Malin satsar mot VM

Malin Larsson från Alva har etablerat sig på allvar i Tyskland.
Där pluggar hon företags- och nationalekonomi samt språk och rider fälttävlan med ambitionen att satsa mot VM i Aachen 2006 och OS i Peking 2008.
Sedan två månader tillbaka har Malin sällskap av lillasyster Ida i Kleinwiehe i Schleswig-Holstein.

Sport2004-11-18 06:00
Malin Larsson är född och uppvuxen i Alva på södra Gotland. Redan som liten var hon mycket tävlingsinriktad och hon red sitt första ponny-SM i fälttävlan redan som 14-åring.
Det första SM:et följdes av många fler samt öven NM med medaljer av alla valörer.
1998 red Malin för första gången i Sveriges färger vid junior-EM i Polen med en individuell tiondeplats som resultat. Laget kom fyra.
Redan året innan hade Malin lämnat föräldragården för att läsa på fälttävlansgymnasiet i Skövde.
Hon red flera EM, men den största framgången kom direkt efter studenten i Skövde 2000.

Lagguld på EM
Vid EM för unga ryttare i England tog Malin guld med det svenska laget och en individuell 20:e placering.
Samma höst flyttade Malin till Tyskland och började arbeta för den tyske OS- och VM-ryttaren Peter Thomsen. Från början var det tänkt att Malin skulle stanna endast ett år, men hon kom att trivas så bra att hon blev kvar. I tre år hade Malin möjligheten att arbeta med hästar av absolut världsklass och andas luften på de stora tävlingarna i Europa.
? Det utvecklade mig enormt både som ryttare och människa, säger Malin.
Malin har nu varit i Tyskland i fyra år. Hon hyr ett litet hus på granngården till familjen Thomsen, där både Kirsten och Peter är fälttävlansryttare, även om Kirsten dragit ner lite på tävlandet sedan dottern Kayla kom. Peter har tillhört det tyska landslaget de senaste tio åren.

Trestjärnig klass
Malin och Peter hade redan från början ett bra samarbete och hon var den första av hans stalltjejer som fick tävla enstjärnig klass med hans hästar och nu har hon till och med ridit trestjärnig.
? Klart att jag saknar Gotland och min familj ibland, men efter så lång tid här har jag många bra vänner framför allt i fälttävlanskretsar men nu också massor av studentkompisar på universitetet, säger Malin.
Hon pluggar tredje terminen på ett program som heter International Management, i huvudsak företags- och nationalekonomi och språk. Malin läser tyska, engelska och danska.

Intressant uttal
? Mitt danska uttal låter mycket intressant, säger de som vet hur det skall låta, säger Malin.
Den största skillnaden med att bo i Tyskland är att hästsektorn är så mycket större än i Sverige. Det är också lättare att hitta riktigt bra hästar, som ägarna är villiga att betala för än i Sverige.
? Inte för att de svenska hästarna är sämre, bara färre och här är utbudet enormt, säger Malin.
I Tyskland är det också mer utbrett att lämna sin häst till professionell utbildning än i Sverige.
? Jag är naturligtvis beroende av de människorna eftersom man som student inte har en massa pengar att lägga på hästar, utan jag rider bara andras hästar, säger Malin.
Just nu har Malin fyra hästar hon rider, en mycket fin 4-åring (holsteiner) som matchas mot Bundeschampionat nästa år, en 7-årig holsteiner som skall säljas samt två svårklasshästar, Edward och Anette som Malin försöker ordna delägare till så att hon kan behålla dem, för att satsa mot VM i Aachen och OS i Peking.

WC-finalen
? Om jag lyckas behålla dem så rider jag nästa år den s k Youngsters Cup för unga ryttare (upp till 25 år) och ett par världscupkval samt förhoppningsvis WC-finalen i Malmö, säger Malin.
Edward en nya zeeländsk fullblodsvalack, som Malin skolat om från galopphäst till fälttävlanshäst, har efter en fantastisk säsong övertygat både Malin och andra och förbundskaptenen Jan Jönsson har flera gånger antytt att Malin måste se till att behålla honom.
Tyvärr har den tyske ägaren, herr Kropp, bestämt sig för att sälja hästen.
? Jag har fått förköpsrätt fram till 1 januari 2005 för 50 000 euro och har själv möjlighet att gå in med 10 000 euro, men för resterande behöver jag hjälp, säger Malin som nu jagar lämpliga sponsorer.

Tränarlicens
Normalt rider Malin två eller tre hästar på morgonen innan hon åker till universitetet och sedan ev en på kvällen.
Träningsmöjligheterna är bra med utebana, ridhus, skrittmaskin och egen terrängbana.
Malin har också tagit tränarlicens och undervisar så mycket hon hinner för att dryga ut kassan.Malin rider dagligen minst en häst tillsammans med Peter Thomsen och det är något hon värdesätter eftersom hon då får kontinuerlig träning.
? Det tog ett tag innan jag vande mig vid den tyska undervisningsstilen. Jag fick lära mig att de inte är arga på riktigt, utan bara låter så, säger hon.
Sedan två månader är Malins lillasyster Ida i Tyskland och hon kämpar med ungefär samma problem som Malin hade i början, språket inte minst, men Ida har den fördelen att hon har Malin att fråga till råds.
? Jag tror att hon kommer att trivas lika bra som jag, men just nu är det så klart inte så spännande.De äldre hästarna motioneras bara lätt och det som är roligt den här årstiden är att rida nya unghästar. Ida har redan fått prova flera fina 4-åringar och hon brukar se rätt nöjd ut när Peter har låtit henne testa kapaciteten över större hinder än vad man brukar hoppa 4-åringar på, säger Malin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!