Svalt intresse för mental träning
ALLMÄNT. Mental träning, det är trenden som landets elitklubbar hoppat på. Men på Gotland är intresset svalt. GA har kartlagt hur de gotländska topplagen arbetar.
Intresset för idrottspsykologi har ökat lavinartat de senaste åren.
Nu satsar även toppklubbarna i lagidrotterna på idrottspsykologi. Men inget av de gotländska elitlagen verkar hakat på den nya trenden.
Visby Ladies har ingen speciell mental träning. I stället finns den inbakad i den vanliga träningen.
- Jag gillar ämnet och har gått en hel del kurser i det, men vi har inget speciellt program för det, säger Visby Ladies tränare Fredrik Olofsson.
Men han berättar att man arbetar med att höja självförtroendet hos spelarna.
- I en lagsport som basket är tryggheten A och O. Alla måste våga misslyckas inför varandra, säger Visby Ladies tränare Fredrik Olofsson.
"Inte kommit så långt"
Inte heller Endres innebandytjejer arbetar kontinuerligt med koncentrationsträning.
- Vi har ingen särskild mental träning, tyvärr. Vi har inte kommit så långt ännu, säger Endres tränare Joakim Sjöstrand.
Han utesluter inte att det kommer satsningar i framtiden, men poängterar att det måste vara ett individuellt upplägg för att träningen ska ge någon effekt.
- Vissa behöver det, medan andra redan har det och bara blir sämre av att börja fundera över saker och ting, fortsätter Joakim Sjöstrand.
I koncentrationssporten bowling är den mentala aspekten inkluderad i all träning. Men det gotländska elitserielaget Pärlan har inget kontinuerligt träningsupplägg utanför banorna.
- Vi arbetar med lite olika träningsdelar. Det handlar i grund och botten om att få fram spelarnas självförtroende, bowling är ju lite speciellt eftersom det både är en individuell sport och en lagsport, säger Pärlans tränare Peter Åhlin.
Mycket betydelsefull
Visby Ladies gamle tränare, Mats Ladebäck, är ackrediterad mental rådgivare av Riksidrottsförbundet och jobbar ideellt som föreläsare och rådgivare. Han har under det senaste året varit anlitad av både Visby Ladies och Pärlan vid enstaka tillfällen. Mats Ladebäck menar att den mentala träningen är mycket betydelsefull.
- Ja, precis som taktik- och teknikträning så är också den mentala träningen viktig, säger Mats Ladebäck.
Han tycker att det finns en poäng i att någon utifrån håller i träningarna. Alltså någon annan än den ordinarie tränaren.
- Det kan finnas saker som spelarna inte vill ta upp med den vanliga tränaren, säger han.
Mats Ladebäck menar att träningen måste anpassas efter varje person. Det finns alltså inga universallösningar som passar alla.
- Jag börjar med att kartlägga individerna och därifrån ser jag till deras behov, säger Mats Ladebäck.
Finns det en risk för en övertro på mental träning?
- Nej, det tror jag inte, men det måste ske med måtta. Det måste också alltid finnas en balans mellan krav och förmåga. Man kan inte sätta övermäktiga krav på någon med en för låg förmåga. Och tvärtom går det inte heller om man ställer för låga krav.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!