Valet 2022
Centerpartiet företräds av regionrådet Fredrik Gradelius.
Vilken är er strategi för att klara av utmaningarna kopplade till idrottsanläggningar?
– Vi har ett underhållsbehov på våra lokaler överlag, där vi jobbar för att få ett periodiskt underhåll på plats. Det är superviktigt. Vi har också kommit med budget för nya gymnastikhallar i Roma och Visby och en ny gymnastiksal i Visby som tyvärr tar lite längre tid än önskat. Det är också viktigt att vi inte tar på oss mer än vad vi kan hantera ekonomiskt. Alla satsningar förutsätter att vi har en hållbar ekonomi i helheten, så att vi inte hamnar i knipa igen, säger Fredrik Gradelius och fortsätter:
– Vi valde att lägga anläggningsstrategin på hold för att den skulle få ingå i fritidsplanen som nu är på väg. Anläggningsstrategin bör vara på tio år eller längre och fritidsplanen har vi i nuläget satt på en mandatperiodsintervall, det är tänkt att den ska uppdateras var fjärde år.
Vad vill ni genomföra för åtgärder för att stödja den lokala föreningsverksamheten?
– Dels har vi återstartspengarna och det som har blivit kallat regionmiljonen, vilket har slagit ut väldigt väl. Vi tycker att det kanske ska permanentas. Det är också ett sätt att uppmuntra all den ideella kraft som läggs på idrotten, för det är pengar som är lättare att ansöka om och lättare att förmedla än investeringsbidrag och andra typer av stöd.
På vilket sätt vill ni stimulera det ideella engagemanget så att det fortsätter/stärks, utöver glada tillrop?
– En sak vi har sett och som vi vill angripa är föreningsbidragen, då de skiljer väldigt mycket mellan olika idrotter och de skillnaderna behöver redas ut och få det som vi kallar för bidragsöversyn. Då blir villkoren mer rättvisa och jämlika vilket är jätteviktigt.
– Sedan är en förbättrad folkhälsa vårt motto, och om rätt förutsättningar finns på plats så tror vi på engagemanget hos den enskilda. Det är att skapa förutsättningar som vi kan jobba för.
Bör det finnas en evenemangsstrategi med Region Gotland inblandad för att locka fler större idrottsevenemang till ön?
– Jag tror det är viktigt att det finns en förutsägbarhet, att man vet var man ska vända sig och vet hur man ska göra för att få ett evenemang till Gotland. "Idrottens Ö" är ett jättebra inspel och en guide i det här avseendet, det kanske skulle vara ännu tydligare om man arbetar ut en strategi kring det, men samtidigt kan styrdokument bli fyrkantiga och inte passa alla tillfällen. Det är på två olika vis men det behöver bli tydligare hur man ska göra för att arrangera ett evenemang.
Hur vill ni bidra till att fler barn och unga rör på sig?
– Här har skolan en stor roll för vardagsmotionens skull. Det har funnits flera initiativ som exempelvis morgongympa och idrottens dag, som marknadsför föreningar och hur man kan hitta fram till en fritidssysselsättning. Här tror vi också att en förändring av Fritidsbanken har en stor potential, med en mer uppsökande verksamhet kan den spela en stor roll för att hitta grupper och skapa aktiviteter. Det pågår en utvärdering om det här mellan regionen och RF-Sisu Gotland och den är jätteviktig för jag tror inte på Fritidsbankens koncept som det står och går just nu.
Bör idrotten få en större del av skattemedelskakan?
– Jag tror att man ska se på idrotten på flera sätt. Man ska se på prestationen, men man behöver också se till folkhälsan och den psykiska hälsan. Ur det perspektivet tycker jag att det finns grund att hitta andra synergier mellan hälsa och idrott, exempelvis fysisk aktivitet på recept där man till exempel får medlemskap till en förening. Att man hittar former för hur vården kan ta del av de rörelser som finns. Det är likriktningen och jämlikheten i det här som är väldigt viktig, jag tror inte på att man bara ska sockra pengar, säger Fredrik Gradelius.