Lärorik höstkonferens i hästens tecken
Gunnar Eneqvist, ordförande i Gotlands ridsportförbund, hälsade välkommen och inledde höstens stora ridsportkonferens på Suderbys herrgård i lördags, men huvudnumret var Anders Erikssons föredrag om hästens förutsättningar för arbete. Konferensen hade lockat ett 80-tal hästentusiaster från hela ön.
Varje år bjuds också en känd och erfaren föredragshållare in och till lördagens konferens hade Anders Eriksson från Sparreholm kallats.
Anders har varit på ön tidigare, men då som tränare för Gotlands kuskar.
Hovstallet
Anders inledde med att berätta om sin egen bakgrund. Han började som ridskoleryttare 1969 då han var tio år, han har varit lantbrukselev och han har varit på K1, i hovstallet och han har gått hovslagarskolan i Skara. Anders har länge varit mycket intresserad av körning och har varit landslagskusk i enbet och par.
Sedan han fick instruktioner av Flyinges Åke Henriksson i tömkörning har han fått upp ögonen för tömkörningens fördelar som träningsmetod i kombination med ridning.
Anders pratade en del om hästen exteriör, om att alla hästar har fördelar och brister och hur viktigt det är med ett bra temperament.
När man sitter på hästen är det svårt att se hur hästen rör sig och fungerar, när man tömkör kan man få en helt annan uppfattning om eventuella problem.
??Det är inte alltid man förstår det man ser, men så småningom lär man sig, säger han.
Anders pratade en del om skoning och hovvård och att många av hästens problem kan komma från tänderna.
Inga kvacksalvare
? Anlita absolut inga kvacksalvare till hästens mun utan kunniga och utbildade människor. Det finns folk som åkt till USA i tre veckor och kommer hem och säger sig vara tandläkare, akta er för dem, säger Anders.
Han menar också att veterinärkåren måste få mer utbildning om hästens tänder, för det är dit folk skall vända sig.
Anders visade bilder på hästmunnar som s k hästtandläkare förstört totalt.
Åhörarna fick också en massa information om bett och betsling. Redan för 1000 år sedan fanns det tre olika typer av bett.
Vid tester på Strömsholm visade det sig att en tredjedel av hästarna i testet fungerade bäst på oledat bett.
Anders avslutade sitt föredrag med att visa bilder och berätta om tömkörning och fördelarna med att jobba hästen från marken som omväxling till ridning.
Anders tackades med varma applåder efter sitt en och en halv timme långa anförande och säkert var det många som gick hem, många tips och idéer rikare.
Nyheter
Gotlands ridsportförbunds ordförande Gunnar Eneqvist inledde konferensen med att informera om en hel del nyheter.
Så ger t ex Svenska ridsportförbundet ut en ny tidning för att öka kunskapen om ridsport och hästar och för att sprida information och tips.
? Gotlands ridsportförbund får en egen sida i tidningen, säger Gunnar, som också efterlyste tips om vad man skulle använda de 5000 kronor till som ridsporten fått som Årets idrott på Gotland.
Nytt för året är också att PAS elit får ha distrikstlag i både dressyr och hoppning, gäller ppå Gotland och norra Sverige.
Efter lunch informerade länsveterinär Lotta Persson om A2-influensa och lämpliga åtgärder vid utbrott av influensa.
Deltagarna fick också nyttig information om var och hur man får rida i naturen, mätning av ponnyer, hästpass och chipsmärkning.
Den välbesökta konferensen avslutade med kaffe.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!