NYTT LANDSLAGSUPPDRAG FÖR COACHEN
Visby Ladies headcoach Caroline Muzito Bagenda har flera uppdrag som förbundskapten sedan tidigare och nu står det klart att det blir ytterligare ett under 2024.
Den här gången blir hon coach för det svenska U20-landslaget tillsammans med Jesper Sundberg, Selma Delibasic och Pontus Frivold.
– Det betyder mycket. Det betyder att jag gör rätt saker och att det syns. Jag har varit ifrån klubbasketen i två år och att jag ändå får chansen är ett bra kvitto, säger Caroline Muzito Bagenda.
Är det klart vem som blir headcoach?
– Det får vi komma fram till och det finns ingen utsedd headcoach. Förbundet har valt den vägen för att få ett klimat där alla känner sig sedda och hörda istället för ett enformigt ledarskap. Så gör de även i seniorlandslagen och det funkar bra, säger hon.
Landslagsuppdraget tar vid efter att SBL är avslutad och det väntar två läger (maj och juni) sedan Nordiska mästerskapen (juni) för att slutligen avsluta med Ungdoms-EM i Vilnius den 4–15 juli där Sverige är del av A-gruppen:
– Det är roligt! Vi får möta de bästa landslagen i Europa och man vill ju at sig så långt som möjligt men runt topp 8 borde vara möjligt, säger hon.
Caroline Muzito Bagenda inledde landslagskarrirären 2018 när hon tog U15-landslaget. 2019 hade hon U20, A-landslaget 2022 och nu U20 2024.
LEVIDE TILLBAKA
Levide dominerade Gotlandsfyran under flera säsonger, men efter 2022 drabbades klubben av en omfattande spelarflykt och tappade i stort sett hela sin startelva.
Då valde klubben att ta steget ner i femman för att göra ett generationsskifte och förra säsongen slutade man på sjätte plats, men trots det erbjöds man en plats i Gotlandsfyran och nu har klubben tackat ja.
– Vi var tvungna att ta ett djupt andetag och börja om i femman. VI kände att går vi inte upp så kanske vi blir av med spelare för att de vill spela i fyran. Det är inte lätt att gå upp i den divisionen, det är bara att se på Hansa, men för de här grabbarna som haft en sjuk utveckling i år. Kan den fortsätta med bättre motstånd nästa år så kan det bli bra. Men vi är förberedda på att det kommer att bli riktigt tufft, säger Peter Edlund i fotbollssektionen.
Av allt att döma får man dessutom behålla Ojulu Beru Odol som öste in 46 mål på 22 matcher i femman, vilket han var bäst med i Sverige oavsett serienivå.
Även Tuol Beru Odol stannar och klubben lär också göra ett försök att locka tillbaka "OJ" Beru Odol som tillhör Visby Bois, men bara spelat sparsamt på grund av en knäskada som inte vill ge med sig.
Peter Edlund hoppas även att ytterligare någon hemvändare kan bli aktuell för den unga truppen.
– Vi skulle må bra av några seniorer till som varit med i fyran och visst hade det varit kul om någon återkom.
FÖRSLAGEN SOM SKULLE FÖRÄNDRA GOTLANDSFYRAN
I helgen som kommer håller Gotlands fotbollförbund sitt årliga representantskapsmöte.
Då finns flertalet intressanta motioner för klubbarna att ta ställning till.
Fardhem Garda har genom ordförande Anders Eneqvist inkommit med tre motioner. En rör hårdare straff för gula kort för att uppmuntra fairplay i division 4 och 5.
En annan het potatis under säsongen har varit FC Gute B och att man ställt upp med skiftande kvalité på spelartruppen. Fardhem Garda menar att Gute B och från nästa säsong även IFK Visby B.
I motionen står det: "Den nuvarande situationen kan uppfattas som att den inte överensstämmer med priciperna om fair play".
Fardhem Garda föreslår att B-lagens resultat räknas med i tabellen, men att man gör en separat tabell efter säsong där B-lagens poäng räknas bort efter sista omgången är spelad.
Gotlands fotbollförbund föreslår avslag på dessa motioner.
Även Hasse Rosengren i Fårösund har ett gäng motioner där den mest intressanta är den att samla samtliga representationslag på lokal nivå och samtidigt peta ut B-lagen för att skapa renodlade B-lagsserier.
Även här föreslår GFF avslag på motionen.
De motioner som GFF vill bifalla är Fardhem Gardas att lägst rankade lag får hemmaplan i utslagsmatcher och Fårösunds om att fler avbytare från A-laget får nyttjas i B-lagsmatcher.
HIPHOP PÅ TOPPNIVÅ
SM-guld, EM-brons och missad VM-medalj med minsta möjliga marginal. Hiphopgruppen No Name Dance Crew är ren och skär klass och den 5 december ges gotlänningarna chansen att se gruppen i en 45 minuter lång show på Länsteatern.
Föreställiningen heter "Dance off" och No Name Dance Crew består av Ella Jenshammar, Jonathan Sigalit, Tindra Tumegård, Sandra Svensson, Elin Lindvall, Pelle Bendelin och Wilma Roswall har tidigare flaggat för att gruppen kan upphöra 2024 så det här kan vara sista chansen att se den framgånsrika gruppen på hemmaplan.
Visby dansskola arrangerar helgen därpå sina traditionella julshower den 10 december inför fulla hus.
ÄNTLIGEN, GRAIP!
Graip har åkt på snyting efter snyting i säsongsinledningen. Sju omgångar in i serien stod Slitelaget fortfarande på noll poäng i hockeyfyran stockholm.
Men så kom den äntligen i helgen – första segern – när Graip besegrade IFK Salem med 5–4 hemma i Cementa Arena.
Stor matchhjälte blev Erik Back som först kvitterade till 3–3 på en straff och sedan satte det matchvinnande målet i förlängningen.
BONUSMATERIAL
▪ På tisdagskvällen möttes Manchester City och Leipzig i Champions League med ett svenskt domarteam. Glenn Nyberg var huvuddomare och gotlänningen Adam Ladebäck fjärdedomare. Detta är ett i raden av prestigeuppdrag som domarteamet fått på sistone.
▪ Sugen på en runda på Kronholmen? Nu finns chansen, men då blir det på längdskidor. Klubben har dragit längdspår längs med Sveriges bästa golfbana.
▪ Hockeyspelaren Gabriel Melin blev stor segerorganisatör för Färjestad när man i fredags slog Malmö i J20 Nationell med 6–2. "Gabbe" gjorde tre poäng (två mål och en assist), gick plus 3 och var 80 procentig i tekningscirkeln.
▪ Sara Waktel lämnade Kalmarsund efter förra säsongen och håller nu igång på division 1-nivå där hon representerar Kalmarlaget CL98. På sju matcher har Sara gjort 15 poäng varav tolv mål.
▪ Gotland och Stockholms fotbollförbund har under 2023 haft ett pågående projekt där förbunden undersöker möjligheterna till närmare samarbete mellan GFF och StFF. Planen med projektet är att ta fram förutsättningar för ett samarbete. Förbunden har nu beslutat att arbeta vidare med fyra områden: ekonomi/administration, kommunikation, domare och utbildning.