Skidor på Gotland
REPORTAGE. När snön faller gäller det att passa på.Förra helgen kryllade skogarna av skidtokiga gotlänningar.GA-sporten gjorde ett besök vid Vok-stugan för att fånga atmosfären..
Foto: Mattias Karlsson
Kommentaren fälldes av längdskidåkaren Arthur Häggblad någon gång på 30-talet efter att landshövdingen försynt frågat SM-segraren hur loppet varit.
Citatet säger en del.
Mest säger det naturligtvis om den snarstuckne skogshuggaren Arthur Häggblad, som tyckte att skidåkning var ett hundliv och som helst önskade att han vore död. Men det säger nog också något om skidåkare generellt.
Tänk tjurskallar som Sixten Jernberg, Thomas Wassberg och Gunde Svan.
På Gotland ligger inte snön kvar mer än i bästa fall någon vecka om året. Då krävs det om möjligt ännu mer envishet.
I år har inte mindre än fyra olika DM-tävlingar flyttats fram på grund av snöbrist.
Svårvallat
På väg in till parkeringen möts vi av en man som viftar med händerna och pekar var vi ska ställa bilen. Klockan är 10.30 och parkeringen är inte ens fylld till en fjärdedel.
Men han vet väl hur det brukar bli.
Inne i vallaboden står de uppradade: Atomic, Peltonen och Fischer i olika längder och kulörer. 80 kronor i dagshyra för vuxna och 50 för barn. Förra gången snön låg kvar över ett veckoslut gick rubbet åt.
Vok-funktionären Robert Gustafsson stryker på ett tunt lager paraffin och fästvalla till alla som vill ha.
- När vädret är så här är det fruktansvärt svårt att valla. Man får chansa och hoppas att ingen klagar, säger han.
Gotlänningar verkar vara galna i skidåkning. Och många åker hellre än bra.
Nybörjarna hasar sig fram med hjälp av stavarna. Fotlederna skakar och rätt var det är så drattar någon på ändan. Utbytesstudenten Artur Prandini Santos från São Paulo tar det lugnt och metodiskt - och premiärturen ser ut att gå förvånansvärt bra.
Men skidspåren vimlar även av vana entusiaster. Värst av alla är förmodligen den fyrfaldige Vasaloppsåkaren Erland Lindkvist, 81.
- Helt otroligt att de kan hålla så fina spår, pustar han efter hamkommit tillbaka från ett varv på 2,5 kilometersslingan.
Förutom längskidåkning håller Gotlands piggaste 81-åring även på med vattenskidor och vindsurfing.
Och nästa helg åker han upp till Mora.
Inte för att åka själv, utan för att följa sönernas framfart i Öppet spår.
"Bra förberedelse"
Den här dagen är snötäcket inte tjockare än någon decimeter och spåren blir snabbt sönderkörda. För Vasaloppsåkarna Olof Hansson och Krister Bofride gäller det att ta vara på varje tillfälle.
Men några 30 mil på snö, som rekommendationen föreskriver, blir det inte.
- Nej, sammanlagt har vi bara kört två tredjedelar av loppet hittills, säger Krister Bofride och skrattar.
I väntan på att ge sig ut i fädrens spår håller de igång med rullskidor och löpning.
- Fördelen med rullskidor är att det alltid är idealiskt före. Men det här är mycket trevligare träningsdagar. Sol och fem-sex grader kallt, bättre kan det inte bli. Det är visserligen skitspår, men det kommer det att bli på Vasaloppet också, så de är en bra förberedelse, säger Olof Hansson.
Snökanon räddningen
Men snöproblematiken kan vara på väg mot en lösning. Visborgs OK och Svaide Roma planerar att tillsammans med Gotlands kommun köpa in en konstsnöanläggning.
Den totala kostnaden landar på 2-2,5 miljoner kronor och får aktörerna som de vill finansieras den i huvudsak genom bidrag från EU:s glesbygdsfond Leader plus.
Snökanonerna vara igång redan till nästa säsong.
- Vi har tittat på några anläggningar runt om i Sverige, bland annat vid Kilsbergen utanför Örebro. De har snö från november/december till mars/april. Här kommer vi inte kunna ha snö lika länge, men vi räknar i alla fall med från januari till mars/april, säger Mattias Vejlens, projektledare för konstsnösatsningen på Gotland.
Men snöpionjärerna får vänta. Svaret från Leader plus kommer först senare i vår.
Tills dess får de fortsätta ta vara på varje naturlig snöflinga.
I kväll körs DM i klassisk stil. 15 km för herrar och 5 km för damer.
Om det nu inte blir inställt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!