Region Gotland delar ut nio miljoner kronor i stöd kopplat till gotländska föreningars elkostnader.
Stödet är tvådelat, dels ett kompensationsstöd för ökade elkostnader perioden september 2022- april 2023, vilket riktar sig till föreningar som driver egna samlingslokaler, bygdegårdar, kulturlokaler och idrottsplatser.
Vidare finns ett investeringsstöd för energieffektiviserande insatser som är riktat till ideella föreningar som äger och driver egna anläggningar inom samlingslokaler, bygdegårdar samt idrottsplatser.
Initialt var det tänkt att sju miljoner skulle delas ut i kompensationsstöd och två miljoner i investeringsstöd för energieffektiviserande åtgärder på anläggningar.
Då den totala ansökningssumman för investeringsstödet blev 8,7 miljoner kronor, nästan dubbelt så hög som den totala ansökningssumman för kompensationsstödet, har regionen valt att omfördela stöden till fem miljoner i investeringsstöd och fyra miljoner i kompensationsstöd.
– Vi såg ganska tidigt att det blev ett otroligt söktryck på investeringssidan medan det var lägre än förväntat på kompensationssidan. En analys är att föreningarna inser vikten av att effektivisera sina anläggningar för att inte vara så sårbara inför svängningar i elpriset. Det är allt från solcellsanläggningar ner till armaturer och belysningar, säger Per Wallstedt, fritids- och idrottsstrateg på Region Gotland.
Totalt kom det in 180 ansökningar till Region Gotland.
– Vi är i det absoluta slutskedet nu och fördelningen kommer bli klar innan jul och kommuniceras ut till föreningarna, säger Per Wallstedt.
En förening som tidigt i höstas flaggade för stora problem är IK Graip, vars fasta elavtal gick ut den 30 september. Med en potentiell kostnadsökning på 600 procent så såg föreningens ordförande Thomas Österberg det som högst tveksamt om de skulle kunna hålla ishallen Cementa arena öppen efter årsskiftet.
Som situationen ser ut just nu behöver det inte bli fullt så illa.
– Där och då var det mer än nattsvart men nu känns det ljusare, vi är vid gott mod. Det har varit en jättebra dialog med Region Gotland, de har visat stor förståelse för vår situation, säger Thomas Österberg.
Hur har hösten varit?
– Vi har gjort allt vi kunnat för att hålla igen på elen och sparat överallt där vi har kunnat. Bland annat har vi kört det lite kallare på nätterna med tanke på det timavtal vi har med Geab. Det är en svår sits men det är ju tufft för alla.
Han har goda förhoppningar om att ishallen kommer hållas öppen efter den 31 december, men det är avhängigt stödpengarna.
– Det är ovisst, beroende på utfallet kring kompensationsstödet och effektiviseringsstödet. Vi är beroende av de pengarna för att klara av det, säger han och fortsätter:
– Vi hoppas och det känns som att det kommer ett bra beslut för vår del i veckan här. I sådana fall kommer vi kunna ha is fram till och med sportlovet, så som det är reglerat i avtalet med regionen. Tidigare år har vi ibland kunnat ha is lite längre än så, men det kommer det tyvärr inte vara tal om i vår, säger Thomas Österberg.