Elpriser som ökar. Höjda bränslepriser. Livsmedel och andra varor blir dyrare på grund av ökad inflation. Och så förhöjda biljettpriser för kommunikation, som exempelvis Destination Gotland som nyligen höjde sina båtpriser med 30 procent.
De gotländska idrottsföreningarna får idag ekonomiskt stöd såväl regionalt som nationellt, och har rabatterade idrottspriser på Destination Gotland. Men hur klarar de den ansträngda ekonomin?
Helagotland.se ställde frågor om detta till flera olika föreningar, och svaret är generellt att läget är tufft.
Frågorna:
- Nu träder Destination Gotlands prishöjning i kraft. Hur påverkar det er förening/klubb?
- Hur behöver ni anpassa er till den nya verkligheten?
- Inflationen slår brett, hur påverkar den ansträngda ekonomin er förening/klubb generellt?
JOAKIM BANDHOLTZ, klubbchef Visby IBK
- ”Jag tycker först och främst att det här inte är en fråga som handlar om DG:s prishöjning utan vilka förutsättningar nuvarande och tidigare regeringar i Sveriges riksdag ger gotlänningar och gotländska föreningar till att ta sig över till fastlandet. Men med det sagt så är det klart att med fyra olika lag som spelar i fastlandsserier och där tre av fyra lag dessutom spelar även sina hemmamatcher på fastlandet så kommer prishöjningen påverka oss direkt också. Det man är mest orolig för är hur det kommer påverka gotländska företag i stort och om det i sin tur påverkar deras engagemang i föreningslivet på ön och i Visby IBK. Den största utgiften för oss i Visby IBK är snarare kopplat till att vi behöver anpassa oss till båtarnas tidtabell och att man till exempel har fartyg som under stora delar av vår säsong inte åker till Oskarshamn, vilket ger stora utgifter för både hotell och mat och inte minst vår miljö och klimat, då vi till exempel behöver åka till Nynäshamn för att möta lag i Småland.”
- ”Dels anpassar vi oss utifrån budgeten, sen fick vi även ett extra stöd från Region Gotland nu i slutet på året som känns väldigt välbehövligt. Men i slutändan handlar det om att vi behöver se över hur vi kan komma ner i resekostnader på sikt. Vi har i regel dubbla kostnader jämfört med våra konkurrenter och när vi spelar högsta ligan skiljer det 600-700 000 kronor jämfört med den som har näst mest i resekostnader i serien. Det är klart att vi i det läget inte riktigt tävlar på samma villkor som andra föreningar.”
- ”Inflationen slår hårt mot idrotten i stort och i synnerhet med lag i ett öläge och då i första hand Visby IBKs elitverksamhet, då vi har många hotellnätter och matkostnader etc som sticker iväg och som det inte alls finns något stöd för i nuläget. Visby IBK har anpassat sig under en längre period och har idag en ekonomi i balans samt ett eget kapital som gör att vi inte behöver vara oroliga för elitlicens osv. Men det krävs att anpassa sin verksamhet så att man kan fortsätta att hålla en bra verksamhet, både på elitnivå och för barn och ungdomar men även när man äger en egen anläggning med allt vad det innebär med renoveringar, elpriser och så vidare.”
JESSICA NILSSON, ordförande FC Gute
- ”Vi har självklart lagt på från förra årets budget. Det är klart, 30 procent... Vi kommer ha sex lag som reser nästa år, där ett av dem inte kommer att göra det lika ofta. Men fem lag kommer resa konstant, och med 30 procent kommer det märkas av. A-laget får inte lämna en enda WO-match (walk over), för då åker man ur serien. Vi har U17- och U19-lagen som bara får lämna WO en gång per år. Vi har gjort en budget för 2023 och vi har fått ihop den med mer eller mindre noll i slutändan. Vi har försökt vara så realistiska vi kan, men just nu vet vi inte var vi landar. Det är siffror vi bollar med. Vi har ingen aning, blir det fler ökningar på saker och ting?
- ”Vi jobbar stenhårt. Vi går ut till företag om sponsring. Det handlar om att få in pengarna och ta till vara på varenda chans där man kan tjäna en krona. Men vi behöver också hålla i pengarna och det försöker vi med. Vi behöver ha en buffert, så att man inte hela tiden ligger och skaver på sin likviditet. Som man kan ta av vid sämre månader. Vi har inte höjt medlemsavgifter och vi vill undvika det. Det är klart att vi har en sån dialog, om vi ska behöva göra det. Det vi gjort de senaste två åren är att vi har höjt deltagaravgiften för de resande lagen. Det är så klart inte så populärt hos föräldrarna. Det är klart det finns dem med god ekonomi, men det finns också de som inte har det. Vi vill inte vara en elitistisk förening som inte ger chans till alla barn.
- ”Det påverkar oss så klart, vi har större utgifter hela vägen. Framför allt när vi har flera resande lag, det är det som påverkar oss och det är där vi måste få in pengar. Det är mitt korta svar på det hela.”
ANDRÉ LUNDHOLM, sporchef Visby Roma
- ”Att överresan blir dyrare blir så klart kännbart när vi reser så mycket med representationslaget och våra juniorlag, kostnadsökningar har ju även skett på andra områden så som måltider, hotell, material och så vidare. Den toppserien vi nu spelar gör att vi har stora avstånd och det krävs flera hotellövernattningar i samband med varje bortamatch. Kommande helgs två bortamatcher medför fyra hotellövernattningar, åtskilliga mil buss, sju måltider för 26 personer. I debatten tappar man ofta den helhetsproblematik elitlagen på Gotland brottas med. Hotell, drivmedel, måltider har stigit drastiskt och slår oerhört hårt mot lag som reser mycket. Vi tävlar helt enkelt inte på samma villkor som våra seriekollegor runt om i landet.”
- ”Vi har anpassat budgeten efter den verklighet som råder, att flyga ner tre domare till varje match samt betala deras förlorade arbetsförtjänst kostar också stora pengar, alla dyra resor med våra lag kostar ännu mer pengar. Detta samlat gör att Visby Roma uppskattningsvis lägger 700 000-800 000 mer på resor och domarkostnader än våra seriekollegor. Det är så klart pengar vi hellre hade lagt på den sportsliga verksamheten, nu får viktiga saker stå tillbaka.”
- ”Visby Roma har idag en ekonomi i balans och med ett okej eget kapital. Men jag är definitivt oroad framåt, jag kan bara svara för ishockeyn även om jag tror andra elitföreningar på Gotland upplever samma sak, kommer inte priserna för hotell, mat, drivmedel att falla tillbaka så kommer elitföreningarna få det oerhört tufft att hänga med. Tappar vi eliten inom respektive idrott så kommer det föra med sig stora tapp även på ungdomssidan. Vår vision är Hockeyallsvenskan i framtiden och vi skall försöka hitta vägar att verkligen utmana uppåt, men det finns utmaningar….”
KARIN WENNBO, klubbchef Endre IF
- ”Vi har i dagsläget tre lag som spelar matcher på fastlandet. Två av dem spelar än så länge alla sina matcher på fastlandet då de spelar i fastlandsserier och där kan vi inte kräva att motståndarna kommer hit. Det gör självklart att resorna blir många och därför är priset på resorna viktigt för oss. Prishöjningarna gör det även svårare för oss att locka hit lagen från fastlandet för våra ungdomslag, då ju priserna för gästande lag är högre än för oss. Det är inte bara priset på resan som påverkar utan även priserna ombord på båten för till exempel lunch. En annan aspekt av prishöjningen är ju att den påverkar det gotländska samhället i stort med ökade priser generellt på ön och en eventuell minskad vilja att komma hit som turist. Detta påverkar ju även oss i idrottsföreningarna då vi är beroende av att företagandet på ön är dynamiskt och starkt eftersom vi har ett väldigt fint stöd där genom olika typer av samarbeten och sponsring.”
- ”Just nu, när vi är mitt i säsongen, handlar det mycket om att titta över alla utgifter i samband med resandet. Det kan till exempel handla om att åka med mindre trupp till fastlandet. Vi tittar även över alla våra utgifter och arbetar kontinuerligt med att försöka öka våra intäkter.”
- ”Inflationen med ökade priser på det mesta syns även hos oss. Det vi kan se väldigt tydligt är att priset på hotell, buss och mat under resor på fastlandet sticker iväg och här har vi i delar väldigt svårt att påverka detta då vi är beroende av hur tidtabellen för båt och flyg ser ut och där det under vinterhalvåret finns begränsade möjligheter att till exempel ta sig till Oskarshamn och de matcher som vi har i södra Sverige. Som exempel kan vi ge att matchen nu på fredag mot Kalmarsund innebär att laget behöver åka redan på torsdag kväll och därmed får vi en extra övernattning som gör att kostnaderna ökar. Vi påverkas självklart även av inflationen och konjunktur genom att alla blir mer varsamma med sina pengar – både privatpersoner och företag.”
MADELENE JOHANSSON, ordförande Wisby Ridklubb
”Ingen kan undgå inflationen i samhället så svaret på din fråga är självklart att vi drabbas som förening. Vad gäller DG:s höjningar så påverkar det naturligtvis föreningen på olika sätt, dels så blir det mycket dyrare för våra tävlingsekipage som tävlar på högre nivå då de måste åka till fastlandet för att kunna möta motstånd på likvärdig nivå. Det gör det också dyrare för oss att transportera hästar till och från ön som ska vara med i vår ridskoleverksamhet, dels vid nyinköp men även de vi hyr terminsvis och måste fraktas tillbaka till fastlandet över sommaren. Hade vi varit en rik förening hade det inte varit några problem då kunde föreningen ha gått in och täckt upp kostnadsökningen för tävlingsekipagen men så ser det tyvärr inte ut så den krassa verkligheten blir nog att det blir färre tävlingar för våra ryttare. Vad gäller ridskoleverksamheten får föreningen står för den kostnaden om vi nu inte kan hitta ny lösningar.
Klubben skulle ha behövt höja priserna mer 2023 än vad vi gjort, vi har försökt lägga oss på en cirka femprocentig ökning för att inte våra medlemmar ska drabbas för hårt. Skulle vi höja mera är vi rädda att vi tappar medlemmar och då kostar det oss ännu mera i slutänden men slutresultatet blir så klart mindre pengar i kassan för föreningen. Inflationen skapar också en osäkerhet framåt, hur mycket törs vi satsa? Har vi råd att göra nödvändiga investeringar etcetera?”
ERIC ERICSSON, ordförande P18 IK Fotboll
- “Det är helheten. Alla priser går upp. Resorna till och från matcher, det är klart att det påverkar, det är en del av det hela. Men allting blir dyrare.”
- “Vi försöker dra in mer pengar, vad annars vi ska göra? Om vi vill överleva på den nivå vi är så på så måste vi måste vi göra det. För en ideell förening är det svårt. Vi får tacka våra samarbetspartners och sponsorer, tacka föräldrar och spelare som jobbar stenhårt med alla olika projekt.”
- “Det är klart det blir jobbigare. Vi måste dra in mer pengar. Man får lösa det, men det som känns tråkigt är att när vi börjar inför varje år ligger vi 350 000 kronor minus jämfört med våra konkurrenter på fastlandet. Vi får alltid börja med att lägga 350 000 kronor på resor, och det är för ett lag.”
JOSEFIN BORN NILSSON, kassör Wisby Simsällskap
- ”Direkt påverkan på våra ekonomiska förutsättningar. Vi har cirka 110 aktiva i våra grupper som behöver åka till fastlandet för tävling och träning. För simningen handlar det om att vi tillhör Stockholms simförbund och regionstävlingar är i Stockholm. Numera tävlar simidrottare i lång och kortbana. På Gotland finns ingen möjlighet att träna eller tävla i långbana vilket gör att fastlandsresor behövs. Vi har också två tävlingar på Gotland då vi bjuder in klubbar från fastlandet. Redan innan höjningen har resekostnaden varit den största utmaningen för att få klubbar att komma till oss.”
- ”Tyvärr har vi behövt höja egenavgiften för att åka med på tävlingar och läger. Höjningen om 100 kronor för den enskilde vid tävling motsvarar inte alls den snabbt påkomna stora prishöjningen för båten. Vi har valt att inte öka egenavgiften än mer i nuläget då vi vill att flertalet aktiva skall ha förutsättningar att följa med. Det gör att höjningen till stor del kommer att påverka föreningens ekonomi. Vi kommer få prioritera bort vissa aktiviteter och resor i förlängningen om vi inte hittar intäkter som motsvarar höjningen. Vi har redan och kommer fortsatt att söka bidrag från RF-sisu och simförbundet. Att få möjlighet att träna på att tävla i en fullstor simhall med flera klubbar är en viktig del i simmarnas utveckling. För simhoppet handlar det om att få träna och tävla på andra höjder än på ön.”
- ”Lite tidigt att dra slutsatser men viss tendens att det är svårare att fylla simskolegrupper. Också att de aktiva som kanske har flera idrotter eller varit med mer för att prova på tvekar. Så vi tappar förmodligen aktiva i alla nivåer baserat på privatekonomiska förutsättningar. Märker också att fler efterfrågar möjlighet att dela upp betalningen av terminsavgiften, vilket vi numera erbjuder. Färre medlemmar och aktiva kommer i förlängningen påverka hur vi kan organisera vår verksamhet med ledare och resor överlag. Simkunnigheten hos barn och unga har tyvärr en nedåtgående trend i samhället generellt just nu. Vi behöver få fler att lära sig simma och fler ungdomar som har fritidsaktiviteter.”
MATS PETTERSSON, ordförande Visbygymnasterna
- ”Region Gotland har gett föreningarna extra stöd för resor vilket är tacksamt, men det är klart att det påverkar vår verksamhet mycket ändå. Vi gör många resor till tävlingar och läger varje år, och den extra kostnaden syns direkt på sista raden och slår mot våra barn och unga.”
- ”Vi har valt att inte ännu göra några justeringar av avgifter som drabbar den enskilda gymnasten. Föreningen får bära kostnaden initialt, men vi får såklart vara beredda att utvärdera detta framöver.”
- ”Att människor får mindre kvar i plånboken kan betyda att alla kanske inte har råd att låta sina barn hålla på med idrott. Vi har inte sett avhopp av den anledningen i vår förening ännu, men det är klart att det finns en oro inför framtiden. Det är många tunga kostnader som ska bäras av familjer nu som kanske inte hade så stora marginaler från början.”
PETER QWISTRÖM, Gute handboll
- ”Det påverkar mycket, så klart. Vi reser en hel del både med juniorlag och seniorlag. Det är en stor skillnad mot tidigare.”
- ”Vi behöver jobba på intäktssidan och jobba med sponsorer, och kanske försäljningsaktiviteter för medlemmar till exempel. Jobb som genererar intäkt. Alternativet är att höja medlems- och aktivitetsavgifter och sådär, men det är tufft för många redan som det är. Idrotten är en viktig del och vi vill att den ska vara tillgänglig för så många som möjligt.”
- ”Vi har inte så mycket övriga kostnader, med lokaler eller så. Så länge hyresnivåerna för hallarna ligger kvar påverkar det inte oss så mycket. Vi har inga egna lokaler eller kansli, eller så. Vår största utgift är resor, absolut.”
PER NORRBY, Visby TK
- ”Svårt att säga men att det kommer påverka det räknar vi med. Dels vad gäller deltagande (resor hit), på vår lägerverksamhet, nationella tävlingar såsom Gutaspelen, Cementa Open och GEAB Junior Open men även våra egna ungdomar som tävlar på fastlandet som sannolikt kommer göra det i mera begränsad omfattning”
- ”Titta över våra kostnader och sannolikt räkna med mindre intäkter vilket kan komma påverka hela verksamheten vid Visby Racketcenter.”
- ”Eftersom allt blivit dyrare så innebär det minskade marginaler. Osäkert läge framför allt inför sommaren då vi förväntar oss färre turister vilket kommer påverka oss negativt då sommarperioden är viktig för oss. Risken finns förstås också att det kommer påverka antalet aktiva i vår verksamhet året runt”
LISA BERG, ordförande Bottenskraparna
”Just nu är det lite svårt att svara på. Nya idrottspriser är klara, men resebidragets storlek kan man aldrig räkna ut i förväg. Vilket gör det lite svårt att räkna på. Vi får nog sätta oss ned och kolla hur mycket vi planerar att resa. Först då kan vi ha ett hum om hur det påverkar oss. Vi har fått lite hintar från fastlandslag som tvekar och funderar kring resa hit till juniorcup eller seriespel. Så kan bli tuffare att arrangera matcher här. Vi hade problem redan ifjol med lag som inte kunde komma till JSM, men då var det flygpriserna som var helt orimliga. Men som sagt än så länge vet vi inte. I övrigt har vi låga omkostnader då vi inte har egen anläggning utan hur av RG och lokalhyrorna är låga. Vi har än så länge en låg medlemsavgift så vi tror att spelarna fortsatt kommer klara det.”
BENNY JAKOBSSON, kassör Gotlandspärlan
”Vi kan konstatera att biljetterna för en match ökat med 2000 kronor. Jag vet dock inte nettot efter att vi fått marknadsbidrag från DG och resebidrag som fördelas av Gotlands bowlingförbund. Nettoökning blir det med tanke på att Pärlans A- och F-lag har 14 resor per säsong så det säkerligen en kännbar kostnad för en redan ansträngd klubbekonomi. Lägger vi därtill ökad kostnader för spelarna, där elkostnaderna är ett hette diskussionsämne, så är riskerna för minskat engagemang framledes påtagliga. Bowlingspelarna lägger privat mellan 10-15 000 kronor per säsong för träning och utrustning.”
CHARLOTTE ELIASSON, ordförande Stånga IF
- ”DG:s prishöjning är en del i den prisökning vi ser i stort och självklart berörs vi också av den liksom andra föreningar med många resor. För idrotten är det ett problem med att priserna på resor ökar inte bara för oss men även att lagen som kommer hit får högre kostnader och risken är att lag inte kommer hit.”
- ”För oss som förening gäller det nu att titta på alla kostnader och dra ner så mycket som möjligt samt titta på olika möjligheter att få in pengar.”
- ”Föreningen har under coronaåren och även detta år fått del av flera bidrag som betalats ut för att kompensera minskad verksamhet och högre kostnader så vi har ännu så länge klarat oss ok, men det är ingen långsiktig lösning utan mycket arbete kommer att behöva läggas på att framtidssäkra föreningens ekonomi framöver.”