Livräddning är inte enbart något som utförs när en person svävar mellan liv och död. Livräddarnas främsta uppgift är att bevaka stränder i Sverige men många ägnar sig även åt sporten livräddning.
Vecka 31 anordnar landslaget i livräddning ett läger på Gotland. Där kombinerar atleterna livräddning som sport med bevakning av den populära stranden på Tofta.
– Livräddning som sport finns i två delar. I pool och i hav. Vissa både bevakar och håller på med sporten medan andra bara bevakar eller bara håller på med sporten. Vi vill ge alla chansen att testa båda delarna och har tagit över Tofta den här veckan. Här bevakar vi stranden och har träningsläger samtidigt, berättar förbundskapten Jonas Hagberg.
I Sverige är det omkring 200 personer som utövar livräddning som sport. Till hösten väntar EM i spanien för flera av de svenska atleterna.
– Det är ganska lätt att komma in på livräddning i pool om du redan har simningen. Havslivräddningen är säsongsstyrt och där jobbar man mer med paddelbrädor. Man simmar även i havet, oftast 500-600 meter, säger Jonas Hagberg.
– Tävling i pool går på tid medan när man tävlar i hav så gäller det att vara först i mål, tillägger han.
Det finns ett hus vid Tofta livräddningsstation där deltagarna sover. Huset rymmer femton personer där alla sängarna är fyllda under träningslägret. På plats finns, förutom deltagarna, också sex utbildade livräddare.
– Hela veckan kommer det alltid vara två livräddare och två praktikanter som har uppsikt över stranden. De som inte bevakar vilar antingen upp sig eller tränar, säger Hagberg.
Innan pandemin rankades Sverige topp 20 i sporten livräddning. Totalt är det över 40 länder världen över som är med och tävlar. Det ska vi vara nöjda med, tycker förbundskapten Hagberg.
– Jag tror att vi placerar oss på ungefär samma placering nu. Sverige har inte samma kultur av livräddning som sport som exempelvis Australien har. Ett SM tar ungefär en dag i Sverige medan det tar en vecka i Australien, säger han.
Ena delen av det kombinerade träningslägret är bevakning av stranden. Just bevakningen är något som är svårt att bortse från om du utövar livräddning som sport.
– Det blir en livsstil. Det är så viktigt att visa att livräddning som sport hänger ihop med bevakningen. Det var längesen jag slappnade av i närheten av vatten. Man har det i bakhuvudet hela tiden.