Hellre vaccinationsbevis än tomma läktare

Utmaningen framöver blir att få idrotten – och samhället i stort – att fungera någorlunda bra, samtidigt som konsekvenserna av viruset begränsas.

Vaccinationsbevis medför utmaningar för gotländska idrottsarrangörer.

Vaccinationsbevis medför utmaningar för gotländska idrottsarrangörer.

Foto: MAXIM THORE

Sport2021-11-30 19:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När regeringen med två veckors varsel beslutade att från och med den 1 december kräva vaccinationsbevis för tillträde till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än hundra personer så gjordes det av goda skäl. 

Den allmänna smittspridningen har ökat i landet och prognoserna pekar på att den kommer att öka ännu mer innan årsskiftet. Anledningen är dels den mer smittsamma så kallade deltavarianten av coronaviruset, dels den låga vaccinationsgraden bland unga. 

Men den ökade spridningen av covid-19 och dess olika virusvarianter kan inte ha kommit som en överraskning för regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det var inte precis omöjligt att förutspå att smittspridningen skulle stiga när de tidigare restriktionerna avvecklades och människor åter började tränga ihop sig på restauranger, teatrar, konserter och idrottsevenemang.

Införandet av digitala vaccinationspass behöver inte bli så dramatiskt, även om det finns skäl att vara vaksam mot begränsningar av rörelsefriheten. I tidigare nedstängda europeiska länder tycks vaccinationsbevisen ha fungerat förhållandevis väl. Trots detta medför lanseringen och tillämpningen betydande utmaningar som de gotländska föreningarna och arrangörerna måste hantera. Det innebär mer jobb, ökade kostnader och ökat ansvar.

För att kontrollera pass och säkerställa individernas identitet behöver arrangörerna teknisk utrustning för digital kontroll och personal som kan hantera avvisningar. För lag som Endre, Visby IBK, Visby Roma och Visby Ladies innebär det inget större problem. Värre är det för mindre inomhusarrangemang, som de lokala futsalserierna, som helt sonika valt att stänga Ica Maxi Arena och Södervärnshallen för publik.

Dessvärre verkar det för närvarande sannolikt att idrotten kommer att tvingas leva med covid-19-viruset under lång tid framöver. På sätt som de flesta hade svårt att föreställa sig när viruset i Wuhan i Kina blev känt för omkring två år sedan.

Viruset kommer att fortsätta cirkulera bland oss och alla kommer inte att vaccinera sig. Utmaningen framöver är att få idrotten – och samhället i stort – att fungera någorlunda bra, samtidigt som konsekvenserna av viruset begränsas. Då är vaccinationsbevis att föredra framför en återgång till tidigare restriktioner och tomma läktare.