Ny regel - ny börda för Ladies

BASKET: En ny regel kan innebära en ekonomisk smäll för Visby Ladies.

Sport2007-06-14 06:00
Om två veckor börjar regeln om så kallad utbildningsersättning att gälla inom damligan, vilket betyder att klubbar som plockar spelare mellan 19 och 23 år från andra klubbar ska betala ersättning till moderklubbarna.
- Vi har över huvud taget inte räknat på vad det kan komma att kosta, säger Visby Ladies ordförande Ulf Jonasson.
Från och med 1 juli i år gäller regeln om utbildningsersättning. I början av februari berättade GT-sporten om planerna på att införa denna, och nu blir det alltså verklighet.
Utbildningsersättningen går ut på att klubbar som har fostrat blivande ligaspelare (på dam- liksom på herrsidan) ska få en ersättning för detta, en ersättning som är satt till 12 000 kronor om året i max fem år.
Visby Ladies andretränare Anders "Leo" Pettersson gillar inte alls den nya regeln.
- Rent trams. Damligan är nästan en sluten serie redan, eftersom få lag vill gå upp, och det här riskerar stjälpa något eller några lag. Risken är att det här tar mer död på basketen utanför storstadsregionerna än det hjälper dem, menar Anders Pettersson.
- Nu finns risk för fler utlänningar i damligan, och kanske vågar man inte chansa och plocka upp en ung spelare från ett annat lag när man vet att den kommer att kosta 12 000 kronor en eller flera säsonger framåt.

"Spelarna får inte bli en vara"
Visby Ladies har inför kommande säsong haft fem tjejer på provträningar: Martina Krek, 18 år, Therese Hellerstedt, 18, Agnes Nordström, 18, Malin Edlund, 19, samt Joanna Ausmann, 21.
Alla dessa faller in i åldersramen för utbildningsersättning, något som Visby Ladies inte har kalkylerat med.
- Vilka eller hur många av tjejerna som det kan vara aktuellt att ta hit har vi inte tagit några beslut på, och vi har över huvud taget inte räknat på vad det kommer att kosta, säger Visby Ladies ordförande Ulf Jonasson angående den nya regeln.
- Vi kommer inte att ta hit alla fem, och det är klart man måste börja fundera, resonerar Anders Pettersson.
Hur ser du på den nya regeln om utbildningsersättning?
- Många klubbar får ju lämna ifrån sig utvecklingsbara spelare utan att få något för det, så jag har viss förståelse för beslutet. Men samtidigt måste spelaren få möjlighet att röra på sig, spelarna får inte bli en handelsvara, säger Ulf Jonasson.

Skral ekonomi
Vad gäller övergångar mellan Visby AIK och Visby Ladies, finns ett farmarklubbsavtal men exakt vad som gäller ekonomiskt är inte helt klarlagt.
- Det har varit en praxis att vi inte ska ta betalt för spelare, men vi har inte diskuterat det här konkret än. Det vore ju löjligt om vi ska betala mellan varandra för gotländska spelare, då måste vi börja se över organisationerna, säger Anders "Leo" Pettersson och medger att kanske är det läge att damma av idén omnågon form av sammanslagning av Gotlands basketklubbar.
Generellt sett, hur är Ladies ekonomi just nu?
- Ja, vi har klarat säsongen, vi håller näsan över vattenytan, men vi skär ju inte guld med täljkniv precis. Vi hade hoppats ha ett överskott men vi har ju fortfarande skulder, även om de inte är särskilt stora. Det enda vi kan göra för att vända det är ju bra spel och därmed bra publik. Publiksiffran förra säsongen var katastrofalt dålig, så det måste vi vända på, konstaterar ordföranden Ulf Jonasson.
Fakta/ Utbildningsersättning
Systemet bygger på två begrepp, utbildningsår och ersättningsår.
En spelare anses få sin "utbildning" mellan 13 och 18 års ålder, detta är utbildningsåren.
Ersättningsåren är de år då spelaren är 19-23 år. Om spelaren går till en klubb i högsta ligan under dessa år, blir den nya klubben skyldig 12 000 kronor för varje utbildningsår spelaren har spelat i en eller flera tidigare klubbar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!