SÅ SKA SM I VARPA RÄDDAS
Svenska varpaförbundet har på senare år haft svårt att hitta medarrangörer till SM.
2022 tvingades förbundet att i egen regi arrangera delar av SM, men var också tydliga med att det var en engångsföreteelse.
Budskapet då var att varpaförbundet var villigt att vara behjälpligt men att någon eller några klubbar tog på sig arrangörsskapet annars skulle det inte bli något SM.
I fjol löste det sig genom att Hablingbo IK och Fårö IF tog arrangörsskapet i Stånga respektive Sudersand.
När tävlingsprogrammet nyligen presenterades saknades åter arrangörer för SM, men för Idrotten inifrån berättar Svenska varpaförbundets ordförande Lars Henriksen om planerna för SM på kort och lång sikt.
Planen är att ha Stangmalmen i Stånga som SM-plats under en längre tid. Sommarens mästerskap kastades veckan efter Stångaspelen och var uppskattat av deltagarna.
– Jag hoppas nu få klart med ett avtal för 2024 till att börja med, det är det ekonomiska som återstår men det bör inte vara något problem, säger Henriksen.
Han berättar att styrelsen har en bra dialog med Gotlands varpaförbund som väntas ta huvudansvaret i år och som också får i uppgift att hitta medarrangerande klubbar.
– Det är väldigt glädjande att Gotlands varpaförbund visat det här intresset. Jag är positiv och känslan är att det här ska vi kunna lösa.
Jag är glad över att Gotlands varpaförbund visat intresse för att vara med och arrangera. Jag jobbar med samtliga 47 varpaföreningar och väldigt många av dessa ser Stangmalmen som den optimala platsen för att arrangera SM.
Planen är också att Tvåmanna- och partävlingen som avgörs i sepember ska kastas i Stånga.
– Än så länge kommer det att ligga vid två olika tidpunkter men framöver kan jag se att man återgår till en fem dagars SM-vecka som vi hade tidigare.
GOTLÄNDSKA UNGDOMAR DRILLAS AV TOPPNAMN
Marcus Norell har under flera år arbetat som talangutvecklare för NHL-klubben Detroit Red Wings vid sidan av sin egen karriär som klubblagstränare. Under sin tid som talangutvecklare har han jobbat med spelare som Lucas Raymond, Gustav Lindström, Elmer Söderblom och Simon Edvinsson.
Nu kommer han till Gotland och Hemse ishall. Under tre dagar (27–29 december) kommer han att hålla i elva ispass med ungdomsspelare från både Sudret och Visby Roma, samt Visby Roma J18-J20 och Sudrets A-lag.
– Min son var på en skillcamp som han höll i och jag tyckte att han var jäkligt bra så jag kontaktade honom, säger Marcus Niklasson, ledare i Sudrets hockey.
– Jag ser det här som en bra möjlighet för gotländsk ishockey att få lära sig av en talangutvecklare med stor erfarenhet, fortsätter han.
Marcus Niklasson har tidigare varit drivande till att återkommande anlita Niclas Glader från Glader Powerskating för att utveckla skridskoåkningen hos gotländska hockeyspelare.
HAN VILL IFK PRESENTERA HÄRNÄST
IFK Visby presenterade i helgen nyförvärvet från Fårösund – Philip Leal.
Fortfarande kan 1–2 namn tillkomma och i IFK Visby hoppas man kunna presentera en hemvändare.
Det rör sig om Gutemittfältaren Karl Östberg som fått sparsamt med speltid i Gute under fjolåret.
– Han vill vi förstås ha i vårt lag. Vi försöker, men det är mycket som ska klaffa. Skulle vi få in honom så har vi två bra alternativ på varje position i elvan, säger Markus Wahlgren, ordförande i IFK Visby.
Karl Östberg gör sin andra sejour i Gute, men har vid båda tillfällen haft svårt att spela sig in i startelvan.
VR AVVAKTAR KONTRAKTSFÖRHANDLINGAR
Visby Roma har 21 spelare vars kontrakt löper ut efter säsongen.
På senare tid har spelare som skytteligaledaren Nils Bolin och backen Emil Grimlund med bäst plus/minus-statistik i intervjuer öppnat för att förlänga med klubben.
Jag bollade vidare frågan till sportchef André Lundholm.
– Vi har inte pratat om förlängningar. Jag avvaktar för jag vill se spelarna i allettan där det blir riktigt, riktigt tufft. Ska vi kommande säsonger skruva upp målsättningen mot hockeyallsvenskan så måste vi ha spelare som kan spela i allettan, säger Lundholm.
– Vi har bra sammanhållning och det är lätt att komma in i laget och visst är det kul att höra att de trivs och indikerar att de vill vara kvar, säger Lundholm.
▪ Visby Roma-backen Emil Grimlund som fick en fraktur i handen efter att ett skott träffat illa. Grimlund som går gipsad var i förra veckan på ett återbesök. Beskedet var att gipset ska sitta på till årsskiftet och därefter två veckor på is utan kontakt. Grimlund hoppas nu på comeback mot Vimmerby eller Karlskrona borta.
BONUSMATERIAL
▪ Erika Nilsson gjorde nyligen comeback i Endre efter mammaledighet. I söndagens möte med serieledarna Thorengruppen kom första målet på 611 dagar när hon påpassligt snodde bollen och satte den bakom Stina Callerfjord i TG-kassen. Erika startade i Endres andralina tillsammans med Terese Ahlqvist, Agnes Plogner, Stina Ander och Emma Ekenlinde.
▪ Christer Dennerdal, 56, en gång en av öns främsta pingisspelare, ska enligt uppgifter till Idrotten inifrån spela Veteran-VM i bordtennis.Drygt 6000 (!) spelare lär vara anmälda till VM i Rom 2024.
▪ Från veteraner till framtidsspelare. Levidelöftet Betty Engström slutade på en tredje plats i Riks Top 12 (Flickor 15 år) i helgen. Nu lämnar hon Levide för spel i Västers BTK och studier på bordtennisgymnasiet i Halmstad.
▪ Dalhem går som tåget i division 1 futsal damer. Efter fyra omgångar har Dalhem i praktiken säkrat seriesegern för Hangvar. Dalhem har fyra segrar och hela 33–3 i målskillnad. I skytteligan har Dalhem fyra spelare i topp fem varav Ella Prinz, Hedda Ahl och Mary Kinuthia gjort fem var och skuggas av Märta Kellström (4) och Hangvars Sandra Kollberg (4). I herrarnas högsta serie (division 2) har redan Gute säkrat seriesegern före trots att en omgång återstår med Mohanad Mostafa (13) och Ossian Ogestad (12) som främsta målskyttar.
▪ Efter flera säsonger i Visby Roma lämnade backen Martin Lindberg för spel med Tranås. Men lagom till juluppehållet väljer backen att bryta kontraktet. Anledningen är att Martin som blev pappa i september har svårt att kombinera ishockeyn med föräldraskapet och flyttar därför hem till värmländska Sunne.