Gräsligt bra på gräs

ALLMÄNT: Gräsmattan på Gutavallen ligger grön och välansad.Gräsmattan kring fritidshuset bara växer. GT-sporten har träffat Nils-Erik Nilsson, ansvarig planskötare på Gutavallen och en man med gräs som yrke.

Sport2007-05-05 01:08
Gutavallen. Grön och fin, för det mesta. Men det ligger mycket arbete bakom, inte bara varv på varv med gräsklipparen. Det ska klippas, gödas, vattnas och luftas.

- Det är långsiktigt tänk som gäller, hela tiden. Det jag gör nu kanske jag inte har nytta av förrän om ett år, säger Nils-Erik Nilsson, driftsledare för Gotlands kommuns totalt fem planskötare - med ansvar för totalt 120000 kvadratmeter gotländska fotbollsplaner.

Lite långhårig
GT-sporten hälsar på mitt under arbetsdagen för att förhöra sig om fakta - vad gör en planskötare, drömmer han om att klippa Wembley stadium, ser han på fotboll, gillar han fåglar och maskar, klipper han gräsmattan hemma lika ofta som den på jobbet, hur långt är idealgräset? Såna frågor.

- Just nu är den lite ojämn, lite långhårig, skrattar han.

Tillsammans med fyra kollegor från kultur- och fritidsnämnden inom Gotlands kommun ansvarar Nils-Erik Nilsson för att Stellan Carlssons mannar i VIF Gute har en grön, tjock, jämn gräsmatta att spela på. Under hela säsongen.

-Den här planen är ö-känd för att vara rätt tungspelad. Den är tät, bollen rullar lite långsammare och det blir lite tyngre att springa på den. Många tränare ber om en viss typ av fotbollsplan, men Stellan är tvärtom - han använder sig av hur gräset är och anpassar laget därefter. Tränar man hårt och vänjer sig vid den här typen av plan så kan man ha lite nytta av det i slutet av en jobbig match, resonerar Nils-Erik Nilsson.

150 kilo gödning
Att sköta en fotbollsplan är inget som görs så där halvhjärtat. Det kräver mycket arbete, svett och planering.

Nils-Erik Nilsson...

...klipper gräset på Gutavallen tre till fyra gånger i veckan under högsäsong - i juni, då gräset växer som mest.

...vattnar vid behov - med rikliga mängder vatten.

...luftar jorden så ofta det behövs - med trekantiga knivar skärs tio till femton centimeter djupa skåror i jorden, detta för att syresätta rötterna och få dem längre ner i marken.

...göder gräset på vallen var tredje vecka - då går det åt 150 kilo gödningsmedel.

- Kväve, kalium, fosfor... Kväve behövs året om, kalium behövs mest på hösten, och alla tre ämnena behövs på våren, då gräset är hungrigt. Ja, så är det, gräs är en liten levande varelse som äter, flinar Nils-Erik Nilsson.

Lärt sig med tiden
Ja, det kräver en viss specialkunskap, det där med planskötsel.

- Jag har ingen egentlig utbildning om just gräs, men kurser har jag ju läst. Och man lär sig mycket med tiden, säger Nils-Erik Nilsson, som har skött om de gotländska fotbollsplanerna sedan tidigt 1990-tal.

Man skulle kunna säga, med andra ord, att han är en man med runt femton års gräslig erfarenhet.

Yrkeshemlighet
Hur långt ska gräset vara på en fotbollsplan, egentligen?

- Ojoj, nu är vi inne på yrkeshemligheter..., skrattar Nils-Erik, men plockar fram tumstocken ur höger benficka och sticker ner den i Gutavallens tjocka gräs:

- Nu är det 40 millimeter, drygt. Vi brukar hålla det till någonstans mellan 35 och 40 millimeter. Fem millimeter gör stor skillnad, både spelmässigt och utseendemässigt, berättar gräskännaren Nilsson.

I morgon spelar VIF Gute borta mot Qviding. Men nästa söndag är det division I-match på Gutavallen, mot IFK Malmö.

Räkna med att Gotlands kanske allra gräskunnigaste person då har ansat ner vallens gräs till ultimat, yrkeshemlig, längd.

Gräs tillhör släktet Poaceae Gramineae, en familj enhjärtbladiga växter.

Det finns cirka 9000 arter av gräs, och storleken växlar från art till art.

Gräs växer över hela världen - man beräknar att runt 20 procent av jordens landyta täcks av gräsvegetation. De flesta arter är fleråriga, men ettåriga finns också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!