Region Gotland gick in med en miljon kronor som ett återstartsstöd till den lokala idrotten som en följd av pandemin.
Pengarna kom att kallas "Regionmiljonen" i folkmun och fördelades på 53 klubbar som tillsammans genomförde 66 projekt.
Stödet har varierat i storlek mellan 3 000–80 000 kronor.
– Det har varit fantastiskt kul för vi har själva fått utforma regelverket och för en gång skull har föreningarna kunnat söka för det man vill istället för att försöka passa in i ett regelverk. Vi har jobbat med att försöka få pengarna att räcka till så många som möjligt och att göra så stor nytta som möjligt och kombinera med våra andra former av stöd, säger Mona Snäckerström som varit med från RF/Sisus styrelse i den arbetsgrupp som portionerat ut stödet i klubbarna.
Under ett digitalt möte presenterade RF/Sisu Gotland på onsdagen några av effekterna som stödet gett.
Klubbar som Bottenskraparna, Visby IBK, Gotlands Trampolin och Tricking Klubb, Ganthem Ryttarförening, Golden Girls och BK Rosen var alla på plats för att berätta om vad stödet betytt för respektive förening.
Bowlingklubbarna Rosen och Golden Girls valde att tillsammans söka medel för att kunna investera i en mobil bowlingbana. En matta som man kan ta med sig ut i skolorna och i bygdegårdar för att marknadsföra sin idrott.
Bowlingen har på senare år drabbats av vikande antalet lag och på Gotland har ungdomsbowlingen minskat.
– Den har gett ett bra utslag för oss. Vi har så många ungdomar så att vi inte kan ta emot fler. Det är faktiskt så. Vi har gått från tio till närmare 30. Det finns inga fler banor, klot eller skor, säger Rolf Segerlund, vice ordförande i Rosen.
Undervattenrugby klubben Bottenskraparna märkte att sammanhållningen tog stryk på grund av restriktionerna.
För att hitta tillbaka till glädjen valde klubben att bjuda alla medlemmar att åka med till JSM.
– Det var en otrolig helg, nu börjar jag nästan grina. Vi kom tvåa men lagsammanhållningen var det absolut viktigaste under SM helgen, säger Lisa Berg.
Effekten blev också en boost för föreningen på flera sätt.
– Det har lett till att jag kunnat göra om hela ledarstrukturen. De seniorer som följde med och som tidigare inte haft några ledarambitioner har nu skrivit upp sig som ledare. Från att ha varit en eller kanske två ledare för varje grupp är vi nu tre för alla grupper.
Ganthem Ryttarförening valde att söka pengar för att locka tillbaka unga och vuxna genom att visa upp sin verksamhet.
En dag bjöd man in Föreningen för utvecklingsstörda barn.
– De fick rida och köra häst och vagn. Det var väldigt uppskattat. Det har varit väldigt roligt och vi hade inte kunnat göra det här utan de här stödet, säger Birgitta Cedergren.
Gotlands trampolin- och trickingklubb i Fårösund beviljades pengar för att investera i digital utrustning för att i efterhand tillsammans med en tränare kunna analysera sin träning via Trickpit.
Det möjliggör bland annat att man kan ta hjälp av coachning såväl på nationell som internationell nivå.
Visby IBK hade totalt tre projekt som gick mycket ut på teambuilding där olika ungdomslag tvingades slå sig samman efter många slutat.
Klubben tog hjälp av coachen Jenny Hedlund som besökte klubben med lyckat resultat.
Beskedet om en ny miljonregion är förstås uppskattat. Idrotten har tappat många sammankomster och deltagare som en följd av den tvååriga pandemin.
– Vi vill på samma sätt stärka och ge våra föreningar möjligheter att satsa. Vår ambition är att öka både antalet ledare och aktiva inom idrotten, säger Bo Ronsten, distriktsidrottschef i RF/Sisu Gotland.