Som distriktsidrottschef har Bo Ronsten på RF-Sisu Gotland en kontinuerlig dialog med DG. Han menar att den förestående rekordhöjningen kommer addera till föreningars redan kämpiga situationer.
– De föreningar jag har lyssnat med menar på att det är svårt att dra några slutsatser innan man sett en full överblick och konsekvenserna. Men den generella bilden är att det kommer bli jäkligt tufft, det här utgör en del i många andra kostnadsökningar just nu för föreningarna, säger Bo Ronsten och fortsätter:
– Vidare finns det en rädsla för att förlora sponsorer och det har också skett ett publikbortfall efter pandemin, så sammantaget blir det en väldigt tuff belastning för de 70 föreningar som reser till fastlandet. Jag kan se orsakerna till prishöjningen, men risken finns att gränsen någonstans är nådd för föreningarna.
Ronsten påtalar också att idrottsföreningarna är slutkund och därför får ta de höjda kostnaderna utan möjlighet att skjuta dem vidare.
– Det blir en utmaning. I värsta fall kan det innebära höjda avgifter för utövarna och det riskerar ju i nästa steg leda till en segregering. Det går mot vår ambition är att idrott ska vara till för alla och på lika villkor.
Förra året lyckades RF-Sisu Gotland få till en ökning av det statliga resestödet med 400 000 kronor, från 2,1 miljoner kronor till 2,5 miljoner.
– Det var första gången det höjdes sedan 1995 och det ökade stödet kände vi kunde hjälpa till att komma ikapp. Men det äts ju upp direkt nu.
FC Gutes ordförande Jessica Nilsson uttrycker att oron är stor för vad färjepriserna kommer få för konsekvenser.
– Det är ju inte bra och då tänker jag inte enbart på oss utan på den gotländska idrottsrörelsen i stort. Vi sitter väl alla och räknar på det. Det innebär ju också att fastlandslag som ska hit och spela match känner större motstånd till att göra det, säger Jessica Nilsson.
Gute, som i år hade sex lag i fastlandsspel, sitter för närvarande med sitt budgetarbete för nästa år.
– Vi håller på att ta fram siffror på det och slarvigt uträknat innebär prishöjningen att våra kostnader ökar med cirka 200 000 kronor nästa år.
Den 30-procentiga höjningen av färjepriserna är med marginal den största någonsin.
– Det blir såklart ett hårt slag, det här är ju vår landsväg det rör sig om. Om man vänder på det får man kanske samtidigt vara glad att det inte blev 45 procent som det ryktades om.
Hon hade gärna sett ett undantag för ungdomar som reser med sina föreningar.
– Man hade önskat att idrottsrörelsen kunde vara fredad, åtminstone att ungdomarna kunde vara undantagna så att de hade gynnats.
FC Gute har haft betydande problem med sin ekonomi under året. Dessa akuta bekymmer har klubben enligt egen utsago fått ordning på.
– Men för oss, liksom alla andra ideella föreningar, så är det här pengar som måste jagas in. Vi tackar ja till allt som kan inbringa pengar till föreningen, och det innebär en ännu större börda på föräldrar och det fåtalet funktionärer som finns kvar.
Nordic Sport & Event arrangerar de stora arrangemangen GGN och Golfa Runt Gotland. Bolagets vd Conny Bohlin tror inte att GGN kommer drabbas negativt till följd av prishöjningen. Tävlingen ser fram mot 40-årsjubileum nästa år, och till skillnad från de flesta andra stora idrottsevenemang i sverige befinner de sig i medvind.
– Vi kommer från ett rekordår och jag tror inte att prishöjningen kommer behöva påverka GGN nämnvärt. Vi vet inte heller hur färjepriserna kommer se ut nästa höst. Vi tror och hoppas att vi kommer kunna rida på vår fortsatta våg med GGN, vi hade 20 procent nya deltagare i år. Det finns en oro att priset till Gotland blir dyrare, men jag tror inte att vår kundgrupp är lika drabbad av det här. För dem utgör färjepriset en ganska liten andel av den totala kostnaden för ett GGN-deltagande, säger Conny Bohlin.
Golfa Runt Gotland har 450 platser av 640 fyllda hittills.
– Där kan det skilja sig jämfört med GGN men resorna för maj har ännu inte släppts till försäljning. Det återstår att se om det utgör ett hinder.
Bohlin tycker vidare att alltför många just nu bidrar till att skapa en negativ aura runt Gotland och att det kan skrämma iväg potentiella besökare.
– I ledande befattningar i besöksnäringen skriver vi ner det här nu och slänger en massa sörja på sociala medier om att Gotland är för dyrt. Vi skjuter oss själva i foten när vi sprider det här till fastlänningarna och gör så att folk inte vill åka hit, vi får inte bidra till att skrämma bort folk som har tänkt åka hit. Jag blir jätteirriterad när jag ser det här och hela besöksnäringen har en hemläxa att göra. Vi måste jobba tillsammans i kulisserna för att få bästa möjliga förutsättningar.
– Någonstans måste man också ha förståelse att Destination Gotland är tvungna att anpassa sig och höja priserna, det är inte deras fel att det är krig i Ukraina, säger Conny Bohlin.