"Nu vet jag hur det är att kämpa på riktigt"

Henrik Löfkvist, 25, fick bara sex allsvenska matcher innan knäet gick sönder. Nu bygger han upp sig inför 2021. "Jag är starkare någonsin", säger han.

Henrik Löfkvist längtar efter att vara tillbaka på fotbollsplanen och har tränat hårt för att bli starkare i kroppen. Fem kilo muskler har han byggt på sig under året.

Henrik Löfkvist längtar efter att vara tillbaka på fotbollsplanen och har tränat hårt för att bli starkare i kroppen. Fem kilo muskler har han byggt på sig under året.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Fotboll2020-12-12 09:37

2019 missade Henrik Löfkvist halva säsongen, men utsågs ändå till årets spelare i Kalmar FF av lokalmedia.

I år stannade säsongen vid sex allsvenska matcher innan knäet gick sönder.

– Kalmar har verkligen varit en skitperiod med tanke på skadorna. Jag hade inte haft en skada i karriären innan jag kom hit, säger Henrik Löfkvist.

Operationen utfördes i augusti och därefter har det uteslutande handlat om rehab och en mental prövning.

– Det har varit ett otroligt tufft år mentalt. Ett av de tuffaste jag varit och kommer att vara med om hoppas jag. Hade jag kunnat spela hade det funnits någon ljuspunkt under det här coronaåret som varit hemskt. Nu vet jag hur det är att kämpa på riktigt och man kommer säkert gå stärkt ur det här.  

När var det som tuffast?

– För ett par veckor sedan när jag kände att det tog tid. Ibland stannar du upp och tänker: "Fan, kan jag inte springa snart". Jag kan småjogga, men jag har inte kunnat springa ordentligt och det tär på det mentala att du inte riktigt är där än. Du vill hela tiden att det ska gå snabbare, men efter en sån här operation är det viktigt att det får ta den tid det tar.

Du är 25 år och har som alla andra säkert haft drömmar om att bli utlandsproffs. Blir du stressad av att du missat ett och ett halvt år?

– Så är det så klart och såna tankar har snurrat i huvudet. Sedan hade det kunnat vara värre och efter ett dåligt år kan nästa bli ett bra och då vet man inte vad som händer.

Under tiden i Dalkurd blev Henrik nära vän med nuvarande djurgårdsspelaren Jesper Nyholm som 2018 fick benet avsparkat och karriären ansågs vara över. I juli två år senare gjorde han comeback och han har fungerat som en inspirationskälla.

– Vi är kompisar och han kan ju verkligen känna igen sig, vilket många andra kanske inte kan. Jag är så imponerad över hans mentala styrka. Trots att han inte visste om han skulle komma tillbaka klagade han aldrig utan var alltid positiv. Han bevisade att du tar dig längre med en positiv inställning än genom att gnälla.

Hur gör du för att hålla humöret uppe?

– Jag försöker vara positiv och se det som en period att bygga muskler för det behöver jag. Det är viktigt att se något positivt i den skit som varit, men givetvis hade jag hellre spelat i år.

Detta har resulterat i att Henrik Löfkvist byggt på sig fem kilo i ren muskelmassa.

– Det hade nog inte varit möjligt om jag spelat eftersom du då bränner så otroligt mycket. Nu kommer jag att komma tillbaka starkare än någonsin.

Kalmar FF spelar på söndagen en direkt avgörande kvalmatch mot Jönköping Södra för att behålla sin plats i allsvenskan. 
KFF vann första mötet med 3–1 och har slagläge inför returen på Guldfågeln Arena.

– Jag har varit otroligt nervös inför de här matcherna. När du inte kan vara med och spela så blir det ännu värre. När du varit vid sidan så länge känner du dig nästan som ett fan och jag förstår hur fansen känner. Det är en helt annan nervositet.

Henrik Löfkvist har kontrakt med Kalmar även över 2021 och planen år att vara tillbaka när laget återsamlas i januari.

– Jag kommer förmodligen vara mer taggad än alla andra och jag vet att jag kommer att ha svårt att inte gå in i 100-dueller för det är min spelstil, men samtidigt måste jag hålla igen lite. Det är först i april säsongen startar och den dagen längtar jag verkligen efter.

Skadefri är han given i Kalmar FF, men tiden i den småländska staden har kantats av skador.
Skadefri är han given i Kalmar FF, men tiden i den småländska staden har kantats av skador.
FAKTA

HENRIK LÖFKVIST

Ålder: 25 år.

Klubb: Kalmar FF.

Position: Mittback/mittfältare.

Tidigare klubbar: Gute, Akropolis och Dalkurd.

Statistik: 50 allsvenska matcher (3 mål och 4 assist), 50 superettan matcher (2 mål och 6 assist).

Aktuell: Har missat stora delar av säsongen, nu på väg tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!