Ön i tennisdvala - inga elitspelare
TENNIS: I dag inleds spelet i elitklasserna i Gutaspelen. Något gotländskt segerhopp finns inte.
Gotländsk tennis är långt ifrån vad den en gång har varit.
När Gutaspelens elitklasser drar igång i dag i Botairlunden är det utan någon gotlänning med reell segerchans.
Även den stora ungdomsturneringen Kalle Anka Cup avgjordes i år utan någon gotländsk spelare.
I Kalle Anka Cup är normalt sett alla tennisdistrikt representerade, men på Gotland arrangerades aldrig någon uttagningsturnering. Därmed skickades aldrig någon deltagare och det är något mycket ovanligt.
"Ingen lätt sport"
- Jag vet inte om det någonsin hänt att ett distrikt inte kunnat få fram en enda deltagare till Kalle Ankas sex klasser, säger Joakim Ulfvebrand, tidigare medarbetare på GT-Sporten och en av favoriterna till segern i årets turnering.
Han är fundersam till hur Visby TK sköter ungdomsverksamheten och talangutvecklingen.
- Tennis är ingen lätt sport att bli bra i, man behöver hjälp av ledare som brinner för sin uppgift och har ambitioner, säger han.
Många yngre spelare lockas till Visby TK, klubben har cirka 100 juniorer som är aktiva, men ingen fast anställd tränare finns som stöd och hjälp för de unga talangerna.
- Det är enbart av ekonomiska skäl, vi har inte vågat anställa någon fast. En heltidsanställd kostar ungefär en halv miljon om året, vi har inte det underlaget, menar ordföranden Henrik Johansson.
Inget stöd
Nyligen hölls ett möte i Visby TK för att reda ut varför så många av spelarna slutar med tennisen redan i 12-13-årsåldern. Talangen Vendela Hansson, 16, slutade exempelvis att spela i vintras och det berodde mycket på att hon inte hade någon tränare.
- Duktiga spelare vill inte fortsätta, vi måste se över hur vi kan stödja dem på ett annorlunda sätt, de kanske inte får tillräckligt med stöd, säger Johansson.
På juniorsidan är 16-årige Marcus Larsson den enda äldre junioren som tävlingsspelar men han skulle också behöva mer uppbackning från klubben, anser Joakim Ulfvebrand.
Lyft
- Marcus är duktig som kämpar på ändå, säger han.
Henrik Johansson är trots tappet bland de äldre ungdomarna och bristen på gotländska elitspelare hoppfull inför framtiden.
Gotland som tennisdistrikt kommer att läggas ned och istället har det beslutats att Sverige ska delas in i sju större regioner. Gotland kommer att tillhöra region öst, och Johansson ser bara positivt på beslutet om regioner.
- Det kan vara ett lyft, då finns tränare och spelare på alla olika nivåer, säger han.
Joakim Ulfvebrand är inte lika hoppfull.
- Man måste skapa mycket bättre förutsättningar för ungdomarna att utveckla sin tennis, annars kommer det fortsätta se dystert ut, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!