Okänt virus på gotländska hästar
Under en tid har ett för veterinärerna okänt virus drabbat hästar på ön. Sjukdomen har vandrat runt i stallarna, men det har inte varit någon epidemi, bara enstaka hästar har drabbats och det finns ingen anledning till någon större oro, menar Peter Markstedt på ATG-kliniken i Visby.
? Det är troligen ett virus och det har vandrat runt i nästan alla stallar på Skrubbs och på några ställen på landsbygden, men bara enstaka hästar har varit sjuka, så det tycks inte smitta. Vi har kontaktat STC, men de har ingen aning om vad det är. Det här känner vi inte igen och vi vet inte vilken sorts virus det är, säger Peter Markstedt.
Peter menar att det inte finns någon anledning till någon större oro, men det finns ändå anledning att vara uppmärksam.
Han ger rådet att så här i virustider ta tempen varje dag, eller om du känner din häst mycket väl så kolla tempen så fort du ser att hästen inte är som vanligt. Har den feber skall den vila och om den är allmänpåverkad, inte äter eller dricker, kontakta veterinär.
? Ofta räcker det med något febernedsättande, vi har inte sett några följdsymtom, säger han.
Vila
När hästen varit feberfri skall den ändå vila några dagar och viktigt är att se efter hur hästen mår.
? Man kan ut och skritta lite, men ta det lugnt, det är ingen moppe, säger Peter.
Har hästen drabbats av kvarka eller influensa är det särskilt viktigt att låta den vila.
? Då måste man sätta igång försiktigt, annars finns risk för hjärtmuskelinflammation, säger han.
Ett annat tips om hästen mår dåligt är att ge den ljummet vatten, gärna blandat med melass. Överlag är det bra med ljummet vatten när det är kallt. Hästarna gillar det och dricker då bättre.
Numera går alla streptokocker under kvarkaregeln, men det betyder inte att hästen verkligen har kvarka.
Kvarka är en mycket smittsam sjukdom orsakad av kvarkastreptokocken streptococcus equi. Hästar med kvarka har hög feber, svullna lymfkörtlar, gult var från näsan och ofta bölder i halsregionen.
??Vi har inte haft riktig kvarka på ön i år, men några snoriga hästar med streptokocker och lite småförkylningar, säger Peter Markstedt.
Peter ger också rådet att vara extra observant om man utfodrar med ensilage.
? Ensilage är känsligt, vi har haft hästar som blivit dåliga i magen, så det gäller att vara observant på kvaliteten, säger han.
Till sist, om hästen varken äter eller dricker, kontakta veterinär ganska snart även om hästen inte har feber.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!