Hammon historisk – första kvinnliga NBA-coach

Los Angeles Lakers stjärna LeBron James firade sin 36:e födelsedag med stil i segermatchen borta mot San Antonio Spurs. Men det var hemmalagets assisterande tränare Becky Hammon som stal rubrikerna.

LeBron James fortsätter att ösa in poäng i den nordamerikanska proffsbasketen.

LeBron James fortsätter att ösa in poäng i den nordamerikanska proffsbasketen.

Foto: Eric Gay/AP/TT

Sport2020-12-31 06:40

Natten mot nyårsafton svensk tid blev San Antonio Spurs assisterande tränare Becky Hammon historisk då hon klev in och coachade laget i slutet av första halvlek efter att huvudtränaren Gregg Popovich fått två foul.

43-åringen blev därmed historisk som första kvinna att coacha ett herrlag i NBA:s 74-åriga historia, sedan premiärsäsongen 1946–1947.

– Det är en stor grej, ett betydande ögonblick, säger Becky Hammon i en video på damligan WNBA:s Twitter.

– I stunden försökte jag bara att vinna matchen. Jag försökte att inte tänka på den stora bilden och den stora aspekten, för det kan bli överväldigande.

På planen var det LA Lakers stjärna LeBron James som dominerade och stod för 26 poäng i matchen som bortalaget vann med 121–107. Det innebar den tusende matchen i rad då det 36-åriga födelsedagsbarnet gjort minst tvåsiffrigt antal poäng i den nordamerikanska basketligan.

Senaste gången Los Angeles Lakers-stjärnan misslyckades med det var i januari 2007, då han fick nöja sig med åtta poäng i en match mot Milwaukee Bucks.

James tävlar i en egen liga när det kommer till poängsviten. Han passerade Michael Jordans rekord 2018, när han noterade sin 867:e match med minst tio poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!