Ryttarna chockade efter besked om färjan
RIDSPORT. De gotländska tävlingsryttarna är chockade och besvikna efter beskedet att den lilla snabbfärjan skall gå från Oskarshamn på söndagskvällar. Det omöjliggör tävlandet i fortsättningen, enligt de ryttare GA talat med.
- Vi tittade på de resor vi gjort det här året och det visade sig att under den aktuella perioden, maj, halva juni samt september och halva oktober reste vi hundra procent söderut, säger Fredrik Hilltorn Bogren.
De bästa tävlingarna är söderut i Skåne eller Smålandsregionen.
- Det är där de attraktiva tävlingarna är och vi har inte möjlighet att vara lediga varje måndag för att vänta på båten, fortsätter han.
När ryttarna kommit en bit upp i klasserna, hästarna är klara för tävlingar i 130 eller högre måste de resa för att hålla tävlingshästarna i gång. Det finns bara tre tävlingar varje år på Gotland som har högre klass.
- Det här kan betyda att vi aldrig mer kan få fram tävlingsryttare på Gotland. Vi måste kunna tävla om vi skall kunna mäta oss med fastlandsryttarna.
Problem för ungdomar
Samma problem har ungdomarna som är med i lag och tävlar i SM.
De måste resa mycket och kan inte ta ledigt från skolan både fredag och måndag.
Vad betyder det här för er?
- Det betyder att vi måste sälja tävlingshästarna som kommit upp i klasserna om vi inte kan hålla dem igång. Det är en katastrof för ridsporten på Gotland och det blir att avbräck för uppfödarna också, säger Fredrik.
Vad har ni för alternativ?
- Om vi vill fortsätta tävla så är alternativet att flytta från ön. Det är tråkigt när vi har så fina färjor.
- Hittills har det varit möjligt att bo på Gotland och ändå tävla på fastlandet.
Marlene Malmqvist är en annan ryttare som reser mycket till tävlingar på fastlandet.
Vad säger du om nya turlistan?
- Det blev en chock och jag vet inte vad vi har för chans att påverka. Det har varit motigt att bo på Gotland och satsa på tävlandet, nu blir det ändå värre.
Hur mycket reser du?
- Det blir minst tio resor om året och de flesta via Oskarshamn och då åker man alltid hem på söndagskvällen.
För att få resebidrag måste ryttarna välja tvådagarstävlingar. De får inget bidrag för endast en dag.
- Det är heller ingen idé att åka så långt för en dag. Det blir dyrt också. Uppstallningen kostar 1000 kronor för ett meeting, fredag, lördag och söndag och det får man betala även om det bara blir en dag, säger Marlene.
Vågar inte ta risken
Marlene menar också att ryttarna inte vågar ta risken att åka med lilla snabbfärjan. Det kan snabbt blåsa upp till tio sekundemeter.
- Det är så stora värden i hästarna så det kan man inte riskera, säger hon.
- Det är som en spark i ändan. Flytta om du skall tillhöra eliten, säger dressyrryttaren Louise Etzner.
Louise är mamma till Hanna som har ett 15-tal internationella placeringar, NM-guld och har ridit flera EM.
-Jag fattar inte vad de tänker med. Vi har elitidrottsmän och vi reser jättemycket framför allt på södra linjen. Vi har det redan jättetufft som bor på Gotland. Arrangörerna har förståelse och ändrar i startlistan för att vi skall hinna med båten.
- Frågan är nu om vi kan bo kvar på Gotland och ändå tillhöra eliten. Det går ingen båt på måndag morgon utan först på kvällen, det betyder att man skall vara borta ett dygn till, fortsätter Louise.
Travet drabbas inte lika hårt som ridfolket.
- Vi har lunchtrav på vardagar så det drabbar inte kuskar från Kalmar eller andra banor söderut. Det enda är premiären den 17 maj. De som kommer söderifrån kan inte åka hem om de vill tävla på vår premiär, säger Visbytravets sportcher Claes-Göran Svensson.
- Gotland är det hästtätaste länet i landet, ändå gör man så här, men det drabbar ridfolket mest, fortsätter Claes-Göran Svensson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!