Pärkplaner förstörs av larver

ALLMÄNT: Skalbaggslarver äter upp gräsrötterna på Stangmalmen i Stånga.
Nu tvingas man fräsa upp stora delar av marken och dessutom bespruta med insektsmedel för att få bukt med problemet.
- Jag har aldrig sett något liknande, säger Pär Stenegärd, ordförande i Stånga IF.

Sport2005-10-05 06:00
För ett par veckor sedan upptäckte man i Stånga att något inte stod rätt till. Gräset på Stångas pärkplaner, som bland annat utgör huvudarena under Stångaspelen, tappade färg, dog och lossnade från marken. Till slut kom man fram till vad det handlade om: larver från skalbaggearten pingborre, en släkting till ollonborren, lever i markerna och livnär sig på gräsrötterna. Därför dör gräset och jorden luckras upp.
- Nu har vi fräst upp ungefär ett tunnland, alltså ett halvt hektar, av planerna. Dessutom ska vi söka tillstånd för att få bespruta området med insektsmedel, så hoppas vi att vi får ordning på problemet, berättar Pär Stenegärd.
Efter besprutningen, som kräver tillstånd eftersom området är ett vattenskyddsområde, måste man också så nytt gräs.
- Pingborrar trivs i lös jord och äter gräs- och spannmålsrötter. De är riktigt stora nu, så i vinter tror jag de kommer att förpuppas och bli skalbaggar - om de överlever, säger Pär Stenegärd, som dock tror att åtgärderna som har vidtagits och de som kommer vidtas är tillräckliga för att man ska få bukt med larvbeståndet och därmed få pärkplanerna i spelbart skick igen.
- Vi måste göra så mycket som möjligt nu innan vintern, så tror jag att marken återhämtar sig tillräckligt innan säsongen drar igång igen, menar ordföranden.
Latinskt namn: Amphimallon solstitialis
Utseende: Halmgul eller gulbrun skalbagge med en kroppslängd av 14,0-19,5 mm. Täckvingarna har tre tydliga längribbor. Skalbaggen är täckt av tunna hår.
Förekomst: Arten är allmän på torra öppna marker, och förekommer från Skåne till Ångermanland och i Lycksele Lappmark.
Biologi: Skalbaggen flyger i solnedgången och svärmar under ljumma stilla kvällar i juni-juli. När den uppträder i stora mängder kan den skada både barr- och lövträd. Äggen läggs i juli och kläcks i augusti. Larven förekommer i sandig jord och livnär sig av växtrötter.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!