Kyra har intagit ishallen
I går anlände Kyra Kyrklund till Gotland och hon tog nästan genast ishallen i Visby i besittning.Där har arrangörerna till clinicen med Kyra Kyrklund gjort ett fantastiskt jobb.Ishallen stod färdig att ta emot hästarna och Kyra tog sig an jobbet att mönstra ett antal ryttare och tog ut dem som får chansen att rida för världsstjärnan i dag.
Kyra Kyrklund är en eftertraktad tränare och instruktör och dessutom en otroligt skicklig ryttare. Arrangörerna står i kö för att boka henne och hon valde Gotland, en ära för gotlänningarna och en fantastisk möjlighet för gotländska ryttare och uppfödare att ta del av Kyra Kyrklunds stora kunnande och erfarenhet.
En chans
Detta är en chans som bara inte får missas, inte om man är det minsta mån om att utveckla sin egen ridning och att få tips om hur hästen bäst skall kunna vidareutbildas.
Det finns de som tycker att biljettpriset är för högt, men det är ungefär lika mycket som man betalar för en timmes träning för en lokal tränare. Priset kan variera beroende på om man rider ensam eller i grupp.
Nu har man möjlighet att under flera timmar ta del av Kyra Kyrklunds instruktioner och råd och säkert är det många som går direkt hem och testar på den egna hästen.
- Vi brukar få mail från ryttare som säger att det fungerar, säger Kyra.
Kyra Kyrklund hade planerat att göra något i Amerika, men där hade man så mycket med World cup-finalen, så Kyra fick lite ledig tid.
Det var alltså tillfället som gjorde att Kyra Kyrklund kom till Gotland. Gerd Janssons (från Suderbys gård och ridskola) förfrågan kom i rätt tid plus att Kyras medhjälpare Mia Pettersson, född på Gotland, tryckte på.
Gård i England
Kyra Kyrklund är född i Finland, har jobbat på Flyinge, men bor numera i England där hon har en egen gård, Snow Hill Farm.
På de 40 tunnlanden betar ett tjugotal hästar, hennes egna plus hästar hon tagit emot för utbildning. Kyra Kyrklund har två egna avelsston, ett efter Gaugin de Lully och en är helsyster till hingsten Matador med vilken Kyra vann silver på VM i Stockholm 1990.
På Snow Hill Farm tar Kyra Kyrklund också emot elever från hela norden, från England och Amerika.
Vilken är den bästa häst du ridit?
- Jag vill inte klassa varken hästar eller vänner, men resultatmässigt är det Matador. Matador har jag haft sedan han var två år och kände honom så väl. Edinburg kom efter Matador, han var nio år och jag visste inte vad han varit med om innan. Han hade många förtjänster och mycket nerv, men det hade Matador också, säger Kyra.
Målet är EM
Kyra Kyrklund har också haft stora framgångar på Napoleonavkomman Amiral också han en häst med elektriska gångarter och mycket go.
Numera tävlar hon 10-årige Max efter Master. Han går Grand Prix och vann förra veckan i Bedford.
- Det var hästens fjärde GP, han är inte så erfaren och behöver mer erfarenhet men huvudmålet är EM. Jag satsar också på att komma högre upp på världsrankingen, har inte tävlat på ett tag så jag har åkt ner på listan, säger Kyra Kyrklund.
Genom Knytkalaset, som Åke Björsell startade, kommer Kyra till Sverige en gång varje månad för att träna åtta svenska ryttare, däribland Jan Brink och Briar.
- Jag ville göra något för svensk dressyr, säger hon.
Var sjätte vecka åker hon till Finland och tränar finska ryttare.
Betytt mest
Vilken tränare har betytt mest för dig?
- Herbert Rehbein, jag har tränat för honom av och till från 1980 fram till hans död 1997.
Den mycket eftertraktade och omtyckte tyske ryttaren och tränaren Herbert Rehbein avled i cancer endast 50 år gammal.
Vad är din tanke med clinicen i Visby?
- Det är mest att visa min filosofi med hästen. Jag vill visa hela vägen från unghäst till Grand Prix. Det är förvånansvärt få som ens vågar tänka på GP, men har man GP i sin mentala bild rider man på ett annat sätt.
Började som hoppryttare
Kyra Kyrklund är intresserad av allt som har med djur att göra. Hon började själv som hoppryttare och tränar också det svenska hopplandslaget regelbundet.
Vilka ryttare vill du se på clinicen?
- Det kan vara ryttare eller hästar med vissa problem. Många är rädda för att något går snett, men för mig är det intressant. Det är inte farligt att göra misstag, men det är också bra att visa superhästar. Om var och en går härifrån med en ny grej så har man lärt sig något, säger Kyra Kyrklund.
Passa nu på och ta chansen när den bjuds.
Ishallen rymmer 2000 personer, ännu finns det plats för dem som inte varit förutseende nog att köpa biljetter i förväg.
Detta är ett tillfälle som med största sannolikhet aldrig kommer tillbaka, åtminstone inte på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!