Anläggningar i fokus för socialdemokraterna

Valrörelsen är på väg in på målrakan, under spurten passar Helagotland.se på att ta de politiska partierna på pulsen. Vad vill de åstadkomma för den gotländska idrotten?

Filip Reinhag (S) är angelägen om att få en långsiktig anläggningsstrategi på plats, vilket han menar skulle medföra flera positiva ringar på vattnet.

Filip Reinhag (S) är angelägen om att få en långsiktig anläggningsstrategi på plats, vilket han menar skulle medföra flera positiva ringar på vattnet.

Foto: Malin Stenström

Sport2022-08-30 19:05

Valet 2022

Först ut är Socialdemokraterna som företräds av oppositionsrådet Filip Reinhag. 

Vilken är er strategi för att klara av utmaningarna kopplade till idrottsanläggningar?

– För det första behöver Region Gotland skaffa sig en långsiktig och dynamisk anläggningsstrategi, vi behöver få den på pränt och få till en strukturerad samverkan med RF-Sisu Gotland och med föreningslivet i stort för vilka anläggningar som ska prioriteras. Det handlar dels om hur vi ska ta hand om de anläggningar vi har, men också att de föreningsengagerade får bättre möjligheter att ägna sig åt det som skapar värde. Det är vårt ansvar att se till att vi har anläggningar som man kan bedriva en bra idrottslig verksamhet på, säger Filip Reinhag och fortsätter:

– Det sista jag gjorde i egenskap av ordförande i kultur- och fritidsnämnden (förra mandatperioden, red. anm.) var att lägga uppdragen om att vi behöver en anläggningsstrategi och att vi behöver se över det fritidspolitiska programmet. Under alliansens styre och Fredrik Gradelius har man valt att prioritera bort detta.

Vad vill ni genomföra för åtgärder för att stödja den lokala föreningsverksamheten?

– Tillsammans med RF-Sisu gäller det att göra rätt insatser för att nu efter pandemin locka tillbaka de ledare och ungdomar som föreningslivet hat tappat. Där handlar det att skapa förutsättningar genom att ha rätt anläggningar tillgängliga. Gällande stöden till föreningarna är det dels kontantstöd för att de ska kunna bedriva sin verksamhet, och dels anläggningsstöd.   

På vilket sätt vill ni stimulera det ideella engagemanget så att det fortsätter/stärks, utöver glada tillrop?

– Det handlar om satsningar på anläggningar och satsningar på verksamhetsstöd. Det allmänna har en fantastisk möjlighet att stimulera föreningslivet genom att ha anläggningar man vill idrotta på och som möter behoven. Man engagerar sig i en idrottsförening för att få vara engagerad tillsammans med andra, inte för att snickra på sin anläggning. Tonvikten måste få ligga på verksamheten och vi behöver se till att den balansen är god.  Sedan handlar det om kontantstöd på olika sätt, dels resebidraget för att kunna möta fastlandsföreningar på lika villkor.  

Bör det finnas en evenemangsstrategi med Region Gotland inblandad för att locka fler större idrottsevenemang till ön?

– Jag är tveksam. Både i bolagsform och föreningsform har vi ett antal som jobbar väldigt aktivt med den här typen av arrangemang. Om vi behöver prioritera, vilket man alltid behöver göra som politiker, så tror jag att det är betydligt viktigare att Region Gotland fokuserar på anläggningsfrågan. Det är en jätteviktig del i att även kunna locka hit evenemang. 

Hur vill ni bidra till att fler barn och unga rör på sig? 

– Vi vill ha en allmän finansiering av fritidsbankerna, Gotland är egentligen den enda kommunen i landet där regionen inte har en stadigvarande finansiell medverkan i fritidsbankerna. Vi ser en oerhörd potential för fritidsbankerna att utvecklas än mer, så vi vill inte bara säkra en finansiering utan också att de ska vara en motor för fler barn och unga att börja att börja röra på sig. Det kan ske på många olika sätt, bland annat genom samverkan med skolan och fritids. 
 

– Sedan handlar det om att stimulera rörelse i det publika rummet, och därför är det viktigt med en utveckling av Gotlands lekplatser. De behöver göras roligare, större och mer tillgängliga. Där har Danmark hittat en modell som på flera sätt tilltalar mig. Ett annat konkret exempel är skateparken som vi ville bygga vid Murgrönan i Visby, men som alliansen plockade bort i sitt första budgetbeslut 2019. Trots att det fanns finansiering klar från externa parter.   

Bör idrotten få en större del av skattemedelskakan?

– Vi behöver hitta kloka strategier för hur vi kan använda rörelse och idrott i ett folkhälsoarbete. Det finns väldigt mycket sjukdom som kan förebyggas med aktiva folkhälsoåtgärder, där rörelse är den kanske absolut viktigaste delen. Vågar vi satsa på idrotten på ett uthålligt och genomtänkt sätt så kan vi minska kostnadsutvecklingen inom andra delar, och därigenom kunna finansiera idrott i en större omfattning än idag. Så svaret är ja, men med en brasklapp, säger Filip Reinhag.  

Fyra snabba ja eller nej

Ska kultur- och fritidsnämnden återinrättas? 

– Ja.

Ska Region Gotland ge fortsatt ekonomiskt stöd till fritidsbankerna?

– Ja.

Ska resebidragen till gotländska föreningar utökas?

– Ja, när utrymme finns.

Blir finansieringen för en ny ishall i Visby klar under kommande mandatperiod?

– Ja, förmodligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!