- Tack och lov så har vi inte haft så många allvarliga olyckor här, men vi försöker hela tiden att förbättra och göra vår bana säkrare, säger Putte Engström, ordförande i Gotlands Motocrossförening.
Dödsfall är inte vanligt, men skador och ibland allvarliga skador är desto mer förekommande i en sport där motorcyklarna går fortare och där en del förare kanske är lite mer vårdslösa och respektlösa.
Nu senast var det en 32-årig motocrossförare från Falköping som kraschade under tävling för drygt två veckor sedan. I fredags avled han på grund av sina allvarliga skador.
På Gotland har det hänt en del mer eller mindre allvarliga skador de senaste åren och skador är inte alls ovanligt i sporten.
"Byggt om banan"
Men hur skall man göra för att minska risken och vad gör man redan i dag, GA-sporten har pratat med några inom motocrossen.
Putte Engström, ordförande i Gotlands MF:
- Vi har byggt om vår bana och fick den besiktigad innan vi körde Stockholmscrossen här. Innan besiktningen så har vi tittat på eventuella farliga hopp och sånt. Vi har ju bland annat en platå som det var en ganska skarp nergång på. De som är lite skickligare klarade den, men de lite mer ovana kunde få problem där, så vi gjorde om den med dels en mjukare upp- och nergång, säger han.
Men att det blivit fler olyckor vet han inte riktigt om det stämmer.
- Nej inte här på ön i alla fall, jag tycker nog inte det, vi har klarat oss ganska bra. Under ungdomstävlingen Mälarfräsen hade vi en sju-åtta förare som skjutsades till lasarettet, men det var mest bara för att kolla upp dem, det var inget allvarligt, säger han.
Utreder olyckorna
På SVEMO har man försökt att få till en utredningskommission för att utreda de olyckor som sker och i går blev det klart med en utredningskommission, den skall ledas av Åke Svedberg.
- Det blev klart bara för några timmar sen (läs i går) och den kommer att sköta utredningar kring olyckor och sen rapportera till mig och det kommer att betyda väldigt mycket, då kan vi lära oss en hel del om vad- och hur olyckorna går till som vi sen kan ta lärdom av, säger Per Westling, generalsekreterare på Svemo.
"Känns som många"
Har motocrossolyckorna ökat de senaste åren?
- Nej, det märkliga är att de inte har gjort det om man följer statistiken även om det just i år känns som att det varit många olyckor.
Vad tror du är den vanligaste orsaken till de olyckor som händer?
- Det är ju svårt att säga, men jag kan väl gissa att dels är "hojarna" starkare nu, banorna kanske lite svårare, sen är steget att bli crossåkare inte så stort att ta. Det är lätt för vem som helst att köpa en "cykel" och för många är det en livsstil att ha en bakåtvänd keps, färgglad jacka, det är lite häftigt, men en del av dessa är kanske inte så vältränade som de kanske borde vara för att köra motocross, säger Per.