Tar fram krispaket för idrotten

Vad kommer coronakrisen att kosta för idrottsgotland? Just nu sätter sig distriktsidrottschefen in i hur stora effekterna kan komma att bli för föreningarna.

LILLKORPEN. Ett av flera evenemang som ställts in är orienteringstävlingen Lillkorpen.

LILLKORPEN. Ett av flera evenemang som ställts in är orienteringstävlingen Lillkorpen.

Foto: Mattias Karlsson

Sport2020-04-07 16:00

Idrottsgotland har drabbats hårt av coronaviruset. Uppskjutna serier, avbrutna serier, inställda evenemang och mycket mer gör att idrottsgotland står inför en stor prövning ekonomiskt. Bo Ronsten, distriktsidrottschef vid RF-SISU Gotland räknar just nu på vad coronakrisen kostat, och kommer att kosta för idrottsgotland.

– Jag räknar fortfarande på vad det här kommer att kosta. Det är hela tiden saker som kommer till, bara förra veckans besked att Almedalsveckan ställdes in gör att flera föreningar tappar stor del av sina intäkter, säger han. 

Han har kontaktat föreningar på Gotland och bett dem att återkomma till honom med besked om vilka intäkter och kostnader de fått till följd av coronapandemin. 

– Vi har än så länge bäst koll på de stora föreningarna, men sen finns det ännu många små som också drabbas. Det kan till exemepel vara tappade intäkter för inställda evenemang, säger han. 

Hur stora kostnaderna kommer att bli och hur mycket som RF- Sisu kan hjälpa de gotländska föreningarna är i dagsläget inte klart. Just nu arbetar man med att ta fram ett krispaket tillsammans med Region Gotland.

– Vi har jobbat ganska intensivt med Region Gotland för att ta fram ett krispaket och framförallt kunna frigöra lite kapital så vi kan hjälpa våra föreningar med det här. Så jag hoppar att Regionstyrelsen fattar bra beslut i detta ärende, säger han. 

Bo Ronsten tror att vi ännu inte kan se vilka effekter som coronakrisen kommer att få på idrottsgotland. 

– Jag tror att vi kommer se effekterna i höst eller kanske till och med till våren 2021, säger han. 

RF-Sisu har under den senaste veckorna fått ta emot samtal och väglett många olika föreningar i hur de ska förhålla sig till de nya restriktionerna i Sverige. 

– Det har lagt sig lite nu, i början, för bara några veckor sedan var det många oroliga och många sökte svar, som tyvärr inte fanns att få. Nu hjälper vi till med rådgivning och utbildning till exempel i digital mötesstruktur, säger han. 

Bo Ronsten har dock hoppet att man ska klara av den här krisen på idrottsgotland och att inga föreningar ska behöva gå omkull till följd av rådande omständigheter. 

– Jag hoppas verkligen inte att det ska gå så långt. Sen kanske man får en helt annan verksamhet än när vi klev in i det här, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!