Rollerderby – en sport där alla kan få plats

Vänstervarv på rullskridskor är väl inga större problem. Lägg till brottning i klunga och tacklingar och det blir en helt annan femma. ”Kul att köra snabbt, jag spelade ishockey som ung så jag fick lite skridskofeeling. Och så är det kul att ruffa lite”, säger Jennie Olofsson.

Foto:

SPORT2019-05-01 19:11

Visby Valkyries är Gotlands enda rollerderby-klubb. Sporten kan upplevas som rörig och tufft och jo, de fysiska inslagen är påtagliga. Sporten är ung i Sverige, säger Ina Samuelsson, coach och spelare som tillsammans med Emilie Olsson tog hand om Sportspanarna.

– Vi körde lite grunder, hur man stoppar, hittar balansen, basic-grejer. Och så fick de prova på hur man spelar match. De var väldigt duktiga, det märks att de idrottat tidigare. De bara körde, säger Ina.

Det är en välkomnande och tillåtande sport. Alla verkar hitta en plats, de kortvuxna, de gängliga, de med snabba fötter och kvicka tankar, det finns smidiga spelare och det finns murbräckor. Men Ina Samuelsson värjer sig mot benämningen gladiatorsport:

– Det var mer uppvisning tidigare men så är det inte längre, det är som vilken match som helst. Även om det finns inslag som är lite showiga förändrar det inte spelets grundidé. Det är en väldigt utmanande sport. Fot- och knäleder och axlar blir lite utsatta, säger hon.

Fantasifulla namn på både lag och spelare bidrar till sportens häftiga image. Inas spelarnamn är ”Evil Vagina”, i Helsingborg heter laget ”Helltown Hellcats”, i Norrköping, ”Sun City Rollers” och i Umeå, ”Radicals”.

Rollerderby är en kontaktsport på rullskridskor mellan två lag som kör runt på en oval bana där lagets ”jammer” samlar poäng genom att köra förbi motståndarlagets spelare. Så kallade ”blockers” gör just det, blockerar ”jammern”.

– Att bara åka runt var inte så jobbigt, men att blockera och hindra motståndaren från att komma förbi var jobbigt, säger Emelie Andersson. Det var väldigt kul, många skratt.

Visby Valkyries fyller tio år nästa år. Just nu finns mellan 7-10 aktiva i klubben. Målgruppen är relativt liten, tjejer från 16 år och uppåt.

– Vi har prova-på-träningar två gånger varje år men man kan komma hit på vilken träning som helst.

Vad är grejen med rollerderby?

– Dramatiken som blir i klungan, kan jag ta mig igenom…vad kommer hända nu. Det är en sorts stress. Det kan vara tuffa tag på banan men vid sidan finns ingen osämja.

– Många känner varandra och det är nolltolerans från domarna vad det gäller språket. Beter man sig illa åker man ut.

Fakta

Nyfiken på sporten? Rauken Roller Derby Camp på Gangvide farm 23-27 juni kanske kan vara något. Spelare från hela landet samlas för att skejta, scrimma och semestra.

Betyg/Roller derby

KUL 18 totalt ↔4,5 i snitt

ANSTRÄNGANDE 18 ↔4,5

ARENA 13 ↔3,3

FOLKHÄLSA 13 ↔3,3

GEMENSKAP 18 ↔4,5

Sportspanarna (4 den här gången) sätter betyg på en skala 1–5 där 1 är dåligt och 5 är utmärkt. Sammanlagt betyg delas med antalet deltagare och ger ett snittbetyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!