Sportspanarna fick en riktigt tung upplevelse

Sportspanarna maxar alltid sin insats. Den här gången blev det tyngd bakom resultaten, det small rejält i flaket när de testade sporten styrkelyft.

Spanaren Emelie Edwardsson testar bänkpress.

Spanaren Emelie Edwardsson testar bänkpress.

Foto: Roger Björkman

SPORT2019-01-22 18:00

– Jag gillar att lyfta, säger Elin Björkman som satte två personliga rekord av bara farten.

Visby Styrkelyftningsklubb är en ung förening med inte ens ett år på nacken. Redan, och alltid, lägger klubbens atleter en hel del vikt i sportens tre delmoment bänkpress, benböj och marklyft.

– Otroligt ansträngande. Som träningsform tror jag alla som utgår från sina egna förutsättningar kan utöva den här sporten, säger Yvonne Lindvall.

Kim Kastås driver Gym1 där idén att starta en styrkelyftsförening började gro i fjol sommar.

– Det fanns några som ville tävla och för att tävla måste man tillhöra en förening som ingår i Riksidrottsförbundet, säger han.

Sagt och gjort, klubben registrerades i september 2018, redan har man arrangerat fyra klubbtävlingar och några av lyftarna har tävlat på fastlandet.

Sportspanarna fick under ledning av Hannes Leijonvall, Johannes Mundt och Kim Kastås lära sig grunderna i sportens tre moment.

– Man tränar rörelser som man gör i vardagen också. Böjer, lyfter och trycker, säger Hannes Leijonvall som tränar för att bli stark i vardagen.

Några av spanarna hade med sig grundläggande styrketräningsvana, andra mer ovana – alla var de engagerade.

Fokus låg på att lära sig tekniken och upptäcka känslan av en rejäl genomkörare för hela kroppen.

– Det var roligt att maxa ut och få nya tips. Jag gillar att träna och när man tränar så här pushar man varandra till resultat, säger Elias Björkman.

Det är en långsam och tålmodig syssla att hållbart stärka kroppen genom muskelbygge. Genvägar är inte lönt, bråttom är bara dumt och bästa medicinen är regelbunden träning utifrån sina egna förutsättningar.

Varför är styrkelyftning en bra träningsform?

– Benböj, bänkpress och marklyft är de basövningar som bygger mest muskler och stärker kroppen på ett otroligt bra sätt. Att bygga en stark kropp hjälper dig att hålla hela livet och förebygger skador, säger Kim Kastås.

Kan alla utöva sporten?

– Ja, vill man tävla så finns det mastersklasser upp till 80 år. Det finns de som börjat när de är 60 år och blivit avsevärt mycket starkare.

Elin och Emelie Edwardson bildade par och drev (som vanligt) varandra till rekordresultat.

– Det är vinst, blod och taggtråd, säger Emelie med ett leende. Men det var också häftigt att känna en fantastisk pepp och hjälp från de andra i lokalen.

Så tyckte sportspanarna

Styrkelyft är en sport som avgörs i tre moment i ordningen benböj, bänkpress, marklyft. Tre försök i varje gren, högsta godkända vikterna räknas ihop. Man tävlar i viktklasser eller med poängberäkning enligt en särskild formel som kallas Wilks. Styrkelyft blev ett eget förbund 1996 efter att tidigare varit en del av Svenska Tyngdlyftningsförbundet. Visby Styrkelubb registrerades som förening i februari i fjol.

Betyg/Styrkelyft

Kul 21 totalt ↔3,5 snitt

Ansträngande 23 ↔3,8

Arena 21 ↔3,5

Folkhälsa 22 ↔3,7

Gemenskap 19 ↔3,2

Sportspanarna (6 den här gången) sätter betyg på en skala 1-5 där 1 är kass och 5 är världsklass. Sammanlagt betyg delas med antalet deltagare och ger ett snittbetyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!