Sommarens stora folkfest
FOLKRACE. Folkracefestivalen - fartfylld familjeracing eller fejkrally för fattiglappar?GA-sporten gav sig i väg till Gutebanan på jakt efter folkracingens själ.
Teamwork. Cissi och Hasse Larsson satsar tillsammans.
Foto: Tobias Wallström
En och annan öl öppnas nu i högsommarvärmen. Och hamburgarna går åt snabbare än champagnen på Kallis.
I depån skruvas och bankas det febrilt på de buckliga bilarna.
Snart ska finalerna börja.
En man står och putsar vindrutan på en gul Volkswagen 1600 med "Cissi" sprejmålat på passagerarsidan och "Larsson" tvärs över huven. Han berättar att bilen är dotterns och att de rest från Göteborg för att tävla i Folkracefestivalen.
Var Cissi befinner sig vet han inte.
Någon mobiltelefon har hon heller inte på sig...
Till slut säger ett par klubbkompisar att de sett henne vid resultattavlan.
Så klart. Är det tävling så är det. Och mycket riktigt. Cissi står vid resultattavlan och konstaterar glatt att hon samlat ihop tillräckligt många poäng för att kvalificera sig till A-finalen för damer.
Kul tävling
- Det är första gången jag är här på Gotland och kör. Det blir mycket köra här och det är det som gör tävlingen så himla rolig, säger hon.
Man kan lugnt säga att hon har racingintresset i blodet. Pappa Hasse körde en folkracetävling medan Cissis mamma låg på BB.
Nu är han mekaniker åt dottern. En uppgift som inte är helt tacksam alla gånger.
- Jag kan vara rätt så arg på farsan när bilen inte fungerar. För stunden är man jävligt förbannad, men det går snart över igen, säger Cissi.
Mycket strul
Trots att Cissi är finalklar så har tävlingsdagen inte varit helt problemfri. Först gick fläktremmen av, sedan proppades flottörvenrtilen igen av en gummibit. Då är pappas hjälp desto mer uppskattad.
- När han säger att han hittat felet så får jag la tro honom då, säger hon och skrattar.
Men lätt fånget lätt förgånget. Det lönar sig inte att lägga ner alltför mycket pengar och arbete på bilarna. Vinner du så är risken stor att du blir av med bilen. Som alltid när det gäller folkrace är alla bilar till salu för 6 500 kronor efteråt.
- Blir man av med bilen på en hemmatävling kan man alltid köpa tillbaka den senare. Nu blir det ju betydligt svårare, säger Cissi.
Finalerna närmar sig.
Först ut är herrarnas E-klass. Sex bilar ställer upp i bredd längs startlinjen. Starten går och bilarna ger sig i väg med full kraft.
Peter Lorenz får en bra start i sin lilafärgade Golf-kombi. Ingen av de jagande lyckas ta sig förbi honom. Inte under något av de sex finalvarven.
Olyckligt slut
För Dennis Asklind från Hallsberg och hans Volvo 740 tar racet slut betydligt snabbare. Det ena framhjulet lossnar i en kurva på andra varvet, men han lyckas med visst besvär ändå styra bilen av banan.
Efter racet plockar en traktor bilen från banområdet och dumpar av den där Hallsbergsteamet håller till.
Dennis förklarar vad hände, tittar in i hålet där hjulet brukade sitta, skrattar och säger.
- Nu minskade risken för att jag ska bli av med bilen efteråt betydligt.
Men enligt pappa Lasse Eriksson är felet lätt fixat.
- Vi har massor av reservdelar med oss. Där borta har vi ju nästan en hel framvagn till exempel, säger han och pekar på en hög med skrot som ligger på marken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!