Idrottens manliga fostran under lupp
ALLMÄNT: Vad fostrar fotbollen pojkar till?Med den frågan framför sig levde etnologen Jesper Fundberg med ett tonårigt fotbollslag under fyra år.Forskningsresultatet blev inte direkt smickrande.- Allt handlar om makt, att beskriva sig själv som representant i en grupp, säger Fundberg, som i går föreläste i Visby.
Foto: Tommy Söderlund
Tre ord.
Tre benämningar.
Tre icke-ord i en manlig värld.
Och för Jesper Fundberg tre nycklar in till hur fotbollen fostrar pojkar. Fundberg, som spelade fotboll i Eskilstuna i ungdomen, tog sig som utbildad etnolog tillbaka till kulturen i killarnas omklädningsrum.
Studerade pojklag i fyra år
Efter mycket letande och inte minst noterande under de fyra år som han följde ett stockholmskt fotbollslag i brytpunkten mellan barndom och tonårstid, resulterade studierna i avhandlingen "Kom igen, gubbar!".
Före gårdagskvällens föreläsning tog GT-sporten med den i dag vid Högskolan i Malmö verksamme, han arbetar med idrottslärarutbildningen, Fundberg till just ett omklädningsrum.
-Jag känner mig ganska hemma så det är inget konstigt, säger han före föreläsningen efter fotografering i Södervärnshallen.
Känner igen sig
Men hur är det med det som kallas "sexismen"?
-Jag vet inte hur vanligt det är. I stället tittar jag mer på hur den uttrycker sig. Men många som jag pratar med känner igen sig i det jag berättar.
Vad betyder det mer exakt?
- Allt handlar om makt, att beskriva sig själv som en representant för en grupp som består av pojkar och lite äldre män. Just detta är normaliteten som omger pojkar i den åldern. Man skämtar mycket, ganska roliga, medger Fundberg. Men som etnolog vet jag att skämt nästan alltid är allvar kring frågor om kön, ras och etnicitet. Allvarligt om hur man utövar makt.
Kvinnor behövs
Är det någon skillnad på miljön i tjejernas omklädninsrum?
Fundberg säger att han har svårt att uttala sig om det. Dels för att han inte har tillgång till den omgivningen dels för att det inte finns några egentliga studier inom det området.
- Så det krävs mer kvinnlig forskning för att uttala sig.
Under sina fyra år med pojklaget studerade han ur ledarna med uttryck som exempelvis "kärring" och sin egen kroppsliga attityd lärde spelarna att härdas.
Vilket skulle kunna ses som en initieringsritual till den manliga och hårda världen menar Jesper Fundberg.
Är det här ett problem med manlig fostran inom idrott?
- Ja, det är det, svarar han direkt och utan omsvep. Ofta sker det oreflekterat och i gruppen reproduceras det som vi forskare kallar för könsmaktsordningen. Det skapar mindre handlingsutrymme, helt enkelt färre sätt att vara man på. Det är en liten och väldigt snäv repertoar, förklarar Fundberg. Idrotten är den traditionella manligheten genomsyrad, säger Jesper Fundberg.
Som även är pappa själv.
- Det är en väldigt traditionell mansroll inom fotbollen i alla fall. Man ska höras, märkas, inte gråta och vara riktigt tuff.
Flera män lyssnar
Vad får du för gehör för dina rön från idrottsvärldens håll?
- Det har blivit bättre och fler och fler män som kommer och lyssnar. Det ger möjlighet till en mer kritisk debatt.
Föreläsningen på Almedalsbiblioteket arrangerades av barn- och utbildningsförvaltningen. Den lockade knappt 40 åhörare, varav fem män.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!