Gräsligt bra plan

Varpa: Mitt bland spannmålsodlingarna ligger den jämna, gröna gräsmatta som under denna vecka tjänar som varpaplan för hundratals kastare. - Vi har lagt väldigt mycket tid på klippning, säger markägare Mikael Kolmodin.

Foto: Elsa Larsson

Sport2008-07-23 04:00
Årets varpa-SM i Hörsne började för Mikael Kolmodin och de andra i Bara IF redan för två år sedan. Det var då klubben ansökte om att få arrangera mästerskapen, och när antagningen kom sattes arbetet med varpaplanen igång.
- Jag har bara stått för marken, vi är ett antal lantbrukare, företag och sockenbor som har hjälpts åt, säger Mikael Kolmodin blygsamt.

Viktigt med vatten
Och hjälp har behövts. Den 2,4 hektar stora ytan skulle sås med ett tjockt lager gräsfrön, gräset skulle klippas och framför allt vattnas.
- Vi har lagt väldigt mycket tid på klippning, men utan vatten hade det här aldrig fungerat. Och det hade inte varit så grönt som det är i dag, säger Kolmodin.
En torr sommar som denna då många av öns bönder haft svårt med sina skördar kunde vattenfrågan ha blivit ett problem. Men det löste sig tack vare närliggande grävda dammar.
- De var en jätteviktig förutsättning. Vi har väl vattnat 120-130 mm ungefär, säger Kolmodin.

Lagom är bäst
Och vattning och klippning har gett resultat. Varpaplanen är jämn och grön, och har gått fin kritik från många kastare.
Enligt Mikael Kolmodin kännetecknas en bra plan av en jämn gräsmatta som inte är för hård men inte heller för lös. Varporna ska sitta bra, men inte för bra. De måste gå att kasta bort av motståndarna. För att hålla marken fräsch flyttas kasthagarna varje dag.

Morötterna fick flytta
I vanliga fall odlar Mikael Kolmodin morötter här, men de har snällt fått flytta längre ner på ägorna. Efter SM kan de dock få komma tillbaka, för marken mår inte dåligt av varpakastningen.
- Marken mår bra av att få vila, så det är inget problem. Det är så pass blött så det är lätt att trampa till jacken som blir, säger Kolmodin.
Men frågan är om marken verkligen kommer att odlas upp igen.
- Många tycker att jag borde stycka upp den och sälja den som gräsmattor, men jag vet inte om den duger till det, skrattar Kolmodin.
Själv har han deltagit i par-SM med sin dotter utan några större framgångar. Men med planen är han, liksom de flesta kastare, riktigt nöjd.
- Alla verkar nöjda, men efter SM ska vi samla in kritik om vi får någon sådan, och i så fall vidarebefordra det till nästa års arrangör, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!