Idrottsgotland satsar på superweekend

Flera fristående tävlingar samt gott om gotländska hemmamatcher i olika seriesammanhang när öns idrott kraftsamlar i början av oktober.

Wisbycupen i gymnastik är en mycket populär tävling i truppgymnastik med stort deltagande från fastlandet.

Wisbycupen i gymnastik är en mycket populär tävling i truppgymnastik med stort deltagande från fastlandet.

Foto: David Skoog

Sport2019-09-18 20:24

Gotlands idrottsförbund har tillsammans med klubbar och fristående tävlingsarrangörer samt sponsorer utarbetat konceptet "Superweekend" avseende den första helgen i oktober, 4-6/10, då flera gotländska idrottsevenemang anordnas. Utöver de idrottsliga begivenheterna så anordnas även mat- och dryckesfestivalen Gotland Gastronomy samt Wisbydagen samma helg, vilket ökar attraktionskraften ytterligare för potentiella besökare. 

Förra hösten började vi titta på om vi kunde skapa en idrottshelg utöver det vanliga. I januari hölls ett möte med öns elitlag där frågan ställdes om konceptet lät intressant, och svaret var unisont positivt. Att det dessutom är en helg med flera andra spännande evenemang gör det hela ännu bättre, säger Gotlands idrottsförbunds distriktsidrottschef Bo Ronsten.

Han fortsätter:
– Den 4-6 oktober kommer vara en fantastisk idrottshelg som vi ser det, både för gotlänningar och besökare från fastlandet.

Niclas Kahlbom är arrangör för Gotland Ultra Marathon, vars sjätte upplaga avgörs under "superhelgen". 
– Det är väldigt bra stämning på tävlingen med många tillresta. Det här känns som ett väldigt bra koncept, som kan bidra till att tävlingen växer. Som enskild arrangör ser jag det som en fantastisk möjlighet, att vi kan erbjuda de som kommer hit mycket mer än bara löpningen. Det kan bidra till att deltagarna väljer att ta med sig hela familjen till Gotland, säger Niclas Kahlbom. 

Under onsdagen erbjöds/utmanades Bo Ronsten för övrigt att springa loppets korta distans, Lickershamn–Visby (cirka 27 kilometer), ett erbjudande han kände sig manad att anta. 

Årets upplaga ses som ett pilot-år som ska utvärderas, men redan nu anses det finnas goda förutsättningar till att vidareutveckla konceptet kommande år. 

– Vi tar det här som första delen och testar. Sedan hoppas vi att det blir återkommande med Superweekend, kanske rentav både på hösten och våren, och göra det ännu större med exempelvis gemensamma biljetter till matcher och evenemang och så vidare. Sedan är det givetvis så att vi vill visa idrottens kraft i besöksnäringsfrågorna, säger Bo Ronsten.

 Björn Carlnäs är sportchef i Visby Tennisklubb som arrangerar juniorturneringen Creperie & Logi Junior Open. Han märker av ett ökat intresse för turneringen.

– Det märks i samtal med föräldrar och klubbar, att de lägger märke till att det är mycket som händer på Gotland den här helgen, säger Björn Carlnäs.

Gotland Ultra Marathon utgör en del av den digra idrottshelgen.
Gotland Ultra Marathon utgör en del av den digra idrottshelgen.
Idrottens Superweekend

Fredag 4/10: Creperie & Logi Junior Open (tennis, även 5-6/10), Visby Ladies–Eos (basket), Visby Roma–Tyresö/Hanviken (ishockey).

Lördag 5/10: Wisbycupen (gymnastik), Gotland Ultra Marathon, Gotland Enduro Championship, FC Gute–Frej Täby FK (fotboll U19), Team Gotland–Uppsala B (volleyboll).

Söndag 6/10: Uppsala B–Sollentuna Draget (volleyboll), Endre–Åkersberga (juniorallsvenskan innebandy), Team Gotland–Sollentuna Draget (volleyboll), Endre–Karlstad (SSL innebandy), FC Gute–Skiljebo (fotboll).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om