Sedan arenan på Visborgsområdet stod klar hösten 2015 har namnrättigheten sålts ut, med avtal i femårsperioder. Därav namnet Ica Maxi Arena. I samband med att detta gjordes 2015 så beslutade dåvarande Kultur- och fritidsnämnden att den intäkten skulle gagna den gotländska idrotten. Det sker genom ett representationsstöd, även benämnt elitbidrag, till öns elitlag för den marknadsföring av Gotland som sker tack vare lagens verksamhet.
Intäkten var under den första femårsperioden 300 000 kr/år, och har enligt RF-Sisu Gotland ökat med cirka nio procent för avtalsperioden oktober 2020-oktober 2025.
Numera, med ny organisationsstruktur i Region Gotland, handläggs stödet av regionstyrelseförvaltningens Kultur- och fritidsavdelning.
Hur mycket som går ut i stöd bestäms utifrån en poängsättning i sex olika kategorier:
1. Exponering i media (5 p)
2. Annan marknadsföring (5)
3. Publikt intresse (bortamatcher) (5)
4. Ambassadörskap för regionens "Vision 2025" och varumärkeslöftet "Gotland – den magiska ön". (5)
5. Arrangörskap (3)
6. Jämställdhet/Inkludering. (2)
Maxpoängen som kan erhållas är 25 poäng, och respektive lags andel av bidragskakan utgörs av lagets poäng i förhållande till det totala antalet poäng som delats ut bland alla lag.
– Poänggraderingen utgör en mix av hårda och mjuka värden, där föreningarna genom sitt arbete aktivt kan påverka hur stort bidraget blir, säger Per Wallstedt som är kultur- och fritidsstrateg på Region Gotland.
Bedömningen av det som benämns som de mjuka värdena, kategorierna 4 och 6, sker genom en beredningsgrupp bestående av 3-4 personer som poängsätter lagen utifrån det som lagen beskrivit och redogjort för i sina ansökningsunderlag.
I samband med att en ny femårig avtalsperiod inleddes hösten 2020, fortsatt med Ica Maxi som namnsponsor, så har regionstyrelseförvaltningen föreslagit en uppdatering av elitbidragets kriterier. Uppdateringen innebär en ändring i poängsättningens gradering i kategorierna 2, 3 och 5.
– Syftet med det är att få till en mer diversifierad och därmed rättvisare fördelning av stödet. Det är mindre ändringar som har mottagits väl.
En av ändringarna avser poängsättning för lagens räckvidd i sociala medier.
– När förslaget utarbetades för fem-sex år sedan så såg man i poängsättningen till vilka sociala medier klubbarna hade. I det nya förslaget ser vi snarare till hur många följare föreningarna når ut till via sina sociala medier, vilken effekt och spridning de sociala medierna ger.
Vidare föreslås en modifiering i poänggraderingen för det publika intresset på bortamatcher, som baseras på det totala antalet åskådare på bortamatcher i seriespel.
– Där såg vi att vi lade nivån för lågt i poängräkningen. Alla lag utom ett hamnade på högsta poäng och då får man ingen diversifiering i fördelningen. Därför har vi föreslagit ett ökat glapp mellan de olika poängstegen, för att få större spridning mellan lagen.
Utöver det föreslår regionstyrelseförvaltningen att även inkludera ungdomsturneringar i de arrangemang som ligger till grund för poängsättningen.
Definitionen av elitlag i det här sammanhanget är att föreningen ska vara det högsta gotländska representationslaget i sin sport och det görs en distinktion på damer och herrar, så att exempelvis både Endre IF och Visby IBK kan söka.
År 2020 var det sex lag som sökte elitbidraget, för sin verksamhet år 2019. Det var Visby Ladies (basket damer), P18 IK (fotboll damer), FC Gute (fotboll herrar), Endre IF (innebandy damer), Visby IBK (innebandy herrar) och Visby Roma (ishockey herrar).
– Det har rört sig om de här sex lagen de flesta åren hittills. Under 2020 skedde ett skifte på damfotbollen där Dalhem gick om P18, säger Per Wallstedt.