Löparbanorna - en skaderisk
FRIIDROTT: Gutavallens löparbanor blir allt sämre. Därmed ökar risken för skador på löparna.- För hårda banor slår sönder musklerna helt enkelt, säger långdistanstränaren Torbjörn Sköldefors, Gotlands friidrottsförbund.Men kommunen har inga pengar till nya banor.
Foto: Bengan Zettergren
Gotlands friidrottsförbund har nu väckt frågan en ny beläggning - igen. I en skrivelse till Gotlands kommun vill man att kommunen "ser till att Gotland inte skall bli akterseglade och fortsätta att ha landets sämsta hårdgjorda banor".
- Föreningar kommer inte hit eftersom banorna är för hårda. Det är bara att konstatera att trots att färjepriserna är överkomliga så väljer föreningar inte att komma hit, säger ordförande Bo Larsson.
Svårt att markandsföra
Han fruktar att man tvingas avstå tävlingar på grund av beläggningen, där den underliggande asfalten syns i dagen på alltfler ställen, eller att tävlingarna som man genomför inte lockar tillräckligt bra startfält, exempelvis Gutaspelen.
- Vi har svårt att marknadsföra oss om vi inte har bra banor. Det finns inga sådana här banor längre någonstans i Sverige, fortsätter Larsson.
En annan konsekvens är skade- och förslitningsrisken, inte minst för långsdistanslöpare. Vilket bland annat har drabbat långdistanslöparen Gabriella Samuelsson.
- Hon kan inte springa i spikskor på Gutavallen, säger hennes tränare Torbjörn Sköldefors.
När hon gjorde det efter SM, där hon blev nia, fick hon känningar av det.
- Hon blev illa skadad. Det förstörde delar av säsongen, säger tränaren.
Inga spikskor
För långdistanslöpare innebär spikskor en tidsförbättring på 10 000 meter med upp till 30 sekunder. Men på Gutavallens banor har Sköldefors bannlyst spikskor.
- Vi vill ha mjuka underlag. Med det som finns nu så blir det en hårdare stöt som innebär ett stort slitage på hälsenor, men också musklerna. Man slår sönder musklerna, helt enkelt.
Men någon ny beläggning redan till i sommar är inte aktuellt på Gutavallen.
Det säger Hans Stenmark, avdelningschef kultur- och fritidsförvaltningen.
- Nej, det har vi ingen möjlighet till. Vi har hållit på och äskat pengar, för banorna är slitna och behöver verkligen läggas om, och vi har gjort en kostnadsberäkning. Det finns med i våra investeringsbehov, men i det här ekonomiska läget är det verkligen inte så enkelt, säger Stenmark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!