Valet 2022
Moderaterna Gotland representeras av Niklas Carlberg som är partiets ledamot i kultur- och fritidsberedningen.
Vilken är er strategi för att klara av utmaningarna kopplade till idrottsanläggningar?
– Vår strategi är egentligen väldigt enkel, att det ska vara ordning i regionens ekonomi så att det finns utrymme och möjlighet att göra de här viktiga investeringarna. Det låter självklart och enkelt, men andra verkar inte lyckas. Moderaterna är möjliggöraren i de här sammanhangen, vi ser till att göra prioriteringarna och de ekonomiska avvägningarna. I övrigt så kan vi inte tvinga in någon i sport, men vi ska göra det möjligt för föreningar. Av de större anläggningarna så är det en ishall i Visby som står på tur, får vi bestämma byggs det en ishall med två isytor på Visborgsområdet för att få stordriftsfördelarna. Mindre anläggningar och andra anläggningar runt om på landet ser vi jättegärna att det är lokala ideella föreningar som driver, gärna med stöd från oss, säger Niklas Carlberg.
Vad vill ni genomföra för åtgärder för att stödja den lokala föreningsverksamheten?
– Vi har givit bidrag under pandemin nu som har varit bra, och de får vi nog utveckla och analysera. Anläggningar är ett sätt att stödja föreningar. Idrottslyftet som genomfördes 2008 har varit lyckat och det jobbar vi gärna vidare på att utveckla. Sen har vi nu i närtid fattat beslut om att skriva av fordringar och lån på en hel del föreningar. Det är gamla grejer som kanske har förhindrat föreningar att finansiera sig själva. Vi gör mycket idag och vi vill fortsätta i den andan.
På vilket sätt vill ni stimulera det ideella engagemanget så att det fortsätter/stärks, utöver glada tillrop?
– Det är en komplex fråga. Jag är själv ideellt engagerad i flera idrottsföreningar och det gör jag för mitt intresse för sporten. Jag tror att det måste finnas där naturligt och att föreningarna ska odla det ideella engagemanget, vilket leder till många krafter som samverkar. Politiken är möjliggörare i det här och ska se till att saker finns på plats. Jag tror på att utveckla dialogmöten så att de blir mer konkreta och specifika, för när de är övergripande landar det ofta i just en klapp på axeln.
Bör det finnas en evenemangsstrategi med Region Gotland inblandad för att locka fler större idrottsevenemang till ön?
– Det korta svaret är nej. Vi har väldigt många styrmål och styrdokument, antagligen för många och för krångliga, vilket gör att de här dokumenten inte styr längre. Den här mandatperioden har vi redan jobbat för att minska antalet mål och styrdokument. Sätter man upp 37 mål så fungerar det inte, man kanske kan ha tre om man ska uppfylla dem.
Hur vill ni bidra till att fler barn och unga rör på sig?
– I grund och botten är det genom satsning på skolan, utökade idrottstimmar i skolan så att man har med sig det från början. Många skolungdomar sportar och idrottar och det är så viktigt att det fortsätter i tonåren så att man inte blir stillasittande. Vidare är det viktigt att skolan i större utsträckning kan samverka med föreningslivet, det sker redan men det kan utvecklas och det kan exempelvis ske genom ett riktat ekonomiskt stöd. Delvis blir vi mer stillasittande totalt sett, så idrott på recept och liknande saker tror jag på för de som allra mest behöver det.
Bör idrotten få en större del av skattemedelskakan?
– Nej det kan vi inte lova, däremot vill vi ge mer pengar till idrotten. Som politiker vill man ofta ge allt till alla vilket inte går, och där tycker jag att vårt parti är bäst på att ha förankring i verkligheten. Vi har nästan enbart otroligt viktiga satsningar och nyttiga satsningar som skattepengarna går till och det är svårt att ta från en del för att ge till en annan. Jag tror på naturligt reformutrymme, ekonomin växer för varje år och den extra del som tillkommer kan vi fördela, säger Niklas Carlberg.