"Det ligger massor av EU-pengar där och skvalpar"

Valrörelsen är på väg in på målrakan och GA-sporten passar på att ta pulsen på de politiska partierna. Idag svarar Kristdemokraternas Johan Asplund på vad de vill åstadkomma för den gotländska idrotten.

KD Gotlands vice ordförande Johan Asplund tror att den gotländska idrotten kan få in viktiga pengar från EU och privata mecenater.

KD Gotlands vice ordförande Johan Asplund tror att den gotländska idrotten kan få in viktiga pengar från EU och privata mecenater.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Sport2022-09-08 12:02

Valet 2022

Kristdemokraterna företräds av Johan Asplund som är partiets vice ordförande på Gotland.

Vilken är er strategi för att klara av utmaningarna kopplade till idrottsanläggningar?

– Nummer ett är att regionen måste skaffa sig en anläggningsstrategi som är värd namnet. Att inte förvalta redan uppbyggda strukturer, det är inte så en slipsten ska dras. Man måste ha koll på sina anläggningar för att det ska fungera. Till exempel är ridanläggningen i Rävhagen i behov av underhåll och jag förstår inte riktigt hur man kan vara så vårdslös så att man inte sköter det. Det måste vara en strategi som är utbredd över lång tid, det här är byggnader som skrivs av på lång tid och då ska det skötas därefter. Vi lever med gamla synder i det här avseendet och vi måste städa det nu.

Vad vill ni genomföra för åtgärder för att stödja den lokala föreningsverksamheten?

– För att få ut unga och äldre på att röra sig så är ju föreningsverksamheten jätteviktig, för att kunna åstadkomma det här lyftet från stolen och ut i skogen. Den organiserade föreningsverksamheten för idrott är förstås en enorm kraft i det och spelplanerna är ju där så varför inte använda dem på ett väldigt bra sätt. Det enkla svaret på frågan är att vi ska skicka pengar till det civila föreningslivet så att de kan göra sitt arbete.  

På vilket sätt vill ni stimulera det ideella engagemanget så att det fortsätter/stärks, utöver glada tillrop?

– På en politisk debatt i våras fick jag höra att det fanns föräldrar som ville ha ersättning från föreningen för att köra sina barn till träningen. Det betyder att de inte har klart för sig hur viktigt det här är för deras barn och deras relation med sina barn.  

– Eldsjälar som är drivande i föreningarna är oersättliga och de växer inte på träd, man måste ta tillvara på dem och se till att de får göra det här jobbet. Man skulle kunna tänka sig att hitta någon form av ersättning till eldsjälarna, att det kanske finns någon liten pott att ösa ur.  

Bör det finnas en evenemangsstrategi med Region Gotland inblandad för att locka fler större idrottsevenemang till ön?

– Att få inspiration från andra idrottsutövare och idoler är en jätteviktig del. Jag tycker nog att det ska finnas en evenemangsstrategi, jag är orolig för marknadsföringen av både idrotten och kulturen. Vi har definitivt ett problem på Gotland att fylla de nio månader av året som inte är högsäsong och då måste man hitta på någonting som lockar. 

Hur vill ni bidra till att fler barn och unga rör på sig? 

– Genom att kampanja. Om barn och unga inte rör på sig av egen kraft så måste man tala om för dem hur viktigt det är, och kanske även för deras föräldrar. Hur man bäst når fram med en sådan kampanj måste man låta regionen hitta en strategi för. Vidare är det här ett föräldraansvar som man inte kan avhända sig, man måste se till att barnen inte blir stillasittande.

Bör idrotten få en större del av skattemedelskakan?

– Ja det kan hända, men jag tror att det är ännu viktigare att man får budgetar i balans. Man får heller inte glömma bort EU för den här typen av verksamheter, både för idrott och kultur är vi skitdåliga på att söka pengar från EU. Det ligger massor av pengar där och skvalpar, men man ser bunten med ansökningspapper och ser det som ett problem. Sedan har privata mecenater blivit ett fult ord, men det ska inte vara det. Folk älskar att sätta sitt namn på någon idrottshall, tennisbana eller liknande. Låt dem göra det då, ta deras pengar och gör något vettigt med dem, säger Johan Asplund.

Fyra snabba ja eller nej

Ska kultur- och fritidsnämnden återinrättas? 

– Ja.

Ska Region Gotland ge fortsatt ekonomiskt stöd till fritidsbankerna?

– Ja.

Ska resebidragen till gotländska föreningar utökas?

– Ja.

Blir finansieringen för en ny ishall i Visby klar under kommande mandatperiod?

– Ja, om vi har tillräckligt inflytande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!