Gymnasiet satsar på individerna

Sport2004-09-15 04:00
FOTBOLL: ­ Idrottsgymnasiet ska bygga individer, inte lag. Tanken är att de absolut bästa i varje sport ska få så bra utveckling som möjligt individuellt.
Det menar Bo Ronsten, Gotlands idrottsförbunds samordnare för öns idrottsgymnasium.
Det var för en dryg vecka sedan som Örjan Scheller och fem andra gotlänningar skrev en insändare på GT-sporten. Deras tanke var att det borde startas ett fullskaligt fotbollsgymnasium på ön, och att tidpunkten nu är den rätta när det är stora kullar som kommer upp i gymnasieåldern.
Insändarskribenterna menade att fotboll tränas bättre i grupp än individuellt.
<span class='mr'>Statusen högre</span>
Men faktum är att idrottsgymnasiets utveckling har varit tvärtemot detta på 2000-talet.
­ Vi tog beslut år 2000 om att ha inriktning att jobba individuellt med de absolut bästa. Det var under en period före det som fotbollen tog in fler elever, men alla var inte så ambitiösa. När man fokuserar mer på individen blir kvaliteten bättre och statusen högre, säger Bo Ronsten.
Idrottsgymnasiet av i dag har totalt 35 platser på tre årskurser och de tio representerade idrotterna är i nuläget fotboll, ishockey, orientering, golf, tyngdlyftning, friidrott, ridsport, sportskytte, badminton och gymnastik.
Fotbollen har en tredjedel av platserna, tolv stycken.
<span class='mr'>Mer elitinriktat</span>
Specialidrottsämnet utgör en åttondel av studietiden på tre år, 300 av 2400 poäng.
­ Under de 20 år som idrottsgymnasiet har funnits har det gått mot att bli mer och mer elitinriktat. För att vi ska kunna ha kvar de allra bästa talangerna i hemmiljön, säger Bo Ronsten.
När det gäller lagsporterna tycker Ronsten att det fungerar med bara individuell träning på gymnasietid.
­ Vi ska inte bygga något lag i idrottsgymnasiet. Det får de göra i klubblaget, säger han.
<span class='mr'>Fattas resurser</span>
Men en svårighet när det gäller fotboll är till exempel att det kan vara mycket svårt att ta ut de två, tre bästa spelarna på ön i 16-årsåldern.
Det skulle i så fall tala för ett renodlat fotbollsgymnasium, om det fanns resurser.
­ Vi jobbar hela tiden med eventuella förändringar av idrottsgymnasiet. Diskussionen om ett fotbollsgymnasium är något som funnits länge inom fotbollen, säger Bo Ronsten, som både jobbar på GI:s kansli och sitter med i Gotlands fotbollförbunds styrelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!