På norra Gotland finns nu möjlighet för äldre personer och andra riskgrupper att få hjälp med handeln i coronavirusets framfart.
– Vi såg att det fanns en sida på Facebook för att hjälpa andra på Gotland. I IK Graip finns ändå 500 medlemmar och kan vi hjälpa till i dessa tider vill vi gärna göra det, säger Thomas Österberg, ordförande.
Allt tog fart i mitten av mars.
– Coop här i Slite var snabba att hänga på och sedan började vi köra ut luncher för Solklinten Catering. I samarbetet finns också rödakorset och vi diskuterar även med ICA.
Så här långt har det mest handlat om matvaror, men Graip breddar gärna sortimentet.
– Vi har gjort något ärende på apoteket och hjälper egentligen till med allt som folk kan tänkas behöva ha levererat hem till dörren. Vi har varit i Lärbro och lämnat varor och ser inga gränser.
Intresset kunde dock vara större, tycker han.
– Alldeles för få har hört av sig. Det finns många som är ensamma och i ett utsatt läge, med utflugna barn från ön. Att smittspridningen inte varit så stor på Gotland påverkar. Vi är beredda att göra fler insatser framöver.
Graip är en av föreningarna som drabbats av viruset, även om det inte haft så stora konsekvenser än.
– Vi har mycket vinteridrotter, som hockey till exempel. Där spelades säsongen nästan klart, men ett par matcher för ungdomslagen blev inställda.
Gör ni någon ekonomisk vinst på det här?
– Det var inte tanken i alla fall, men någon butik har börjat prata om att bidra till oss på något vis.
Sommaren är annars en stor inkomstkälla för Graip. Då arrangerar klubben sin populära hockeyskola och även konståkningslägret Skate Island pågår under tre veckor.
– Vi ansvarar inte för konståkningen. Däremot måste vi snart ta ett beslut om hockeyskolan.
Båda arrangemangen lockar många barn och ungdomar från fastlandet.
– Vi kan inte hålla igång hockeyskolan i två veckor som tidigare om folk inte kan komma hit, fortsätter Thomas Österberg.
Ingrid Rosenberg är en eldsjäl inom klubben. Förr i tiden spelade hon handboll i Graip. Hon har även varit kassör och är än i dag en mycket aktiv medlem. Nu är hon av de som hjälper människor med sin handel.
– Folk möter ofta upp oss i dörren. Det blir lite småprat, på avstånd förstås. Det är mindre rörelse ute på samhället och folk är mer på sin vakt, säger hon.