan låta lag från Gotland ta plats i division 4 Stockholm.
Gotlandsfyran skulle i så fall bli en divison 5-serie.
Bakgrunden till förslaget är de svårigheter som de gotländska klubbarna har haft när det kommer till att kvala sig uppåt i seriesystemet och etablera sig på division 3-nivå. På damsidan finns sedan många år ett samarbete där segraren i division 4 erbjuds en plats i division 3 Stockholm som är STFF:s högsta damserie och för herrar är motsvarande nivå division 4.
– Vi diskuterar med Stockholm om en liknande lösning. Vi har diskuterat om olika förslag men vi har inte bestämt något, säger Mats Englund, ordförande i GFF:s tävlingskommitté.
Hur många lag rör det sig om som skulle kunna spela i Stockholmsfyran?
– Det är sånt vi diskuterar just nu och inte är riktigt klara med. Det finns lite olika delar i det som ekonomi och det bollar vi upp till Svenska fotbollförbundet. Som det ser ut nu får Stockholms fotbollförbund en slant av svenska som resebidrag till de damlag som reser till Gotland och något liknande vill vi få till på herrsidan. Svenska fotbollförbundet driver nu ett stort projekt som handlar om samarbete mellan olika distrikt och det här är ett typiskt exempel på just det.
Vad säger klubbarna, är dom positiva?
– Ja, alltså klubbarna tycker nog också det här. Ingen gotländsk klubb har lyckats ta sig till trean via kval i modern tid utan när man gått upp så har det varit när det varit genom direktuppflyttning. Då drar vi slutsatsen att division 4 Stockholm är mer rätt nivå att gå in på och sedan utvecklas där och vässas för att sedan kunna ta sig upp till trean.
Tror ni att spelare i division 4 är villiga att resa varannan helg för bortamatcher?
– Det är väl lite det som det handlar om. Att samla de spelare som vill och kan satsa fotbollen i några färre föreningar. Se på damsidan som är föregångare. Både Dalhem och P18 har gått upp och ner i det här systemet och Stenkyrka var nära att klättra upp också.
Om förbunden bestämmer sig för att gå vidare med förslaget så är det klubbarna som har sista ordet. Ett beslut om att stryka en serie måste röstas igenom på GFF:s repskapsmöte senare i höst.
NÄR DRÖMMAR BLIR TILL VERKLIGHET
På torsdag tar Södra Gotlands Ridklubbs Hilma Pettersson med sig hästen Mynta Af Hagalund för avfärd mot Västervik för att försöka kvala in till Falsterbo Horse Show senare i sommar.
I vanliga fall bär det av hem till Gotland efter avslutad tävling, men inte den här gången.
Istället tar 21-åringen med sig "Mynta" ner till Österlen och Grevlunda Gård strax utanför Kivik.
Grevlunda Gård där landslagsryttaren Peder Fredricson och hans hustru Lisen Bratt Fredricson har sin bas sedan 20 år.
Under fyra veckor kommer Hilma att ta ledigt från sitt civila arbete och arbeta för en av svensk idrotts största stjärnor och även få chansen att träna under bästa tänkbara förutsättningar.
– Jag har fortfarande inte fattat det. Det ska bli så sjukt att vara därnere, säger Hilma Pettersson.
En stor möjlighet förstås och knappast en man får flera gånger.
Hur det gick till?
– En tjej som heter Alva Svensson red "Mynta" åt uppfödaren när vi köpte henne och sedan har vi hållit kontakten. För 3-4 år sedan blev hon hästskötare åt Peder Fredricsons "Allan" och hon frågade mig om jag var intresserad, säger Hilma Pettersson.
"Allan" är mer känd som "All in" och har tagit tre OS-medaljer.
– Det här är en chans man inte kan köpa för pengar. Jag är så jäkla nervös att det känns som ett skämt. Att bara få vara i samma miljö som Peder och få en glimt av honom. Det känns sjukt.
KLART MED SM PÅ "MALMEN"
Det blir ett SM i varpa även i år och som Idrotten inifrån avslöjade för någon vecka sedan blir det i Stånga.
Varpa-SM:s vara eller icke vara har varit en följetong och efter att Sunne inför sommaren 2022 valde att hoppa av på grund av för få anmälningar hängde det länge löst innan Svenska varpaförbundet till slut valde att ta på sig arrangörskapet.
Det var en engångsföreteelse och det var varpabasen Lars Henriksen väldigt tydlig med.
När ansökningstiden för sommaren SM gick ut vara intresset noll och ingenting bortsett från Fårö IF som tog på sig 2-manna och par.
Därefter har en grupp av gotländska klubbar bestående av Hablingbo IK, Bäl IF, Östergarn IK, Garda IK, Eksta IF och Gotlands varpaförbund haft återkommande möten om hur man skulle lösa den akuta frågan.
Visby AIK som i och för sig saknar varpasektion var ett tag inne på att i samarbete med Lärbro IF arrangera SM på Traume IP, men backade ur och då började det brinna rejält i knutarna.
Ett nytt möte hölls i Havdhem och där tog Hablingbo med nye ordföranden Johan Mattsson tag i taktpinnen och har därefter varit aktiv för att Hablingbo skulle kunna ta arrangörsskapet med Svenska Varpaförbundet.
Nu står det klart att det blir Hablingbo IK som arrangerar årets SM i samarbete med Svenska varpaförbundet men då i Stånga och i nära anslutning till Stångaspelen (14-16 juli).
När Hablingbo arrangerade sitt första senior-SM 1984 var det över 700 kastare och senast arrangerade ett SM (2006) var det 330 kastare. I bästa fall kommer 100 kastare till start i sommar.
Det är en oroväckande nedmontering av en gotländsk kultursport som vi ser framför oss.
JOVIC NÄRMAR SIG
Markus Jovic som gjorde en supersäsong med Visby IBK är kontraktslös. Att klubben vill skriva nytt är en no-brainer men den högerfattade forwarden från Växjö har tvekat och när jag pratade med honom under säsongen var han less på allsvenskan.
– Hade det blivit SSL hade det varit jäkligt lätt att hitta motivationen, och vilja etablera IBK där och köra nån säsong till, sade han nyligen till Helagotland.
Nu missade Visby IBK chansen att spela Svenska Superligan under 2023-2024, men klubbchef Joakim Bandholtz har varit flitig och dels förlängt med nyckelspelare, men också värvat intressant.
Nästa pusselbit är att förlänga med Markus Jovic och min känsla är att så blir fallet. Skulle bli förvånad om Markus Jovic inte vill vara med och skjuta Visby IBK till SSL.
Visby IBK:s försäsong startade i veckan, men kollektivt drar den igång i nästa vecka. Förmodligen med Markus Jovic.
▪ Klubben har erbjudit unge målvakten Isak Edfeldt ett nytt kontrakt. Bollen ligger nu hos 20-åringen.
OKLAR FRAMTID FÖR MELKER
Melker Jakobsson, 23, gjorde en stark säsong på lån till kvalrivalen Bele Barkarby. Backen gjorde 10 poäng (6+4) på 22 matcher i allsvenskan och nu upphör lånet och Melker återgår till Visby. Om det verkligen blir så är dock tveksamt. Jakobsson bor i Stockholm och det är upp till honom själv om han avser att flytta hem, men något beslut är inte taget.
– Ska jag vara ärlig så känns det bara sjukt skönt att säsongen är över så att man slipper tänka på innebandy, säger Melker Jakobsson.
Det kan också bli så att han pausar karriären eller väljer spel på lägre nivå.
– Det är väl 50/50. Det tar ju ganska mycket tid att spela i allsvenskan. Ska man se till hur mycket man får ut av det och hur roligt det faktiskt är så börjar man ju överväga att trappa ner.
LINDBLAD NOBBADE LOCKROPEN
En annan Visby IBK-fostrad spelare är Isac Lindblad som lämnade för RIG Umeå och har hunnit spela U19-landskamper och SSL-spel med Helsingborg.
Inför säsongen 2020 tog Isac paus från innebandyn på grund av psykisk ohälsa.
– Det är jobbigt, men de jag pratat med har ändå haft en öppen inställning och det gör att man känner sig mer trygg i att berätta för folk, sade han till Sydsvenskan.
Det slutade i att Isac flyttade till Västerås och division 1 och den senaste säsongen gjorde han 29 poäng (4+25) på 20 matcher från sin backposition. Det har gjort att anbuden inte saknats för den storvuxne backen, men trots flera anbud bestämt sig för att fortsätta i Västerås IBF.
– En fin förening som har gjort mycket för mig som person och jag känner att jag vill ge tillbaka, säger han till föreningens webbplats och tillägger:
– Mitt mål är att kunna hjälpa VIB tillbaka till finrummet på herrsidan, så jag ser framemot att starta det arbetet snart.
Enligt uppgifter till Hela Gotland var Visby IBK inte en av klubbarna som uppvaktade Lindblad.
AHOLA MOT HUVUDSTADEN
Endre har uppvaktat Warbergs Amanda Ahola som är tillsammans med SSL-stjärnan Jesper Lindström som lämnar Kalmarsund.
Efter några år på distans ska paret nu ha bestämt sig för att bli sambos och med utgående kontrakt och skulle det kunna bli en jackpott om Endre och Visby IBK gick samman. Den dubbelvärvningen känns avlägsen eftersom ihärdiga uppgifter placerar bröderna Lindström i SSL-nykomlingen Nykvarn, vilket gör att Ahola sannolikt hamnar i Södermanland/Stockholm.
Endre har två spelare som sitter på utgående kontrakt i Julia Blomgren och Felicia Wallin och där förs diskussioner och besked lär komma inom de närmaste veckorna.
▪ Under den gångna säsongen har Endrekeepern Ellen Westberg tillhört Svenska innebandyförbundets utvecklingstrappa Guldsteget. Guldsteget är för spelare i åldern 19–23 år som har stora ambitioner och mål med sin innebandy och som bedöms ha potential att nå seniorlandslagsspel i framtiden.
Nu står det klart att Ellen Westberg kommer att ingå i Guldsteget även 2023-2024.