Gotländsk fotboll tappar
Fotboll: Väskinde AIS drar sig ur division V Gotland. I och med det finns det nu 28 gotländska seniorlag i seriespel. För åtta år sedan, 1998, var samma siffra 43. Hela 15 fotbollslag färre. Ett ras på cirka 35 procent. - Inget jätteproblem, säger Gotlands fotbollsförbunds ordförande, Hans Rosengren.
I division V, som nu är den lägsta serien i det gotländska fotbollssystemet finns det bara nio lag kvar. För tio år sedan var division VII den lägsta serien - en serie som då bestod av hela 14 lag.
Tränar för mycket
Göran Tomasson, fotbollsansvarig i Väskinde AIS, har sin egen uppfattning varför gotländsk fotboll tappar lag.
- Jag tror att man som junior och ungdom tränar för mycket. När man sedan kommer till seniornivå och upptäcker att man inte blir elitspelare så har man fått nog och gjort sitt, säger Tomasson men tilläger:
- Det är å andra sidan aldrig dumt att träna mycket.
Gotlands Fotbollsförbundsordförande, Hans Rosengren, har en annan syn på problemet.
- Jag tror inte att man tränar för mycket. Det är tränarna i klubbarna som är för dåligt utbildade. Om man har en bra tränare så följer spelarna med upp till senioråldern. Men väljer man att bara springa idioten eller bara köra backträning eller bara spela så kommer ungdomarna tröttna. Sen har klubbarna för dålig uppföljning så spelarna blir less och väljer annat, säger han.
Tröttsamt att träna
Han tar Hansa Hoburg som exempel.
- De hade flera lag i seriespel men nu har de inget. De väljer innebandy istället. Det är enklare att få bra halltider, sen kanske det är tröttsamt att träna fotboll, säger Hans Rosengren.
Ordföranden tycker dock inte att det är ett jätteproblem med alla lag som har försvunnit.
- Nej det är det inte, det är många före detta division VI-lag som istället spelar i veteranserien.
Annelie Blixt, sekreterare på Gotlands fotbollsförbund, ser bristen på spelare som ett generellt problem som drabbar alla idrotter.
"Vi slår ut varandra"
- Utbudet idag är större, vi slår ut varandra helt enkelt. Sen tar nog skolan betydligt mer tid, säger hon.
Det är steget från 15 till 16 år som är det stora glappet.
- Så har det varit i många år, säger Anneli Blixt och fortsätter.
- Det finns fler och fler idrotter idag som erbjuder attraktiva upplägg och det finns inte en vinnare och en förlorare i sammanhanget utan alla tappar. Sen blir det också svårare och svårare att dubblera då varje idrott tar mer tid.
Berra Sandström, tränare i Kappelshamns division V-lag, har 33-års erfarenhet av de gotländska fotbollsserierna och han blir förvånad när han hör siffrorna.
Krävs mer i dag
- Det var lite mer än jag trodde.
Han är inne på samma spår som Tomasson vad gäller att ungdomarna tränar för mycket men kan även förstå Rosengrens resonemang om en dåligt utbildad tränarkår.
- Det krävs mer av de unga tränartalangerna i dag. Det kräver mycket tid och det finns väldigt lite ersättning att få. Man har för lite tid idag, säger han.
Sandström tror att samhällsutvecklingen går mer mot att man satsar på sig själv och att klubbkänslan inte är densamma idag.
Han hade gärna sett en satsning på mer inomhusfotboll under vintern, kanske till och med en serie.
Futsal kan vara försent
- Futsal är ett steg i rätt riktning, men jag tror att det kan vara för sent. Det kan mycket väl vara så att vi bara har en Gotlandsserie om fem år. Det är jättebra med kompisgäng som till exempel Visby BoIS och Terra Nova men de kanske inte har någon kontinuitet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!